null Beeld

Tariq Ramadan - Een jihad van vertrouwen

Rob van Gennep, de legendarische stichter van de uitgeverij met dezelfde naam, zette zijn bedrijf in de jaren zestig op de kaart met de publicatie van het 'Boliviaans dagboek' van Che Guevara en vele, véle andere 'linkse' geschriften. Vandaag geven zijn erfgenamen onder andere een klein groen boekje uit: 'Een jihad van vertrouwen', de islamitische Goede Boodschap volgens Tariq Ramadan.

Al wie zich voor het debat over de islam in Europa interesseert is de naam van deze Zwitserse moslimfilosoof en activist weleens tegengekomen. De neiging om Ramadan 'Zwitsers-Egyptisch' te noemen is groot. Ramadans grootvader was Hassan al-Banna, de stichter van de Egyptische moslimbroederschap. Maar één van de dringende verzoeken van Ramadan in dit boekje is nu juist om Europese moslims niet langer te beschouwen als mensen van vreemde komaf. Zij zijn Europeanen zonder meer en moeten hun plaats kunnen innemen tussen christenen, joden, atheïsten en burgers van welke gezindte dan ook. Tariq Ramadan is een omstreden figuur, die wantrouwen heeft gewekt in alle kampen. Steile moslims noemen hem een verrader, militante secularisten zien in hem een wolf in schaapsvacht. Met dit boekje wil hij de misverstanden en kwaadwillige commentaren die over hem de ronde doen uit de wereld helpen.

Het staat hier nu met evenveel woorden: Tariq Ramadan wil een grondige hervorming van de islam, van binnen uit. De godsdienst moet 'bij de tijd' gebracht worden. Het rijk van de 'letterknechten' is voorbij: ook de heilige teksten moeten gelezen worden als documenten die de stempel van de geschiedenis dragen. Ze vragen om interpretatie. Ramadan geeft het praktische voorbeeld van de Koran-passage die het slaan van vrouwen schijnt te rechtvaardigen. Die toetst hij aan de traditie en de 'globale boodschap' van de islam en hij komt tot de conclusie dat geweld binnen het huwelijk 'anti-islamitisch' is. De hervorming van de islam zal vele jaren vergen en ze kan ook alleen maar slagen als het 'oude' Europa er zich in vertrouwen voor openstelt.

Neen, er is geen probleem met deze Tariq Ramadan, behalve dan dat zijn woorden slechts het gezag hebben dat wij eraan hechten. Encyclieken bestaan alleen in de katholieke kerk.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234