Talladega Nights: The Ballad of Ricky Bobby
Dat hij na een paar flauwe rollen, meer dan één cameo te véél in een middelmatige comedy van een van de Frat Pack-maatjes en, vooral, het beschamende 'Bewitched' nog eens met iets deugdelijks op de proppen moest komen, had Will Ferrell kennelijk zélf door, want voor 'Talladega Nights: The Ballad of Ricky Bobby' sloeg onze favoriete funnyman de handen in elkaar met Adam McKay, de schrijver-regisseur met wie hij in 2004 het bijzonder geestige 'Anchorman: The Legend of Ron Burgundy' maakte.
Ferrell speelt Ricky Bobby, een niet al te snuggere en roekeloze racepiloot die de onbetwiste nummer één is van de Nascar, maar van zijn voetstuk tuimelt wanneer een espresso slurpende gay Franse piloot (Sasha Baron Cohen) in het circuit opduikt. De rest van het verhaaltje, dat uitgebreid de draak steekt met de macho-heroïek waarmee sommige sporten gepaard gaan, kan u wel raden. Het goeie nieuws is dat Ferrell, die zelfs in zijn slaap een achterlijke all American hero kan spelen, opnieuw de vorm van de grote dagen te pakken heeft: de silly humor spat in gulle geuten van het scherm en Ferrell kan zich geen betere sparring partners indenken dan John C. Reilly (als Ricky's al even lompe buddy) en een weergaloze Baron Cohen, wiens heerlijk onnozele Franse accent onvermijdelijk de torenwachter in 'The Holy Grail' in herinnering roept. Een Ferrell grand cru is dit echter niet: omdat men met een budget van 70 miljoen niet te veel risico wilde nemen, mikt 'Talladega' duidelijk ook op de autosportfreaks en gezien de samenwerking met Nascar, kon Ferrell - we houden het gezellig in de sfeer - het pedaal niet helemààl indrukken. Laat dat de pret vooral niet bederven: absurde waanzin zat, en ook de bij Ferrell verplichte onderbroekscène ontbreekt niet. Bert Anciaux heeft hem al!
Extra's ***: Will Ferrell improviseert zijn dialogen graag bij elkaar en dat betekent dus: veel outtakes, veel weggegooid en vaak uitstekend materiaal en dus extra's die bij hoge uitzondering eens het bekijken waard zijn. De spoof wordt zoals gewoonlijk ook in het bonusmateriaal doorgetrokken: naast een schep bloopers en weggelaten scènes zijn hier ook fake interviews met de hoofdpersonages en commercials met Ricky Bobby te vinden. Slechts één teleurstelling: een hilarische commentaartrack zoals bij 'Anchorman' kon er dit keer niet af.