null Beeld

'Ted 2': Mark Wahlberg 'Ik zie niet in waarom iemand thuis geen joint zou mogen opsteken'

Het immense succes van ‘Ted’, een komedie over een vuilbekkende teddybeer, was drie jaar geleden zo ongeveer even verrassend als de transformatie van Marky Mark And The Funky Bunch naar Mark Wahlberg and the Acting Career. ‘Mijn vrouw was er nochtans van overtuigd dat die eerste ‘Ted’ mijn carrière zou verpesten.’ De tweede dan maar?

bva

In de VS moest ‘Ted 2’ één van de grote blockbusters van de zomer worden, maar er kwam drie keer mínder volk opdagen dan voor de eerste. Oké, de kritieken waren niet erg lovend, maar de eerste werd drie jaar geleden ook niet bepaald als een meesterwerk ontvangen.

HUMO Eerlijk: wat zei je vrouw toen je met ‘Ted 2’ afkwam?

Mark Wahlberg «Niets, eigenlijk. Ik denk dat ze niet meer durfde, nadat die eerste film zo’n fenomeen was geworden. Pas op: ik snapte haar wel, hoor. Toen we onderweg waren naar de Oscars voor ‘The Fighter’ (de boksfilm van David O. Russell waarin Wahlberg de hoofdrol speelt en die hij ook zelf heeft geproduceerd, red.), vertelde ik haar over een film waarin ik samen met een pratende teddybeer de hele tijd wiet zou zitten roken en mensen beledigen. Haar reactie: ‘You’re a fucking idiot.’ Ik had net een prent gemaakt die zeven Oscarnominaties had gekregen, en ik dacht er serieus over na om de hoofdrol te spelen in een komedie die je aan geen zinnig mens gepitcht krijgt. Maar net dat sprak me erin aan, en ik vond de grappen van Seth (MacFarlane, de regisseur en de stem van Ted, red.) ook redelijk hilarisch.»

HUMO En jouw vrouw?

Wahlberg «Zélfs zij uiteindelijk ook (lacht).»

HUMO In de tweede film waren er grappen die je niet wilde doen omdat ze indruisten tegen jouw geloof, fluisterde een katholiek engeltje me in.

Wahlberg «Niet zozeer tegen mijn geloof, wel tegen geloof in het algemeen. Ik neem religie zeer ernstig, en ik wil daar geen grapjes over maken. Wat niet wil zeggen dat Seth dat niet mag doen. Als ik iets niet wil zeggen, dan legt hij het gewoon in de mond van Ted. Probleem opgelost! Ik wil zeker niet censureren, en ik vind zelfs dat de media té politiek correct zijn geworden. Ze springen tegenwoordig op alles wat iemand ook maar enigszins beledigend zou kunnen vinden, in de hoop dat ze er een rel mee uitlokken. Compleet belachelijk. Maar ik heb voor mezelf besloten dat ik geen grapjes maak over religie.»

HUMO Vroeger had je toch veel meer gemeen met Ted dan met die brave John.

Wahlberg «Allicht, maar dat hoofdstuk heb ik afgesloten.»

HUMO Met wiet heb je duidelijk géén probleem: er hangt opnieuw een sterk marihuanageurtje aan ‘Ted 2’.

Wahlberg «Ik blow zelf niet meer en ik ga er ook geen campagne voor voeren, maar ik zie niet in waarom iemand thuis geen joint zou mogen opsteken. Marihuana kun je intussen legaal kopen en verkopen in vier Amerikaanse staten en naar wat ik hoor, heeft dat geen enkel effect op de misdaadcijfers. Waar slaat zo’n verbod dan nog op?»

HUMO In ‘Ted 2’ wil jouw pluchen tegenspeler een kind krijgen met zijn menselijke echtgenote. Wat was het eerste wat je dacht toen Seth jouw dat verhaal onder de neus schoof?

Wahlberg «Je vat het scenario nu wel érg kort samen, hè. Seth kreeg het idee voor de film toen hij de western ‘A Million Ways to Die in the West’ aan het maken was en iets over Dred Scott las, een zwarte slaaf die in 1857 de Amerikaanse overheid had aangeklaagd om zijn vrijheid te bekomen. In ‘Ted 2’ trekt Ted naar de rechtbank om vader te kunnen worden – een recht dat teddyberen volgens de Amerikaanse wetgeving niet hebben. (Met een uitgestreken gezicht) De film gaat dus over burgerrechten. Maar om op je vraag te antwoorden: het eerste wat ik dacht toen ik het script las, was dat Ted wellicht het minst geschikte wezen op aarde is om een nakomeling op te voeden. En het tweede wat ik dacht, was dat mensen dat vroeger ook over mij zeiden, en ik heb intussen vier kinderen.»

undefined

'Mijn eerste kind was voor mij een grotere eyeopener dan de gevangenis. Als het besef dat je voor een baby moet zorgen je niet op het juiste pad brengt, doe je beter geen moeite meer'

HUMO Víér??

