null Beeld

Talkshow: Villa Vanthilt

Naar goede gewoonte draait de zondagaflevering van 'Villa Vanthilt' rond één thema, en vanavond staat alles in het teken van strips.

Naast illustratrice Eva Mouton is ook Merho te gast: zijn 'De Kiekeboes', nog altijd de best verkochte Vlaamse stripreeks, worden al vijfendertig jaar lang door jong en oud stukgelezen, en bovendien is de man dit jaar stadstekenaar van Turnhout, waar Marcel Vanthilt en entourage momenteel zijn neergestreken.

Als we Merho bellen, bevindt hij zich nog in ietwat exotischer oorden – het Amerikaanse Deadwood. Om inspiratie op te doen voor een nieuwe strip?

Merho «Al mijn reizen zijn potentiële vertrekpunten voor een nieuw verhaal, maar dat gaat ook op voor alles wat ik thuis meemaak. Vandaar dat ik altijd tegen mijn vrienden zeg: 'Alles wat je vertelt, kan tegen je gebruikt worden.' (lacht) Maar gisteren heb ik Mount Rushmore bezocht, en als ik dat zie, denk ik effectief: 'Hier moet ik ooit nog eens iets mee doen.'

»Ik ben destijds met 'De Kiekeboes' begonnen omdat ik iets wilde maken in de lijn van Vandersteens 'De familie Snoek', een reeks die hij na de Tweede Wereldoorlog gemaakt heeft.

»De naoorlogse wereld die daarin centraal stond sprak me heel erg aan. 'De Kiekeboes' staan ook bol van de herkenbare huiselijke situaties, maar de maatschappij is in die vijftig jaar tijd natuurlijk grondig veranderd: mijn personages leven volop in de eenentwintigste eeuw, en dat moet ook duidelijk uit de strip blijken. Facebook, Twitter en nieuwe muziekgenres: ik moet bijblijven. Gelukkig zijn mijn medewerkers een heel stuk jonger dan ik, en dat houdt me alert – vader die zich niet wil laten kennen (lacht).

»Om precies dezelfde reden loop ik hier nu rond met een iPhone en een iPad: de app van 'De Kiekeboes' is onlangs verschenen, en die wou ik natuurlijk hebben. En ik moet toegeven: ik zou m’n iPad al niet meer kunnen missen!»

HUMO De personages in 'De Kiekeboes' zijn op alle vlakken geëvolueerd: werd er vroeger nog geïnsinueerd dat Fanny met haar vriendjes naar bed ging, dan wordt dat nu openlijk getekend.

Merho «Een verademing, want in de beginjaren kon dat niet. Een Australische vriend zei me onlangs: 'Jouw werk zou hier de quotatie '16+' krijgen!' Terwijl het bij ons een strip voor alle leeftijden is.

»Een paar jaar geleden heb ik het personage Tomboy geïntroduceerd, een vriendin van Fanny die als prostituee aan de kost komt. De uitgeverij stond daar aanvankelijk huiverachtig tegenover: 'Hoe zal het publiek reageren?' Maar Tomboy is goed aanvaard. Ik denk dat ik met veel wegkom – omdat ik het met humor breng.

»In een interview werd me eens gevraagd hoe het komt dat de Kiekeboes zo'n klassiek gezin zijn. Tja, ze bestaan al meer dan dertig jaar: toen waren er gewoon nog veel meer traditionele families! Was ik er nu pas mee begonnen, dan waren ze een nieuw samengesteld gezin geweest – dat is meteen een goede voedingsbodem voor grappen.

»Aan de Kiekeboes zélf kan ik niks veranderen, maar de Van der Neffes, de buren, heb ik laten scheiden. De allereerste echtscheiding in een Vlaams stripverhaal! Het ex-koppel heeft voor co-ouderschap gekozen en Van der Neffe is weer gaan daten.

»Wat er dan weer voor zorgde dat men me in latere interviews vroeg of ik soms zelf gescheiden was, omdat een en ander zo realistisch overkwam (lacht).

»Daarom vind ik het recentste album, 'Omtrent Oscar', waarin wordt ingegaan op de jeugd van de vader van Kiekeboe, ook zo'n leuk verhaal. We proberen het klassieke concept van de familiestrip – 'Op zoek naar de schat van de zeerover' – te doorbreken.

»Waardoor ouders die vroeger zelf 'De Kiekeboes' lazen en de albums nu voor hun kinderen kopen soms weleens schrikken: 'Oei, dat is helemaal iets anders geworden!' En maar goed ook.»

undefined

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234