null Beeld

Talkshow: Vive le vélo

Acht edities van de Ronde van Frankrijk masseerde David Bombeke de spieren van de Lotto- en de BMC-renners. Na die van vorig jaar beloofde hij zijn kinderen om een sabbatjaar te nemen en in juli 2014 met het gezin op vakantie te gaan, ver weg van de Tour.

td

Maar in deze drukke sporttijden ontkomt niemand aan Karl Vannieuwkerke. En dus schuift Bombeke op 22 juli samen met ex-sprintster en -bobsleester Hanna Mariën mee aan tafel in ‘Vive le vélo’. Op het moment dat Humo hem even uit zijn vakantiemodus haalt, bevindt hij zich net aan de voet van de Mont Ventoux, de meest mythische aller Tourcols die dit jaar straal wordt genegeerd door het peloton.

HUMO De kans dat Karl Vannieuwkerke je de pieren uit de neus vraagt, is niet gering. Je verklaarde zelf ooit dat wielrenners het openhartigst zijn op de massagetafel.

David Bombeke «Dat geldt zeker in de Tour, waar de renners van hot naar her worden gesleurd. Na een dag vol stress en gevaar, gevolgd door een paar uur mediagekte, komen de renners op mijn tafel voor het eerst tot rust. Eindelijk kunnen ze even stilstaan bij de gebeurtenissen van de voorbije dag en een, euh, normaal gesprek voeren. De kinesist – en bij uitbreiding al het personeel in een team – speelt een belangrijke psychologische rol tijdens zo’n ronde van drie weken.»

HUMO Die rol heb jij vooral gespeeld bij Cadel Evans. Is hij de renner met wie je de nauwste band hebt ontwikkeld?

Bombeke «Zonder twijfel, omdat ik ook veel met hem alleen ben opgetrokken tijdens voorbereidingen en hoogtestages. Cadel is fysiek zeker niet te onderschatten, maar vooral op het vlak van metier en beroepsernst is hij een voorbeeld voor iedereen. In de beginjaren van onze samenwerking leek een Touroverwinning onbereikbaar, maar mettertijd kwam die droom steeds dichterbij en in 2011 was het eindelijk raak. Dat ik daar jarenlang mijn steentje aan had bijgedragen, gaf die zege een extra zoete smaak.

»Ik moest toen ook terugdenken aan de overwinning van mijn idool Greg LeMond in 1989, toen hij Laurent Fignon met slechts 8 seconden verschil versloeg. Ik kende via via LeMonds ploegleider José De Cauwer en ik heb dat moment bijzonder intens beleefd. En 22 jaar later stond ik zélf te juichen op de Champs-Elysées.»

HUMO Je bent al van kindsbeen af een wielerliefhebber?

Bombeke «Absoluut. Ook Eric Vander­aerden was een favoriet van mij. Maar ik heb ook gevoetbald en beroepshalve kom ik veel in contact met andere atleten. Wielrennen is mijn grootste passie, maar ik heb bewondering voor alle sporters.»

HUMO Jij bent dus niet één van die wielerliefhebbers die neerkijken op de verwende luxepaardjes op het WK Voetbal?

Bombeke «Wielrennen is een individuele sport, waar je harder voor moet trainen en meer voor moet opofferen. De nadruk ligt er vooral op het duurvermogen. Maar voetballen op WK-niveau is zeker niet te onderschatten, alleen heb je er totaal andere capaciteiten voor nodig. Eigenlijk vergelijk je dus appelen met peren.»

HUMO In ‘Vive le vélo’ word je geflankeerd door Hanna Mariën, die sinds kort in jouw revalidatie- en topsportcentrum aan de slag is.

Bombeke «Haar contract is pas ingegaan op 1 juli, dus voor haar kennis van het wielrennen is ze niet uitgenodigd, denk ik. Maar als ex-topsporter, die trouwens zelf geregeld op de koersfiets zit, is ze wel bijzonder geïnteresseerd in de atletische prestaties van de Tourrenners. Ik vermoed dat het voor haar een openbaring wordt om de Ronde van Frankrijk van zo dichtbij mee te maken.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234