null Beeld

Talkshow: De laatste Show: Adriaan MacGyver

MacGyver komt terug! Er is een bioscoopfilm in de maak over de Amerikaanse atypische tv-held die in plaats van een blaffer zijn Zwitserse zakmes trok, en met duct tape en veel inventiviteit de boeven versloeg, en volgend jaar moet ook een stripboek uitkomen met nieuwe avonturen.

Redenen genoeg voor Adriaan Van den Hoof om zijn oude liefde voor het macgyverisme nieuw leven in te blazen: in 'De laatste show' laat hij zes weken op rij zien hoe de sympathieke ex-geheim agent met de nekmat zijn leven veranderd heeft. Benieuwd wat Adriaan in de vierde aflevering, vanavond op het scherm, in petto heeft: knutselt hij met de sofa van Michiel en de bril van Sven een nieuw kijkcijferkanon? Als hij een zakmes bij zich heeft, is álles mogelijk, zegt bedenker Lee David Zlotoff.

Lee David Zlotoff «Mijn vader had altijd een Zwitsers mes op zak, en gaf mij er één toen ik tien was. Volgens hem was dat het beste denkbare gereedschap. Dat mes, én zijn afkeer van vuurwapens, is de essentie van MacGyver: zodra ik die had, kon ik op zoek naar een heel nieuwe manier om boeven te klissen.»

HUMO Hebt u een verklaring voor het enorme succes van uw held?

Zlotoff «Vroeger werd Amerika alom bewonderd. MacGyver was daar de verpersoonlijking van, met zijn vindingrijkheid en zijn can-do spirit. En natuurlijk heeft Richard Dean Anderson met zijn achteloze charme veel aan dat unieke karakter toegevoegd.»

HUMO Ik heb ergens gelezen: 'MacGyver is wat Amerika zou moeten zijn; Jack Bauer - van de serie '24' - is wat Amerika geworden is.'

Zlotoff «Precies. MacGyver was niet cynisch en niet meedogenloos. Hij martelde geen tegenstanders om informatie te krijgen. En hij had humor. Heel tekenend vond ik de uitslag van een enquête van een mediabedrijf hier over welk fictief karakter mensen het liefst bij zich hebben in een crisis of een natuurramp. De overweldigende meerderheid, twintig procent méér dan de rest, noemde MacGyver. Daarna kwamen Indiana Jones, Jack Bauer, James Bond en alle anderen.»

HUMO Er staat een heuse bioscoopfilm op stapel. Kunt u al iets kwijt over het verhaal?

Zlotoff «Het gaat over hoe MacGyver de MacGyver is geworden die we allemaal kennen. Wat wij een creation story noemen. We zetten het karakter opnieuw neer, in deze tijd. Ongeveer zoals ze het met Spider-Man en Batman hebben gedaan.»

HUMO Weet u al wie MacGyver gaat vertolken?

Zlotoff «Nee. Hij moet halverwege de twintig zijn, en er zijn niet veel sterren van die leeftijd. Maar ik weet ook niet of we echt een ster nodig hebben. De titel is de ster. Als mensen de film gaan zien is dat vanwege MacGyver, niet vanwege de acteur. Tobey Maguire had veel succes met 'Spider-Man', maar niemand ging naar de film vanwege de superheld, niet vanwege. Idem dito met Batman.»

HUMO De fans willen allemaal Richard Dean Anderson terug.

Zlotoff «Daar is hij een beetje te oud voor - hij is begin zestig. Maar een mooie cameo zou geweldig zijn. Het valt allemaal nog te bezien.»

HUMO Kan MacGyver in deze tijd van geavanceerde elektronica nog iets uitrichten met een paperclip en Zwitsers zakmes?

Zlotoff «Absoluut. Ken je die elektronische sleutelkaarten om auto’s af te sluiten? Iemand heeft uitgevogeld dat als je een tennisbal opensnijdt, er wat sigarettenrook in blaast en er op een bepaalde manier in knijpt, je een autoslot openkrijgt. De nieuwe MacGyver zal net zo vertrouwd zijn met de huidige elektronica en computers als hij vroeger was met de spullen van toen.»

Bekijk een fragment uit een eerdere aflevering:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234