null Beeld

Tarik Chadlioui: de Antwerpse ondernemer van de jihad

In een interview met het Nederlandse actuaprogramma ‘Nieuwsuur’ van 9 januari zei Bart De Wever, de N-VA-burgemeester van Antwerpen, dat de Scheldestad niet aan het islamiseren is en dat moslimextremisten ‘moeten oprotten – de gevangenis in of buiten’.

Raf Sauviller

Sinds hij ervan wordt beschuldigd de daders van de terroristische aanslagen van 13 november 2015 in Parijs mee te hebben geradicaliseerd, is de Marokkaan Tarik Chadlioui dé radicale islamprediker van het moment. Overal wordt geschreven dat de man in Egypte woont en vanuit Caïro werkt, maar dat klopt niet. Chadlioui heeft een Belgisch paspoort op zak, resideert in Borgerhout en Molenbeek en beheert zijn financieringssysteem voor het salafisme en de jihad en zijn netwerk van onverdraagzaamheid vanuit de Scheldestad. Islamitische haatzaaiers komen dus niet altijd uit verre landen als Pakistan en Saoedi-Arabië. Steeds vaker blijken ze hier te zijn opgegroeid en gevormd en wonen en werken ze in Belgische steden en gemeenten.

Tarik Chadlioui – alias Tarik Ibn Ali – is één van de meest gevraagde salafistische predikers in Europa. Zijn Facebookpagina heeft meer dan 17.000 volgers, die Chadlioui verzamelde met preken, toespraken en voordrachten waarin hij een agressieve en expansionistische variant van de islam verkondigt. Zijn lezingen worden vaak gekleurd door zijn afkeer van de kufaar, de ongelovigen, en alles wat niet islam is. En Chadlioui levert niet alleen sermoenen af. Hij geeft ook les aan kinderen, zegent huwelijken in en fleurt feesten op met zijn aanwezigheid.

'Tarik Chadlioui haalde 60.000 euro op in Mechelen, en nog eens 40.000 in Antwerpen – allemaal voor de Syrische zaak'


De ronselaar

Maar zijn grote specialiteit is het inzamelen van fondsen: waar hij komt, zijn de gelovigen extra gul. Chadlioui wordt dan ook vaak gevraagd door islamitische verenigingen die op zoek zijn naar geld, meestal voor het bouwen van een nieuwe, prestigieuze moskee. Maar de Marokkaan verzamelt ook centen voor ondoorzichtige islamitische goede doelen en hulporganisaties die in Syrië actief zijn: honderdduizenden euro’s komen ginds op die manier in onduidelijke handen terecht.

Bij het inzamelen gaat Chadlioui leep te werk. Hij sluit op voorhand deals met mensen die willen doneren en laat hen dan tegen elkaar opbieden. Gelovigen die zeggen dat ze geen geld overhebben, probeert hij zover te krijgen dat ze een lening afsluiten of in termijnen betalen. Om de vrome moslims over de streep te trekken, werkt hij ook met een puntensysteem dat wel vaker wordt gebezigd in de islam. Wie geld voor Syrië geeft, krijgt punten die zijn zonden uitwissen en verzekert zich zo van een voorkeursbehandeling in de islamhemel.

Tarik Chadlioui doet dat heilige werk zo’n beetje overal in West-Europa: in Spanje, Frankrijk, Duitsland, Nederland, de Scandinavische landen… en België, waar hij onder meer actief is in moskeeën in Brussel, Kortrijk, Hofstade, Verviers en Antwerpen. Maar helemaal altruïstisch lijkt deze grote islamprediker toch niet te zijn. In de regel laat hij zich goed betalen voor zijn bijdragen. Voor het inzegenen van een huwelijk moet je hem bijvoorbeeld 1.400 euro geven. Wit, zwart? Dat is onduidelijk.

Overal waar hij komt – op verjaardagen en kinder- en huwelijksfeesten – slijt Chadlioui op een vaak opdringerige manier zijn waren: cd’s, dvd’s, boekjes… Hij is ook een handelaar in alternatieve medicijnen, geneeskrachtige kruiden en door het salafisme toegelaten geurtjes. Hij verkoopt wierook, ginseng en zwarte komijnzaadolie, een product dat al vele duizenden jaren wordt gebruikt in de Arabische landen. In islamkringen staat de man dan ook bekend als een commerciële jongen. Hij leeft duidelijk niet slecht, en omringt zich maar al te graag met producten uit de maatschappij die hij zo veracht: flatscreens, binnenhuiszwembaden… Op zijn Facebookpagina zie je hem zelfs aan het stuur van een Citroën C6, een auto waar je toch al gauw 60.000 euro voor moet neertellen.


