null Beeld

Talkshow: Zomergasten

Nederlands langst lopende talkshow 'Zomergasten', vanaf vandaag weer zes zondagavonden op de buis, mag dit vierentwintigste seizoen dan tevens live op uw laptop te bekijken zijn (met een message board en al), het roeit toch nog altijd onvervaard tegen de tijdgeest in: drie uur lang krijgt u niets dan beschaafde conversatie en oude tv-fragmenten voorgeschoteld, zonder flitsend montagewerk of originele (lees: op de zenuwen werkende) camerastandpunten.

Noud Jansen

Wellicht juist daarom is 'Zomergasten' in eigen land een cultfenomeen, met - zoals ook presentator Jelle Brandt Corstius kan beamen - een gemotiveerd legertje fanatieke aanhangers.

Jelle Brandt Corstius «Vorig jaar heb ik een week voor de start van het programma een 'Zomergasten'-picknick gegeven. Het was mooi weer, en op mijn blog schreef ik dat ik de volgende dag vanaf zeven uur 's avonds in het Oosterpark in Amsterdam zou zitten: 'Ik neem niks mee, dus zorg zelf voor kleedjes en eten.' Nou, van heinde en verre kwamen ze afreizen om erbij te zijn. En binnen de kortste keren werden al die kleedjes één groot kleed, met de meest uiteenlopende lekkernijen en drankjes erop.»

HUMO Gezellig.

Brandt Corstius «Ja, heel zeker, en het heeft daar nog tot diep in de nacht geduurd - sommige mensen zijn zelfs blijven overnachten bij andere 'Zomergasten'-fans in Amsterdam. Als het lekker weer is denk ik dat ik dit jaar een tweede editie ga organiseren, ook al omdat het een goeie zaak is voor mezelf. Ik bedoel: straks bestaan er misschien geen televisie en geen krant meer - je weet het niet, tegenwoordig - dus ik wil mezelf alvast een beetje verkopen als merk. Daarom komt er over een paar weken ook een Jelle-app, waarmee je van alles kunt zien, horen en ruiken. Al staat de ruikfunctie vooralsnog niet helemaal op punt (lachje).»

HUMO Laten we de zomergasten van dit seizoen even overlopen. In omgekeerde volgorde zijn dat Guy Verhofstadt, Erik van Lieshout, Lilian Gonçalves-Ho Kang You, Step Vaessen, Dick Swaab en Marc-Marie Huijbrechts. Maak onze lezers eens warm voor de gast van vanavond.

Brandt Corstius «Marc-Marie Huijbrechts is regelmatig tafelheer in 'De wereld draait door' - misschien is hij bij jullie vooral daarvan bekend. Wat mij aan hem opvalt is dat hij op een net iets andere manier naar de wereld kijkt dan de meeste mensen, en dat hij zijn visie in heel precieze termen uit de doeken kan doen.
»Het wordt een avond die vooral over televisie zal gaan: over hoe je het moet maken, en wat er zoal bij kan mislopen. We hebben onder meer een fragment uit een documentaire uit '99, 'Get Bruce'. Die gaat over Bruce Vilanch, de man die zo'n beetje alle bedankspeeches schrijft voor de Oscaruitreikingen. Zo gauw een acteur of een regisseur weet dat-ie in aanmerking komt voor een Oscar, wordt Bruce gebeld: 'Kun je alvast een bedankwoordje schrijven?'.»

HUMO Vorig seizoen bekeek je geen enkel fragment van tevoren, omdat het gesprek dan spontaner zou worden. Hou je die traditie in ere?

Brandt Corstius «Nee, ik ben daar vorig jaar al tijdens het seizoen van teruggekomen. 't Is onmogelijk om drie uur lang supergeconcentreerd te blijven, en daarom is het een goeie zaak om de fragmenten vooraf gezien te hebben: het geeft je wat adempauze. Wat ik dit keer ook niet meer doe, is vooraf de plaatsen bezoeken waar de gasten zijn opgegroeid. Dat was op zich wel leuk, maar had niet zo veel meerwaarde tijdens het gesprek. Wel ga ik van tevoren dineren met de gasten, bij wijze van kennismaking.»

HUMO Ben je al met Verhofstadt gaan dineren?

Brandt Corstius «Gaan lunchen. Na een vergadering van het APG was dat, het Nederlands pensioenbedrijf waarvan meneer Verhofstadt vice-voorzitter is. Heel genoeglijk. Hij vertelde me onder meer dat hij druiven teelt bij zijn huisje in Toscane, en dat hij dit jaar voor het eerst wijn gaat maken - ik vind dat toch goed om te weten. Ik verwacht veel van dat gesprek, temeer daar Europa momenteel op een keerpunt staat, met die ontwikkelingen in Griekenland en Italië en zo.»

HUMO Ga je op vakantie na 'Zomergasten', Jelle?

Brandt Corstius «Ja, in september, hoewel ik uit ervaring weet dat dat toch een beetje voelt als spijbelen (lacht). Met mijn vriendin ga ik de Balkan intrekken, langs de kust af richting Albanië. Dat land is bezaaid met kleine bunkertjes, omdat voormalig dictator Hoxha ooit bepaalde dat er voor elke vier Albanezen eentje gebouwd moest worden. Aan de zuidkust is er een strand waar ze een aantal van die bunkertjes hebben omgebouwd tot hotelkamers: daar willen we gaan overnachten. Het toppunt van romantiek, vind ik, en mijn vriendin denkt er precies zo over.»

HUMO Gelukkig maar.

Brandt Corstius «Ja, ik heb lang naar haar moeten zoeken.»

De website van Jelle Brandt Corstius

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234