null Beeld

Talkshow: Vanthilt on tour

De zon mag stilaan uit haar tent gaan komen, want Marcel Vanthilt staat alweer strak in het pak en met blinkend brilmontuur paraat voor zijn jaarlijkse zomertalkshow: vanaf deze week strijkt zijn circus neer in een Vlaamse stad naar keuze voor 'Vanthilt on Tour', de wedergeboorte van 'Villa Vanthilt'.

mke

Dat 'circus' mag u gerust letterlijk nemen: het nieuwe decor heeft verdacht veel weg van een circustent, en de show trekt deze zomer langs maar liefst tien verschillende steden. Zou de gastheer dat nomadenbestaan tegemoet lachen?

Marcel Vanthilt «Ik ben zeer tevreden dat we maar één week op dezelfde plaats blijven, ja. Tijdens de vorige seizoenen bleek zes weken toch wat lang. Nu zijn we opnieuw een echt evenement: als mensen ons in hun stad willen zien, moeten ze zich reppen.

»We hebben bewust een mix van steden in het binnenland en aan zee gemaakt, dat jaagt het vakantiegehalte toch al serieus de hoogte in. Zelf ga ik overdag ook weleens genieten van een dagje op het strand. En daar nog voor betaald worden ook, geweldig toch! Op zo'n momenten wou ik echt dat ik mezelf was (lacht).»

HUMO Het decor is naar goeie gewoonte een schouwspel op zich.

Vanthilt «Ja, zo'n reusachtige circustent valt natuurlijk wel op. Ze kan ook relatief gemakkelijk opgebouwd en weer afgebroken worden, ook niet onbelangrijk als we tien keer willen verhuizen. En ze kan aan het eind van de show opengezet worden, zodat het publiek buiten kan meegenieten van het afsluitende muziekoptreden.

»Aan bands die willen optreden ook dit jaar geen gebrek, trouwens. Ozark Henry heeft een nieuwe plaat uit, Natalia en Axelle Red ook... We proberen er ook altijd wat artiesten uit het lichtere genre bij te halen, maar dan kom je eigenlijk altijd bij dezelfde tien namen uit. Jo Vally, Bart Kaëll, Luc Steeno... Er komt maar weinig nieuw bloed in dat wereldje. Alhoewel, Willy Sommersgaat nu blijkbaar met De Romeo's rondtoeren.»

HUMO De fikse bedragen die de steden moesten neertellen om 'Vanthilt on Tour' over de vloer te krijgen, zorgden onlangs voor een kleine hetze. Is het crisis bij de VRT?

Vanthilt «Nee, die wekelijkse decorverhuis kost gewoon enorm veel geld. Uiteindelijk is het ook een discussie die er geen is: ofwel ga je als stad in op dat aanbod en betaal je 35.000 euro, ofwel doe je dat niet. Voor dat bedrag krijg je ook echt wel veel airplay, die in de advertentiewereld nog veel meer zou kosten. Eigenlijk zouden mensen blij moeten zijn: heel dat decor afbreken en weer opbouwen creëert tonnen werkgelegenheid! (lacht)»

HUMO Dus het zijn niet allemaal Poolse illegalen?

Vanthilt «Nee, nee. Pools, dat kan nog wel, maar ze zijn zeker allemaal ingeschreven (lacht).»

HUMO Zijn er, buiten het tourconcept, nog nieuwigheden dit seizoen?

Vanthilt «Er zijn wel een paar nieuwe rubriekjes, zoals 'Stoel 37'. Ons publiek telt 250 stoelen en daar pik ik elke dag één iemand uit om de uitzending mee af te sluiten. Dat gaat natuurlijk niet elke dag die stoel 37 zijn, hè, anders wordt er gevochten.

»Zo'n gesprek kan alle kanten opgaan, en zo heb ik het ook wel graag. In veel praatprogramma's merk je dat het verloop van de gesprekjes al helemaal vastligt, maar da's niet mijn stijl. Eén keer de show is begonnen, zit ik aan het stuur van een reusachtige, voortdenderende slee. Die laat ik onderweg al eens een zijstraat inslaan, gewoon, omdat ik daar zin in heb. Zolang iedereen uiteindelijk veilig thuis geraakt, mag dat. Dat maakt 'Vanthilt on Tour' voor mij ook zo leuk.»

HUMO Dat jullie live gaan zorgde in het verleden al weleens voor een onverwacht grappig moment, zoals je lapsus over 'wijlen' Dora van der Groen. Hoop je stiekem dat er dit jaar opnieuw zoiets gebeurt?

Vanthilt «Dat mag natuurlijk altijd, maar zoiets heb je zelf niet in de hand, hè. Alhoewel, ik kan altijd eens moedwillig door het podium zakken of iemand vol op de mond kussen...»

HUMO Misschien als Bart De Wever eens langskomt...

Vanthilt «Ah ja, die zit altijd wel in het nieuws, dus dat moet geen probleem zijn! De rel rond de Sinksenfoor is nog maar net voorbij, of hij wordt misschien al eigenaar van Zulte Waregem. Geen dag verveling met Bart, toch? (lacht) Man, man...»

HUMO: Om af...

Vanthilt (onderbreekt) «We zouden hem eigenlijk eens moeten opbellen als hij níét in het nieuws is. 'Hallo Bart, is er iets mis?' (Op dreef) Dat moeten we doen ja! 'Ben je ziek, Bart, iets verkeerds gegeten? Of heb je gewoon nog eens íéts gegeten?' (komt niet meer bij)»

HUMO: Doen, Marcel! Om af te ronden: wat ga je na 'Vanthilt on Tour' doen? Meteen aan je winterslaap beginnen?

Vanthilt «Nee, dit najaar trek ik met een fototentoonstelling langs de culturele centra. Ik ben onlangs 55 geworden en dat vond ik zo'n prachtig getal dat ik er een boek rond heb geschreven. Daarin staan 55 foto's uit mijn carrière, met 55 verhalen bij. En dan heb ik ook nog 55 lijstjes opgesteld, met telkens 55 dingen erin. Oh, en ik heb 55 foto's laten trekken met 55 verschillende brilmonturen! Is dat neurotisch? (Roept) Natuurlijk is dat neurotisch! (bulderlachend af)»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234