null Beeld

Talkshow: The Graham Norton Show

Zijn kenschetsende hikkende lach zal weer luid opklinken vanavond: naast Cameron Diaz, Russell Crowe en komiek Richard Ayoade heeft Graham Norton in de opener van het nieuwe seizoen van ‘The Graham Norton Show’ tevens één der absolute patroonheiligen van de gayscene te gast: Kylie Minogue.

Noud Jansen

Graham Norton «’t Is de tweede keer dat ik Kylie ontvang: de eerste keer was in ’98, in ‘So Graham Norton’ op Channel 4, en het was de grootste teleurstelling in mijn carrière als talkshowhost. Het gesprek liep voor geen meter, wellicht omdat ze ervan uitging dat ik haar te grazen wilde nemen. Dat was destijds sowieso een probleem voor mij: mijn gasten waren constant op hun hoede, omdat ik de reputatie had dat ik mensen te kakken zette. Wat helemaal niet het geval was: mijn programma was edgy, maar al bij al hadden mijn gasten maar weinig van me te vrezen. En zo is het nog steeds: Kylie hoeft zich dus geen zorgen te maken.»

- Op de dag van de uitzending wordt u 51. U hebt altijd gezegd dat u voor uw vijftigste op pensioen zou gaan: waarom bent u nog steeds bezig?

Norton «Omdat ik niet weet wat ik anders moet doen. De hele dag in bed lauwe soep liggen drinken, met al mijn Bafta’s onder m’n kussen gepropt? En dan enkel mijn nest uitkomen om slecht geschoren en in een zijden kamerjas met een paar opgedroogde soepvlekken erop te verschijnen in een documentaire over de geschiedenis van de Britse talkshow? Nee, dan blijf ik liever nog wat presenteren. Ik doe het graag, en ik denk ook dat ik het kán.»

- Uw oudere collega Michael Parkinson, het Britse talkshowinstituut bij uitstek, heeft al sinds uw begindagen kritiek op u, en op de meeste andere talkshowhosts van uw generatie: hij vindt jullie eerder komieken dan interviewers.

Norton «Hij heeft gelijk: ik ben een entertainer, geen interviewer. Uit de gesprekken die ik met mijn gasten voer, zul je zelden diepere inzichten krijgen. Maar de oude ­Parkinson-aanpak zou volgens mij niet meer werken bij het hedendaagse kaliber van celebrity’s. Wanneer je Orson Welles naast je hebt zitten, da’s toch iets anders dan een soapactrice, hè?»

- U ziet er nog patent uit voor uw leeftijd...

Norton «Dankjewel.»

- ...maar wat ik me afvraag: waarom hebt u uw oogwallen nooit laten rechttrekken?

Norton «Omdat ik bang ben. Het maakt niet uit hoeveel je spendeert, je zult nooit de garantie hebben dat het resultaat je zal bevallen, en het is onmogelijk om je vergissing ongedaan te maken. Nee, ik heb besloten dat ik er liever uitzie alsof ik sinds 1978 niet meer geslapen heb dan dat ik eruitzie als de homoseksuele broer van de Chinese ambassadeur. Know what I mean?»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234