null Beeld

Talkshow: Reyers politiek

Verkiezingsprogramma’s: voor ze straks in groten getale op u worden afgevuurd, vervelt ‘Reyers laat’ tijdens de paasvakantie tot ‘Reyers politiek’. Gasten du jour vertegenwoordigen – jawel, dat is een zucht van opluchting die u daar hoort – niet de waan van de dag.

sue somers

Integendeel: twee keer vier dagen per week schuiven acht partijvoorzitters samen met een protegé aan bij Lieven Van Gils en Kathleen Cools, om het eens niet over de politieke actualiteit te hebben. Kortom: weg met die verrekte panda’s!

'Weg met die verrekte panda's!'

HUMO Wat voegt ‘Reyers politiek’ toe aan alle andere verkiezingsprogramma’s?

Lieven Van Gils «Hopelijk véél. Eigenlijk heeft het programma niets met de verkiezingen te maken. We hopen te kunnen wegblijven van de campagne en het met de voorzitters én met een partijlid van het andere geslacht te hebben over ideologie: weten partijen nog waar ze voor staan? Waar komen ze vandaan, waar gaan ze naartoe?

»Toen we Gerolf Annemans belden, bood hij meteen aan om te komen en het een uur lang over zijn ideologie te hebben. Dat bleek zo goed te werken dat we ook de andere voorzitters uitgenodigd hebben. Eigenlijk is elke aflevering al een keer gemaakt, maar nog niet opgenomen of uitgezonden.»

HUMO Heb je iets bijzonders opgestoken van die voorgesprekken?

Van Gils «Zeker: je leert wanneer en in welke omstandigheden de betrokkenen het engagement in hun partij hebben opgenomen. En als je ze zo bevlogen bezig hoort, overvalt je de bedenking: ‘Daar kan ik wel begrip voor opbrengen.’»

HUMO Ook bij Vlaams Belang?

Van Gils «Nee, maar het is wel interessant om hun uitgangspunt eens te horen.»

HUMO ’t Blijft toch een beetje vreemd dat jullie Vlaams Belang behandelen als elke andere partij.

Van Gils (fel) «Hoezo? Het is toch niet aan de VRT om rekening te houden met het cordon sanitaire? We zijn vertrokken van het idee om de acht Vlaamse partijen aan het woord te laten: N-VA, Vlaams Belang, SP.A, PVDA+, Open VLD, LDD, Groen en CD&V. Volledig in de geest en de toon van ‘Reyers laat’, met als premisse: ‘Hoe zouden jullie de samenleving organiseren als jullie carte blanche kregen?’ En Vlaams Belang is gewoon één van die acht partijen, punt.»

HUMO Nog een pronostiek dan: hoe vaak denk je dat ‘N-VA’ gaat vallen in de zeven afleveringen die niet over de N-VA gaan?

Van Gils «Ha, dat zal dé uitdaging zijn! Al zal dat wel meevallen, denk ik. Wij bespreken geen programmapunten, we blijven weg van de actualiteit. Als er die dag geen bommen vallen, dan zitten we safe.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234