De haatprediker

Tarik Chadlioui werd in 1973 geboren in Beni Sidal, een dorp in het Rifgebergte in de buurt van de stad Nador. Ook de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb is van daar afkomstig. Maar Chadlioui bracht het grootste deel van zijn leven door in Borgerhout. Hij stamt uit een kroostrijk gezin en heeft vijf broers van wie er een paar in Brussel wonen en er eentje in Catalonië als professioneel bokser aan de slag is. Een andere broer, Tahar Chadlioui, woont nog altijd in Antwerpen en probeert daar eveneens een carrière uit te bouwen als intolerant spreker. Hij vindt dat ‘alle niet-islamieten moeten branden in de hel’ en draagt zijn gedachtengoed uit in moskeeën in Vlaanderen en Nederland.

null Beeld

Tarik Chadlioui zélf probeerde het eerst als kok, maar schoolde zichzelf een jaar of tien geleden om tot radicaal islamprediker. Eerst werkte hij als een soort jeugdpredikant in een paar Antwerpse moskeeën: in de Marokkaanse moskee Bilal aan de Van Montfortstraat en in de Bangladesh aan de Turnhoutsebaan, een gebedshuis dat al jaren de reputatie heeft dat er voor de jihad wordt geronseld. In die eerste periode zat Chadlioui in de sfeer van de Tablighi Jamaat, een uiterst conservatieve organisatie die zijn volgelingen oproept om te leven zoals Mohamed. De zogeheten ‘Jamaten’ gaan daar zo ver in dat ze bijvoorbeeld weigeren om een tandenborstel te gebruiken en in plaats daarvan hun tanden reinigen met een twijgje. De aanhangers van de Tablighi Jamaat keren zich in hun religieuze extremisme volledig af van de hen omringende maatschappij en wereld en vormen afgeschermde en onverdraagzame parallelle gemeenschappen. Chadlioui begon zich toen ook te kleden zoals het de predikers van de Tablighi behoort: baard, tulband, lange witte jurk, Teva-sandalen of erger.

Rond 2005 begon hij een reputatie te krijgen in en rond de Turnhoutsebaan. Hij en een paar van zijn islamvrienden vormden er een religieuze politiemacht die op agressieve wijze de sharia oplegde in de straten van Borgerhout. Daarbij zetten ze eigenaars van winkels onder druk om geen sigaretten en alcohol te verkopen en vielen ze op straat vrouwen lastig die geen hoofddoek of naar hun smaak te korte mouwen droegen. Veel mensen plooiden geïntimideerd voor het religieuze fascisme van Chadlioui en co.

In december 2006 haalde Chadlioui een eerste keer de pers met zijn bezigheden. Toen leidde hij een stootgroep van een tiental fanatici die de allochtone bezoekers van een Marokkaans muziekfestival in de zaal Roma aan de Turnhoutsebaan probeerde te intimideren.

undefined

null Beeld

'Chadlioui reist Europa rond in een VW-busje met Belgische nummerplaat.'

Maar in 2010 had Tarik Chadlioui zijn buik vol van Antwerpen. Toen gingen hij en zijn familie – Chadliou is getrouwd met een vrouw die zich verbergt achter de schuilnaam Oum Youssef – er verontwaardigd vandoor omdat in België het dragen van een boerka, een nikab en andere het gezicht en lichaam verhullende kledingstukken werd verboden. Chadlioui kon niet in zo’n ‘islamvijandig land’ wonen, omringd door ongelovige kafirs, en emigreerde naar een buitenwijk van de Egyptische hoofdstad Caïro.

De salafist Chadlioui wordt door heel wat bronnen ‘een zeer foute man’ genoemd. Vooral in Nederland wordt hij als een gevaarlijke islamist en haatprediker gezien. Telkens als hij als spreker wordt aangekondigd in één of andere Nederlandse moskee, gaan er in gemeenteraden stemmen op om de man een spreekverbod op te leggen en de toegang tot de gemeente en het land te ontzeggen. Dat gebeurde recent onder meer in Almere, in Gouda en in Rijswijk, waar begin 2015 een islambeurs moest plaatsvinden die al snel het ‘gala van de haatimans’ en het ‘jihadgala’ werd genoemd door de komst van sprekers als Chadlioui. Dat islamgala ging uiteindelijk niet door omdat de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders het visum van drie van de sprekers introk. Chadlioui was daar niet bij, want met zijn Belgische paspoort heeft hij geen visum nodig voor Nederland. Dat paspoort is dan ook een ware zegen voor hem, net als de Belgische nummerplaten die hij op zijn auto’s kan schroeven: ze geven hem de mogelijkheid om ongestoord en ongecontroleerd door de Europese Unie te reizen.


