null Beeld

Talkshow: College Tour: Remco Campert

Zou het leven nog altijd vurrukkulluk zijn voor Remco Campert? Vast wel: de Vijftiger die nu 85 is, krijgt straks de Prijs der Nederlandse Letteren uit handen van Koning Filip, een groot kenner van zijn oeuvre.

Jeroen Maris

En vandaag wordt hij uitvoerig ondervraagd door studenten in het altijd aan te raden ‘College Tour’, uitzonderlijk op NPO 2. Als amuse-gueule: een al te beknopte best of uit zijn Humo-interviews.

Over schrijven (2007)

Remco Campert «Schrijven is toch voornamelijk thuis zitten ploeteren, en dan eventueel aanwezig zijn bij de presentatie van je boek om de hoek.»

Over het leven opdelen (1999)

Campert «Ik wens het leven niet op te delen, want voor mij sluipt de ene dag gewoon de andere in. Het bevalt me ook niet wanneer het werk van schilders opgedeeld wordt in een blauwe, roze en witte periode. Dat is misschien wel aardig voor de kunstgeschiedenis, maar dat schilderen ging toch ook maar van de ene dag op de andere verder. Voor mij zijn er maar twee data: je geboorte- en je sterfdag.»

Over poëzie (1985)

Campert «Een gedicht kondigt zich meestal aan door een gevoel van griep, ik voel me in elk geval heel raar, een beetje daas, een beetje vervreemd van alles, wonderlijk... Zoals wanneer je beginnende koorts hebt. Ik denk: ‘Ik heb griep, verdomme, dat komt slecht uit, ik wil helemaal geen griep hebben,’ en dan blijkt het poëzie te zijn.»

Over een ander leven (2006)

Campert «Kunst is de engel. Vroeger heb ik weleens gedacht aan de kunst te moeten ontsnappen. Maar dan kon ik me weer niet voorstellen wat het ‘echte leven’ dan wel zou zijn. Kapitein van een boot? Zwerver in een park? Schrijven is het enige dat ik ooit voor mezelf heb kunnen bedenken.»

Over alcohol (1999)

Campert «Ik kom nog weleens in het café, maar niet vaak meer, want ik raak langzamerhand heel snel verveeld. Ik ben intussen ontzettend vertrouwd met die wereld en met alle ups en downs ervan: de door alcohol gevoede vreugde en daarna het door afbrekende alcohol gevoede verdriet. Daar hoef ik mijn tijd niet meer al te erg aan te verspillen.»

Over oud worden (1999)

Campert «Ik heb helemaal geen zin om een oude grijze man te worden, die dan ‘grand old man’ genoemd wordt en om de haverklap met een mening voor de dag moet komen.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234