null Beeld

Talkshow: Vive le vélo

Wijn drinken, turen naar landschappen die goudbruin kleuren in de avondzon en Karl Vannieuwkerke er voor lief bijnemen: de Tour is weer begonnen en ‘Vive le vélo’ is terug.

vvp

Oppercolumnist Hugo Camps is één van Karls praatgasten en met hem blikken we vooruit. Maar eerst polsen we voorzichtig naar het onderwerp dat Camps vermoedelijk nog altijd uit zijn slaap houdt: zijn verdwijning van de voorpagina van De Morgen luttele weken geleden.

Hugo Camps «Dat is voor mij wel een amputatie, moet ik zeggen. Ik draai een beetje vierkant. Als je jarenlang zo’n bioritme hebt opgebouwd – met het voortdurende zoeken naar een zinnetje, zevenentachtig keer per dag teletekst opzetten – nou ja, daar moet je van afkicken.

»Aan de andere kant heb ik er ook vrede mee: het format van De Morgen verandert en uiteraard kan er geen column meer op de eerste pagina. Er is in gemeenschappelijk overleg beslist om in schoonheid te eindigen.»

HUMO Dat hoor ik graag. Maar we moeten het dus over ‘Vive le vélo’ hebben: kijkt u uit naar de Tour?

Camps «Ik wel, ja. Ik word stilaan knettergek van die hysterie rond het voetbal. Ik ben zó teleurgesteld: de kranten doen niet eens de moeite om nog wat serieuze voorbeschouwingen te maken. De passie voor de Tour, die er bij wijze van spreken een heel jaar lang zou moeten zijn, die vind je nog nauwelijks terug. En dat is een schuldig verzuim.»

HUMO Daar kunt u misschien in dit stukje iets aan doen.

Camps «Dat probeer ik, ja. Daarom zeg ik het ook (lachje).

»Voor mij is de Tour elk jaar een hoogtepunt. Het is een enclave: in de Tour kun je je afzonderen van de wereld en weet je even niets méér dan dat. Dat geestelijke comfort bevalt mij geweldig.

»En dan is er nog het esthetische. De Tour is een wals van kleur, licht en gezichten die uit het landschap gebeiteld zijn. Het allermooiste is: het peloton dat in de vooravond als een ader door zo’n Frans dorpje stroomt, waar alle inwoners volledig in de ban zijn en alleen de etappe van tel is. Dat is van een onwezenlijke schoonheid.»

HUMO Het verbaast me om u zo lyrisch te horen. In vroegere columns had u het in de context van de Tour vaak over een ‘orgie van commercie’.

Camps «Nou, kijk, dat is het ook, en als u het mij na de Tour zou vragen, zou ik allicht opnieuw zoiets zeggen. Maar nu wil ik even niet aan die erfzonde van commercie en ­ijdelheid denken, laat staan aan die maffioze types van de UCI. Nee, nu is het de tijd van Alberto Contador

HUMO Geldt de romantiek en de heroïek van de Tour vandaag nog altijd voor u?

Camps «Nog altijd. Er is geen enkele sport waar het verleden zo meerijdt als in de Tour: Schleck komt na Contador, die na Hinault kwam, die na Merckx kwam en ga zo maar door tot Gino Bartali. De renners die destijds met puisten tussen scrotum en anus op de fiets zaten, hun heroïek: dát is de Tour.»

HUMO Vindt u het goed dat Alpe d’Huez dit jaar niet in het parcours is opgenomen?

Camps «Het is een zegen. Alpe d’Huez is een verschrikking, een lawaaiberg van uitwerpselen en blikjes en miserie die voor eens en voor altijd geschrapt moet worden.

»Als we niet oppassen, gaat het met de Ventoux dezelfde kant op: daar begint ook al dat verachtelijke wielertoerisme los te barsten. Weet u, op de Ventoux zie je drie keer per dag het licht van kleur veranderen. Ik heb met Hugo Claus vanop zijn terras in de Provence úren naar de Ventoux gekeken en die lichtverschuiving wist ons elke keer te raken. Als je daar dan als veredelde amateur of lid van een ziekenfonds commercie gaat verrichten… Dan hoort die berg je af te werpen.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234