Borgerhoutse business

Toen eind december van vorig jaar bleek dat Chadlioui in januari zou spreken op een benefietavond in Berendrecht, waar de islamitisch geïnspireerde vzw Het Gezin geld bijeen wil halen voor de bouw van een moskee, haalde dat de nationale pers. Er ontstond enige commotie in Brussel en Antwerpen, en het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon liet weten dat de veiligheidsdiensten Chadlioui nauwlettend in de gaten houden, maar dat men hem de toegang tot het land niet kan ontzeggen. En in Het Nieuwsblad zei Johan Vermant, de woordvoerder van de Antwerpse burgemeester Bart De Wever: ‘Het is bij de politie bekend dat de man omstreden is. Dat betekent dat hij van zeer nabij gemonitord zal worden mocht hij daadwerkelijk in Antwerpen opduiken.’

null Beeld

'Voorstanders van Chadlioui noemen hem een fijnbesnaard en humoristisch man, die zelf z'n frieten bakt en altijd wel een fijne witz klaar heeft'

De toegang tot het land ontzeggen? Mocht hij daadwerkelijk in Antwerpen opduiken? Het lijkt erop dat het stadsbestuur en de politie in Antwerpen niet weten dat Chadlioui een vast adres in Antwerpen heeft, in de Guldensporenstraat in Borgerhout. Chadlioui maakt er geregeld filmopnamen en foto’s voor zijn Facebookaccount, en de zetel van zijn bvba Beni Sadal is er gevestigd. Chadlioui richtte die vennootschap op in 2011, met als handelsdoel: ‘het uitgeven en verkopen van boeken, tijdschriften, dvd’s enzovoort’ en ‘het organiseren van informatiedagen en instructieweekends, festivals, concerten en bijeenkomsten met sprekers en muziek’. In zijn bvba heeft Chadlioui onder meer het VW-busje met Belgische nummerplaten ondergebracht waarmee hij Europa rondreist.

Het ziet er dus naar uit dat Chadliouis afkeer van ons land toch niet zo fanatiek is. Het ligt ook voor de hand dat hij vanuit België opereert. Hij heeft een Belgisch paspoort en zijn werkterrein strekt zich uit van Nederland tot Duitsland. Logistiek bestrijk je dat gebied een stuk makkelijker vanuit Antwerpen en Brussel dan vanuit Caïro.

Bovendien heeft Chadlioui ook uitstekende contacten in Borgerhout. Eén van zijn buren in de Guldensporenstraat is Abdeslam Hammouchi, de secretaris van de vzw die de in de Van Montfortstraat gevestigde Marokkaanse moskee Bilal beheert. Chadlioui preekt er weleens. Maar de moskee is niet onbesproken: eind 2008 werden twee islamleraars en een studieopzichter van de bijbehorende koranschool door het hof van beroep in Antwerpen veroordeeld tot vier maanden cel met uitstel, omdat ze leerlingen serieuze lijfstraffen gaven. Verschillende bronnen beweren ook dat er binnen de moskee contacten zijn met extremistische islamgroepen zoals Hizb ut Tarhir, een beweging die alle islamitische landen in één kalifaat wil verenigen en in veel landen verboden is omdat de groepering een broeihaard is voor terrorisme en staatsondermijnende activiteiten ontwikkelt.

Chadlioui doet overigens wel meer moskeeën met een dubieuze reputatie aan. Omar in Antwerpen, bijvoorbeeld, en de El Fath in Borgerhout, die vaak wordt genoemd als een ronselcentrum voor jihadi’s. Ook de Brusselse moskee Ettouaba in Evere, waar Chadlioui als gastspreker predikt, kwam in 2012 in opspraak vanwege de radicale toon van de toenmalige imam Mohamed Ben Ajiba, die extremistische moslims uit heel België en Frankrijk aantrok. Ben Ajiba werd in 2013 onder druk aan de deur gezet bij de Ettouaba-moskee en kwam in 2014 en 2015 drie keer voor even in de gevangenis terecht. De man, die een paar jaar in Syrië actief is geweest, was komen bovendrijven in een groot terrorismeonderzoek van het federaal parket en werd begin 2014 opgepakt op beschuldiging van deelname aan een terroristische organisatie en het ronselen en financieren van jihadstrijders in Syrië. Daarna werd hij een paar keer voorlopig vrijgelaten en meteen weer opgepakt omdat hij zich niet aan de voorwaarden van zijn voorlopige invrijheidstelling hield en bijvoorbeeld naar Gent uitweek om daar opnieuw opruiende preken te gaan geven.


