null Beeld

Talkshow: Tafel 13

Om er maar meteen vanaf te zijn: zalig kerstfeest, iedereen! En dan nu snel ter zake: Lisbeth Imbo, voormalige stem van ‘De ochtend’ en gewezen gezicht van ‘Terzake’, presenteert de komende vier avonden een talkshow op Canvas, ‘Tafel 13’ geheten.

Waarmee vier van de vijf Grote W’s (Wie, Wat, Waar en Wanneer) gelijk al beantwoord zijn, en er nog eentje overblijft:

HUMO Waarom?

Lisbeth Imbo «Jarenlang heb ik me in ‘De ochtend’ op Radio 1 beziggehouden met wat vaak ‘de waan van de dag’ genoemd wordt: iedere morgen weer boog ik me bij wijze van spreken over alles wat bewoog. Nu, in ‘Tafel 13’, heb ik eindelijk eens de kans om eens een stap achteruit te zetten, te reculeren, de bigger picture te bekijken, reculer pour mieux sauter, zoals ze zeggen.

»Samen met vier praatgasten stel ik me in ieder van de vier afleveringen de vraag: wat blijft er nu eigenlijk over van een jaar - in dit geval van 2012 - en wat kunnen we ermee aanvangen richting het volgende? Vandaar ook de titel: in ‘Tafel 13’ kijken we vooruit naar het jaar 2013, gezeten aan een tafel in een Gents restaurant. Overigens zijn er veel restaurants waar ze uit bijgeloof géén tafel 13 hebben, dat vonden we wel meegenomen.

»De bedoeling is om te kijken waar de mogelijkheden liggen in deze moeilijke tijden. Want we zitten nu eenmaal in een crisis, en in een periode waar veel zekerheden zijn weggevallen: mensen twijfelen aan de banken, aan de media, aan de politiek, aan de kerk. Je kunt dan mismoedig bij de pakken gaan neerzitten, maar je kunt er ook voor kiezen om de rug te rechten er iets van proberen te maken.

»In één aflevering is het centrale thema bijvoorbeeld economie: met mijn praatgasten ga ik het uiteraard hebben over de sluitingen, de falende ondernemingen en het feit dat we met z’n allen langer zullen moeten werken. Maar we vragen ons vooral ook af: ‘Hoe gaan we op zo’n manier langer werken dat we dat zelf ook zien zitten?’»

HUMO Wat zijn de thema’s van de andere drie afleveringen?

Imbo «Politiek, buitenland en - in de eerste aflevering - de mens. Daarin zit de Gentse professor Paul Verhaeghe aan tafel, die onlangs het boek ‘Identiteit’ schreef, en de bekende kok Wout Bru, en overheidsmanager Frank Van Massenhove, en ook Sihame El Kaouakibi, die jonge vrouw die met haar school voor urban dance jongeren van de straat haalt, en daarmee vorig jaar Antwerpenaar van het jaar is geworden. De centrale vraag in die aflevering is: hoe gaat het met ons als mens?»

HUMO Hoe gaat het eigenlijk nog met jou als mens, Lisbeth? Drie jaar geleden moest je bij ‘Terzake’ vertrekken, en in juni stopte je met ‘De ochtend’ - kan ‘Tafel 13’ het begin van een doorstart zijn op televisie?

Imbo «Da’s een moeilijke: ik heb het zelf niet voor het zeggen, natuurlijk. Maar ik zou er niks op tegen hebben om ooit nog zo’n talkshow als vroeger ‘Zinzen’ te presenteren, op de zaterdag, of iets anders - aan ideeën gelukkig geen gebrek. Maar nu is de focus ‘Tafel 13’: ik hoop dat het écht goed wordt, al heb ik maar vier afleveringen de tijd om het programma te ‘zetten’ – niets in vergelijking met bijvoorbeeld ‘De kruitfabriek’, dat daar nu nog altijd mee bezig is. Maar goed, het zal wel loslopen - hoop ik (lacht)

HUMO Heb je goeie voornemens voor 2013?

Imbo «Welja, ik neem mezelf nu al zestien jaar op rij voor om eindelijk eens te beginnen sporten, en dat zal dit jaar niet anders zijn. Al had ik dat wellicht beter niet gezegd: nu het zwart op wit in Humo staat, móét ik haast wel, hè?»

undefined

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234