null Beeld

Talkshow: De zevende dag

‘En de zevende dag rustte hij.’ Vlaggen halfstok op het hoofdkwartier van de doorheen de jaren alleen maar aangegroeide ­vadderifanclub: Ivan De Vadder, onze favoriete hoofdkaas bij ‘De zevende dag’, houdt het voor bekeken in het zondagse politieke praatclubje.

Tom Raes

Ivan De Vadder «Voor alle duidelijkheid: ik neem afscheid van ‘De zevende dag’, maar niet van de VRT. Ik blijf gewoon Wetstraat-journalist en ga nu ook voor ‘Terzake’, ­‘Reyers laat’ en ‘Villa Politica’ werken. En daarnaast probeer ik ook nog een nieuwe reeks van ‘De coulissen van de Wetstraat’ op poten te zetten. Er is nog werk genoeg.»

HUMO Nu, het is niet je eerste afscheid van ‘De zevende dag’.

De Vadder «Klopt, in 2003 nam ik ook al afscheid om de Wetstraat te gaan verslaan voor ‘Het journaal’. Het afscheidsgevoel is me dus niet vreemd, ik heb het al eens gedaan. Vandaar ook dat ik er zo weinig mogelijk trompetgeschal aan vasthang: ik blijf eigenlijk gewoon hetzelfde werk doen.»

HUMO Dan stelt de vraag zich vanzelf: is het afscheid deze keer wél definitief?

De Vadder «Zeg nooit nooit. Maar ik denk dat er deze keer wel heel wat overtuigingskracht aan te pas zal moeten komen voor ik nog eens terugga. Let op: ‘De zevende dag’ blijft in mijn ogen wel de meest begerenswaardige plek die je je kunt inbeelden in het omroeplandschap voor een politiek journalist. Het is ook een beetje een speeltuin, hè: politieke interviews, debatten, alle mogelijkheden voor politieke duiding...

»Ik verdeel mijn verblijf daar in twee periodes. De eerste van 1996 tot 2003, met onder andere de dioxinecrisis, het Dutroux-tijdperk, de overgang van de macht in Vlaanderen van de christendemocratie naar paars... Interessante periode, één waarin ik als journalist ook heel veel leergeld betaald heb. Maar dat heb ik dan wel kunnen verzilveren in de tweede periode, die tot nu liep. Dit keer heb ik vooral de politici zélf zien veranderen. In 1996 had je nog de legendarische ideologische debatten tussen Louis Tobback en Guy Verhofstadt. Discussies op het scherp van de snee, waarbij – dat vergeet men weleens – ook heel zwaar uitgehaald werd naar elkaar. Het mediaoptreden van politici is sinds dan alleen maar professioneler geworden. Wat helaas óók betekent dat het ondertussen moeilijk geworden is om een écht gesprek met een politicus te voeren, één waarbij je niet het idee krijgt dat elk antwoord het resultaat van mediatraining is.»

HUMO Zijn er momenten die je voor altijd zullen bijblijven?

De Vadder «Het Leterme-incident, hè. Met stip op één – voor het publiek én voor mij.

»Zou ik het nu opnieuw zo aanpakken? Dat weet ik niet, maar ik zou alleszins nog meer pogingen doen om de premier van lopende zaken er attent op te maken dat hij misbruik maakte van het format ‘interview’. Bij een interview kom je naar de studio om je kritisch te laten benaderen en ondervragen, en daaruit moet dan een meerwaarde ontstaan. Als je daar als gast misbruik van maakt, dan is het mijn taak om dat ook duidelijk te maken.»


Bekijk het Leterme-incident:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234