De wilde weldoener

Toen de Britse krant The Daily Mail een paar dagen na de aanslagen in Parijs beweerde over aanwijzingen te beschikken dat Omar Mostefai, één van de islamterroristen die het bloedbad in Le Bataclan aanrichtte, in een moskee in de Parijse banlieue was geradicaliseerd onder invloed van Chadlioui, werd dat bericht internationaal opgepikt. Tarik reageerde eind november van vorig jaar met een videoboodschap van een halfuur. Daarin legt hij uit dat het hem aan zijn reet kan roesten wat de ongelovigen in Europa over hem schrijven en denken, maar dat hij zich toch verplicht voelde te reageren omdat de beschuldigingen ook door islamitische media in Marokko werden overgenomen. In zijn video ontkent Chadlioui niet dat hij Omar Mostefai heeft gekend. Hij zegt alleen dat hij nooit in de betreffende moskee in de buitenwijken van Parijs heeft gepredikt. En voor de rest wil hij er geen woorden aan vuilmaken en zegt hij dat het beter is om de hele zaak af te doen met een grapje. Waarna hij een lang verhaal over lammeren en vossen afsteekt.

Voorstanders van Chadlioui reageren ook zeer verontwaardigd als men hem in verband brengt met jihadisme en terrorisme. Voor hen is hij een fijnbesnaard en humoristisch man, die zelf z’n frieten bakt, altijd wel een fijne witz klaar heeft en zichzelf laat filmen terwijl hij achterwaarts in zijn binnenhuiszwembad springt. En in zijn sermoenen roept hij níét op tot moord en brandstichting. Nu, geen enkele haatprediker die in Europa actief is, doet dat nog openlijk. En die toespraak vervolgens ook nog eens op YouTube zetten? Ze zouden wel gek zijn.

Maar het gaat erom wat er ná die toespraken in de coulissen wordt gezegd en gedaan. Dat is toch het standpunt van Ronald Sandee. Deze analist werkte elf jaar voor de Nederlandse militaire veiligheid en zit nu bij Kronos Advisory, een bekend Amerikaans bedrijf dat zich bezighoudt met het verzamelen en analyseren van informatie over – onder meer – islamextremisme en terreur. De vroegere CIA-analiste Cynthia Storer, die bij de Amerikaanse veiligheidsdienst aan de speurtocht naar Osama bin Laden heeft meegewerkt, is de lead Al Qaeda analyst bij Kronos en Sandee is er de chief global jihad analyst.

Sandee stelt dat Tarik Chadlioui in de eerste plaats een belangrijke fondsenverzamelaar voor de salafistische zaak is, en vooral dat hij een ‘important jihadi facilitator’ in Europa is geworden, een man die de jihad en de jihadstrijders logistiek en financieel bijstaat. Hij zegt dat Chadlioui, die heel Europa rondtrekt op kosten van islamitische zakenmannen en via de sociale media veel jonge mensen bereikt, contact heeft met een aantal uit de Lage Landen afkomstige jihadisten die naar Syrië zijn afgereisd.

Chadlioui is in staat enorme sommen te verzamelen, weet Sandee. Zo haalde de Marokkaan in 2014 meer dan een half miljoen euro op voor een moskee in Nederland. En voor de Syrische zaak verwierf hij in 2013 60.000 euro in Mechelen en 40.000 euro in Antwerpen (Het blad L’Obs berekende dat de aanslagen in Parijs tussen 20.000 en 30.000 euro gekost hebben). Wat Chadlioui precies met dat geld doet, is onduidelijk, omdat de preker het geld persoonlijk en in contanten naar Syrië brengt. Islamitische goede doelen zijn ook notoir ondoorzichtig: ze hebben geen enkele boodschap aan westerse transparantieregels en leggen aan niets of niemand verantwoording af voor wat ze doen met het ingezamelde geld.


Bijltjesdag

Omdat Chadlioui de handen ineenslaat met organisaties als World Wide Relief, waarvoor hij zeker 21 inzamelacties heeft gehouden, en Fukara, is het voor Sandee duidelijk dat een deel van het geld wordt gebruikt om jihadi’s in Syrië te financieren. World Wide Relief is een Nederlandse islamitische organisatie die volgens een onderzoek van NRC Handelsblad is geïnfiltreerd door aanhangers van de jihad die openlijk met Syriëgangers sympathiseren.

