null Beeld

Talkshow: Iets met boeken

U hebt het wellicht al ergens vernomen: Jan Leyers verloor onlangs zijn één jaar jongere broer Paul. Maar wat u ongetwijfeld eveneens al ergens hebt opgevangen: het leven gaat door. Daarom staat Jan Leyers ons met goede moed te woord over het tweede seizoen van 'Iets met boeken', en kan er zelfs een lach af wanneer hij zijn absolute hoogtepunt van het eerste seizoen aanhaalt: 'Het simpele feit dat Herman Brusselmans door Kader Abdolah als 'Brusselsman' werd aangesproken. Zéér geestig.'

Noud Jansen


Jan Leyers «Groot nieuws: 'Iets met boeken' wordt dit seizoen niet meer opgenomen in Antwerpen, maar in Studio Desmet in Amsterdam, dichtbij dierentuin Artis. Het was van in het begin de afspraak om het programma alternerend te produceren, vandaar. Studio Desmet is minder sfeervol dan dat vervallen gebouw op het Eilandje - 't is dan ook een studio - maar het voordeel is dat het er ook in de winter lekker warm zal zijn. Want je zag het misschien niet aan ons gezicht, maar daar in Antwerpen was het pokkenkoud.

''Wij hebben een groot hart, meneer''

»En het is dit keer voor honderd procent live - vorig seizoen werden de opnamen achteraf verknipt. Iedere zondag wordt er op Nederland 2 om vijf uur overgeschakeld naar Studio Desmet, en dan is het aan ons (Canvas zendt 'Iets met boeken' pas om 23.15 uur uit, red.). In plaats van een publieksopwarmer die een grapje over de Mexicaanse griep komt maken, hebben we ervoor gekozen om net voor de uitzending onze twee gasten aan het woord te laten. De keus is aan hen: ze mogen iets vertellen, of een stukje voorlezen uit eigen of andermans werk - wat dan ook. Zo hoeven Leon (Verdonschot, copresentator, red.) en ik de zaak niet van nul op gang te trekken, en heeft de kijker vanaf seconde één het gevoel: hier gebeurt het.»


HUMO In de eerste aflevering hebben jullie P.F. Thomése en Christophe Vekeman te gast. Wat verbindt die twee?

Leyers «Weinig. Bij de keuze van de schrijvers hebben we dit keer nauwelijks rekening gehouden met wat hen bindt. Leon en ik hebben simpelweg ieder de acht beste boeken gekozen die we het voorbije jaar gelezen hebben - ik de Hollanders, hij de Vlamingen.»


HUMO Wat was het allerbeste Nederlandse boek dat je dit jaar gelezen hebt?

Leyers «'J. Kessels: The Novel' van Thomése. Een revelatie, want ik had nog nooit iets van hem gelezen. Voor mij heeft het de kwaliteiten van een film van de gebroeders Coen: 't is grappig, tragisch en ontroerend tegelijk. Mijn favoriete Thomése-quote komt uit 'Vladiwostok!': 'Voor mijn vrouw kan seks nooit oppervlakkig zijn; ze kan alleen seks hebben met iemand van wie ze houdt. Zelf zit ik iets ingewikkelder in elkaar.' (lacht)»

HUMO Het verbaast me dat jullie Christophe Vekeman nog willen uitnodigen, na zijn schampere uitlatingen in 'TerZake', vorig jaar.


Leyers «Wij hebben een groot hart, meneer.»


HUMO Zouden jullie zover gaan om ook Erwin Mortier uit te nodigen, die nog wat scherper was dan Vekeman?

Leyers «Een hart is als een hotel: soms zijn alle kamers bezet.»

Canvas, zondag 23.15 u.

Canvas: Iets met boeken

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234