null Beeld

Te land, ter zee en in de lucht

Alsof Derk-Jan Eppink, de Albert Heijn en het accent van Jan Leijurs nog niet volstonden, zijn onze Nederlandse vrienden nu ook op het idee gekomen om hun langst lopende amusementsprogramma naar onze contreien te exporteren: 'Te land, ter zee en in de lucht'.

De peupelaire Nederlandse omroep TROS vond in vtm een bereidwillige partner om het negenendertigste (!) seizoen van de kolderieke fiets-, zwem- en vliegwedstrijd voor de helft in Vlaanderen op te nemen, te beginnen met een middagje tobbedansen in het Donkmeer bij Berlare. Presentator, vanavond dus op vtm, is Adriaan Van den Hoof.

Adriaan Van den Hoof «Ik ben zelf op (vtm-programmadirecteur) Jan Segers afgestapt met de vraag of ik dit alsjeblieft mocht doen. Voor mij is 'Te land, ter zee en in de lucht' puur jeugdsentiment: ik keek er al naar toen André van Duin nog het commentaar leverde.

»Destijds speelde ik zelfs mijn eigen 'Te land, ter zee en in de lucht' in de tuin: dan vees ik wat kartonnen platen aan mijn fiets en probeerde ik over een smalle plank over het kinderzwembadje te rijden.»


HUMO 'Fiets 'm d'r in'!

Van den Hoof «Jaja, 'Fiets 'm d'r in': nog altijd mijn favoriete 'Te land, ter zee en in de lucht'-discipline. Nee, ik lieg, ik heb nog een grotere favoriet, maar die is in Nederland al een hele tijd verboden wegens levensgevaarlijk: achteruitrijden. Heb je dat nog meegemaakt?

»Dan moesten de deelnemers met van die piepkleine DAF'jes achterwaarts over een circuit racen. Mocht er nog een tweede Vlaamse reeks van 'Te land' komen, dan gaan we proberen om die discipline nieuw leven in te blazen. Navraag heeft namelijk geleerd dat het in België níét verboden is.»


HUMO Wat ik niet helemaal begrijp: ben jij nu de enige presentator van 'Te land, ter zee of in de lucht'? En gaan de Nederlanders het dus ook met jou moeten doen?

Van den Hoof «Nee. We hebben lang met het idee van een duopresentatie gespeeld, maar uiteindelijk zijn we toch maar voor gescheiden presentaties gegaan. Mij zul je enkel op vtm zien; Ron Boszhard, die dit al jaren voor de Nederlandse tv doet, zie je later dit jaar enkel op de TROS. Ron spreekt met alle Hollanders plus de meest kleurrijke Vlamingen, en ik doe precies het omgekeerde.

»Een groot deel van de deelnemers wordt dus twee keer geïnterviewd, als je me nog enigszins kunt volgen. Eerlijk gezegd waren we er niet helemaal gerust op of dat wel ging lukken, maar bij onze eerste gezamenlijke show in Berlare bleek het geen enkel probleem. 't Was helaas wel vreselijk koud en regenachtig die dag. Jammer, omdat het leuke aan 'Tobbedansen' precies is dat het merendeel van de deelnemers er een nat pak bij haalt.»


HUMO Had je vooraf een soortement opleiding gekregen van de Nederlanders?

Van den Hoof «Niet echt, maar na mijn eerste gesprekjes nam de opnameleidster me wel even apart om me wat tips te geven. Stel bijvoorbeeld dat je iemand met een spuuglelijk bouwsel naast je hebt staan. Dan zeg je dus níét: 'Tjonge, wat een gedrocht zeg!' Nee, de geijkte uitdrukking bij zo'n situatie is: 'Jullie gaan duidelijk niet voor de originaliteitsprijs.' Wist ik niet.

»Ik doe die gesprekjes uiteraard met veel respect voor de deelnemers - tenslotte staan ze daar al van acht uur 's morgens te wachten voor dat ene moment. Maar ik probeer er hier en daar wel wat humor in te steken. Vonden die Nederlanders wel oké, geloof ik. En ze konden ook wel lachen met het occasionele Vlaamse woord dat ik gebruikte, zoals malchance. (Met Hollands accent) 'Malsjans? Wat is dat, malsjans?' (lacht)»HUMO Waren er grote verschillen tussen de Vlaamse en de Nederlandse bouwsels?

Van de Hoof «Veel Nederlandse deelnemers gaan alleen voor de snelste tijd. De Vlamingen stellen daar voorlopig vooral veel verklede carnavalsvierders en scoutsgroepen tegenover, die meedoen om eens goed te lachen. En, in het geval van de Vlaamse groep De Vuvuzela's, om zich vooraf al enkele glazen moed in te drinken. Niet dat het reglement dat toestaat, maar toch.

»De Vlaamse bouwsels hadden ook opvallend vaak een biergerelateerd thema. Zo had iemand zich in een oversized bierblik gewurmd, en was er een delegatie Oude Belgen die de schans afgingen in een bierton. Maar er deed ook een kwartet uit Dendermonde mee dat zich als de vier heemskinderen had uitgedost, inclusief houten Ros Beiaard.

»Nu ja, je raadt het al: drie seconden na het startschot lagen die heemskinderen tussen de houten wrakstukken te spartelen. Grappig, maar ook schrijnend, omdat je voelt dat die jongens daar met hart en ziel aan hadden gewerkt.»


HUMO Iets heel anders nog. Onlangs zat je in de inmiddels beruchte Showbizz Bart-aflevering van 'Mag ik u kussen?'. Het viel me enigszins van je tegen dat je er alles aan deed om Showbizz Bart vooral níét te hoeven kussen.

Van den Hoof «Welja, ik zag dat mijn twee compagnons er keihard voor gingen, dus ik dacht: 'Misschien moet ik net het tegenovergestelde doen.'»


HUMO Je wist van tevoren toch dat Showbizz Bart de prooi van de dag ging zijn?

Van den Hoof «Ja, maar hou het stil. Geef toe, een deel van de charme van het programma is toch dat het publiek dat niet weet? Misschien moeten we die mythe dus maar in stand houden.»


HUMO Goed idee.

Te land, ter zee en in de lucht

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234