Fukara is een Belgische vzw die begin 2014 werd opgericht in Turnhout en even later naar Genk verhuisde. Deze hulporganisatie opereert op het terrein vanuit de Turkse stad Adana en zegt zich bezig te houden met hulp aan Syrische vluchtelingen aldaar. Maar ook hier stelt NRC Handelsblad zich vragen. De krant tekende een aantal Facebookberichten van de mensen achter Fukara op, en die waren wel heel dubieus. Zo stelde het Genkse echtpaar Mouhssine Jarir en Oum Aysegul: ‘Onze identiteit leidt onvermijdelijk tot de stichting van een islamitische staat die geleid wordt door een kalief met wereldwijde autoriteit.’ Over een Nederlandse imam die jongeren afraadt om in Syrië te gaan vechten, werd geschreven dat hij zich moest schamen over het feit dat hij zélf niet naar Syrië ging.

undefined

null Beeld


'Omar Mostefai, één van de terroristen achter de aanslagen in Parijs, zou onder invloed van Chadlioui geradicaliseerd zijn.'

In 2014 was de voorzitter van Fukara de Turk Hasan Süslü. Op Facebook plaatste hij een foto van jihadstrijders met de tekst: ‘Allah Akbar. Jullie bewijzen grote dienst aan de islam.’ En over strijders die hoofden afhakken in Syrië, deelde Süslü mee: ‘Sommige moslims zeggen dat Al Qaeda hoofden afhakt. Daar wil ik op zeggen dat Al-Sisi in Egypte en Assad in Syrië mensen in stukken hakken omdat ze het woord van Allah in de mond nemen. Ik zweer bij God: als ik de mogelijkheid krijg, hak ik hun hoofden af en aan dat moment zal ik heel veel plezier beleven.’

De mensen van Fukara deden de geciteerde uitspraken af als vergissingen. Maar in oktober vorig jaar nodigden ze wel weer Abdelhamid Ainelhayat uit, een prediker die in Spanje als een zéér radicale salafist wordt beschouwd.


Rood is de enige kleur

Voorts verzorgde Chadlioui ook een aantal lezingen in Duitsland, voor de aldaar verboden organisatie Dawa FFM. Volgens de Duitse autoriteiten probeerde de groepering de democratie te vervangen door een ‘salafistisch systeem op basis van de sharia’, en was ze actief bezig om strijders voor Syrië te rekruteren, samen met het al even verboden Milletu Ibrahim. Die organisatie heeft een Nederlandstalige website waarop Osama bin Laden wordt verheerlijkt en bedenkelijke gedichtjes te lezen zijn: ‘Het uur is nabij / Zet je ziel dus vrij / Open voor haar de deuren van het Paradijs / Leven voor de dood, deze ruil is zeker wijs / Gooi je ziel in de strijd / Zodat jouw Oemmah wordt bevrijd / Ruil lafheid in voor moed / Dit brengt rust voor je gemoed / Geen gemaar of gezeur / Rood is de enige kleur / Jihad is ons verplicht / Ook al worden we door de huichelaars beticht’.

undefined

'Tarik Chadlioui werkt met een puntensysteem. Wie geld voor Syrië geeft, krijgt zo een voorkeursbehandeling in de islamhemel'

Vooraan op de website staat een disclaimer: ‘De inhoud van deze site is uitsluitend voor informatieve, educatieve en onderzoeksdoeleinden en is niet bedoeld voor leden van het publiek om direct of indirect aangemoedigd of aangezet te worden tot het voorbereiden dan wel oproepen tot terroristische activiteiten of handelingen.’

De lijst van connecties en activiteiten waarmee Sandee uitpakt, is dus indrukwekkend. Toch is Chadlioui in ons land niet veroordeeld voor extremistische ophitsing, oproep tot haat en geweld of betrokkenheid bij de jihad en de islamterreur. En er lopen ook geen gerechtelijke onderzoeken tegen hem.

Ronald Sandee «Dat hoeft niet te verbazen. Tarik Chadlioui preekt alleen in het Berbers en omdat maar weinig niet-Berbers die taal machtig zijn, blijft hij in Europa grotendeels onder de radar van de inlichtingendiensten en politie.»


★★★

Johan Vermant weigerde te antwoorden op de vraag of burgemeester Bart De Wever op de hoogte is van het feit dat Tarik Chadlioui vanuit zijn stad opereert. De Antwerpse politie weigerde eveneens een antwoord te geven op onze vragen.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234