null Beeld

Talkshow: Vanthilt on tour

Marcel Vanthilt gaat voor het eerst sinds lang nog 'ns internationaal: van vanavond tot en met donderdag bivakkeert zijn reizende zomercircus 'Vanthilt on Tour' in het Zuid-Nederlandse Breda. Burgemeester Peter van der Velden (vanavond te gast in de uitzending), diein zijn stoutste dromen de Vlaamse dagjestoeristen reeds in dichte drommen zijn kant ziet uitkomen, kan z’n geluk amper op.

Noud Jansen

Peter van der Velden (PvdA) «Als stad Breda zijn wij uiterst vereerd en tevreden dat de redactie van 'Vanthilt on Tour' aan ons gedacht heeft als zijnde de eerste buitenlandse stad die het programma aandoet. Ik heb begrepen dat het programma een grote kijkdichtheid heeft in Vlaanderen, wat het des te mooier maakt. U moet weten: al sinds jaar en dag verwelkomen we hier in Breda talloze Vlamingen, die onze prachtige stad bezoeken om er een dagje te shoppen, een terrasje te pakken, te dineren en uit te gaan, of misschien wel om één van onze talrijke culturele, sportieve en muzikale evenementen bij te wonen. Dat willen we graag blijvend stimuleren: alle Vlamingen zijn meer dan welkom in Breda, zou ik willen zeggen, niet alleen tijdens de opnames van het 'Vanthilt on Tour'-programma, maar ook daarna. Niet voor niets staat Breda al enkele jaren op rij in de top drie van de meest gastvrije steden van Nederland.»

HUMO Waarvan akte. Hoeveel geld hebben jullie op tafel gelegd om 'Vanthilt on Tour' naar jullie stad te krijgen?

Van der Velden «Om het programma naar de stad te krijgen hebben we niks betaald, maar we leveren wel faciliterende ondersteuning: hotelaccomodatie, afvalopruiming en zo meer. We zullen er ook alles aan doen om ervoor te zorgen dat de ploeg van 'Vanthilt on Tour' zich thuis voelt in Breda. Al zal dat wel loslopen, me dunkt, want hier in Nederland wordt Breda weleens de eerste Vlaamse stad genoemd: dat heeft met ons bourgondische karakter te maken, en onze gezellige ongedwongenheid.

»Het circus van Vanthilt strijkt neer op het prachtige Kasteelplein nabij de Koninklijke Militaire Academie, in het hart van de historische binnenstad van Breda. Die Militaire Academie, daar is trouwens nog een schitterende anekdote aan verbonden. In de tijd van de Spaanse bezetting was het een kasteel, dat ingenomen was door de Spanjaarden. Op een keer hebben de Nederlanders de Spanjaarden te grazen genomen met een list à la het paard van Troje: ze zijn de vesting ingevaren met een turfschip dat vol zat met tot de tanden gewapende strijders. Dat is toch één van de geschiedenissen waar de stad Breda het meest trots op mag zijn, al is er uiteraard nog veel meer waar Breda trots op mag zijn. Om u een voorbeeld te geven: (begint aan een minstens tien minuten durende bewieroking van Breda, de Bredanaars, het boeiende Bredase culturele leven en de niet te versmaden Bredase culinaire specialiteiten, en wijst voorts nog op de voor handelaars zo gunstige ligging van Breda, het sappige Bredase accent en de vele evenementen die de stad Breda rijk is).U ziet: Breda is een bruisende stad, waar het goed toeven is voor iedereen.»

HUMO Helder. Een laatste vraagje nog: op een steenworp van het Kasteelplein ligt de straat waar ooit het geboortehuis stond van Breda's beroemdste telg, Dries van Kuijk. Weet u onder welke schuilnaam Dies van Kuijk beter bekendstond?

Van der Velden «Jawel: Colonel Parker. Geboren in Breda en op zijn negentiende naar Amerika verhuisd, waar hij de manager van Elvis Presley werd. Ja ja, de geschiedenis van Breda is mij bekend. Een heel rijke en boeiende geschiedenis is dat. Als u mij toestaat...»

HUMO (snel) Hartelijk dank voor het gesprek.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234