Wahlberg «Ik krijg er niet genoeg van! (lacht) Eerlijk: mijn eerste kind was voor mij een grotere eyeopener dan de gevangenis (Wahlberg werd als jongeling tot twee jaar cel veroordeeld voor een racistisch gemotiveerde aanval op een Vietnamese man, red.). Als het besef dat je voor een baby moet zorgen je niet op het juiste pad brengt, doe je beter geen moeite meer. Maar het is niet makkelijk om voor vier kinderen te zorgen. Niet in het minst omdat we proberen als gezin altijd bij elkaar te blijven. Als ik niet in LA aan het opnemen ben, reist mijn vrouw mee met de kinderen en geeft ze hen zelf les.»

undefined

null Beeld

HUMO Zijn ze al oud genoeg om ‘Ted 2’ te bekijken?

Wahlberg «God, nee! De oudste is 12. Er rijden overal bussen rond met reclame voor de film, en dan is het best lastig om je kinderen te moeten uitleggen dat we niet gaan kijken. ‘Maar het is met een teddybeer! Die moeten we nu toch kunnen zien?’ ‘Euh, nee. De teddybeer zegt iets te veel foute dingen, kindjes.’ (lacht) Mijn vrouw en ik zijn daar erg streng in, andere ouders minder: sommige vriendjes hebben hem wel al gezien.»

undefined

'Ik ben vrij ouderwets, ik wil mijn dochters toch iets langer beschermen tegen een vloekende teddybeer dan mijn zonen'

HUMO Ze kunnen die toch gewoon bij hun vriendjes thuis of op internet zien?

Wahlberg «We controleren alles wat ze op het internet of op tv zien, en ze mogen niet bij vriendjes blijven slapen, dus ik wil het hen nog zien doen. Maar goed, kinderen zijn vindingrijk (lacht). En toegegeven, ik heb er zelf iets minder problemen mee dan mijn vrouw; mijn zonen zouden er misschien nog sneller naar mogen kijken dan mijn dochters.»

HUMO Pardon?

Wahlberg «Ik wéét het: ik ben vrij ouderwets, maar ik wil mijn dochters toch iets langer beschermen tegen een vloekende teddybeer dan mijn zonen. Tot mijn verdediging wil ik wel aanvoeren dat ik mijn oudste dochter heb vergezeld naar een concert van One Direction, en ik ben drie ellendig lange uren blijven zitten. No way dat ik zoiets voor mijn zonen zou doen (lacht).»


Ramp, o ramp

HUMO Als we die ‘Transformers’-film van vorig jaar even niet meerekenen omdat je niet in de vorige delen zat, is ‘Ted 2’ verrassend genoeg jouw eerste sequel.

Wahlberg «En daar ben ik trots op! Hollywood probeert steevast een vervolg te breien aan elke succesvolle film en ik heb genoeg scenario’s voor sequels de revue zien passeren. Maar als het vervolg niet op zijn minst even goed en liefst zelfs nog beter is dan het origineel, begin ik er niet aan.»

HUMO Was er ooit sprake van een sequel van ‘Planet of the Apes’, de poging van Tim Burton om de reeks nieuw leven in te blazen?

Wahlberg «Dat idee heeft even op tafel gelegen, maar Tim zag het niet zitten, en ik bijgevolg ook niet. Weet je, zijn ‘Planet’ was wel succesvol, maar we hadden toen een betere film kunnen maken. Alleen: de studio had ons met de rug tegen de muur gezet door de releasedatum vast te leggen zonder dat het scenario al helemaal goed zat, en dan moet je roeien met de riemen die je hebt. Oké, het was geen meesterwerk, maar ik heb ondertussen wel met Tim Burton kunnen werken. Niets dan goede herinneringen!»

HUMO Vind je dat je met de jaren selectiever bent geworden in je filmrollen?

Wahlberg «Ik ben altijd even selectief geweest, hoor. Van in het begin van mijn carrière heb ik mogelijke blockbusters afgewisseld met onafhankelijke producties, die me meer voldoening geven als acteur. Op dit moment ben ik bijvoorbeeld bezig aan de opnames van ‘Deepwater Horizon’, over de gigantische olieramp in de Golf van Mexico in 2010 waarbij elf boorplatformarbeiders het leven hebben gelaten. Je moet je eens voorstellen hoe het voor de families van die elf arbeiders geweest moet zijn. Iedereen herinnert zich de vreselijke omvang van die milieuramp, maar haast niemand weet nog dat er toen ook mensen om het leven zijn gekomen.»

undefined

null Beeld

HUMO Al iemand van BP aan de lijn gehad?

Wahlberg (schamper lachje) «Ikzelf nog niet, maar ik kan me voorstellen dat ze die film liever niet gemaakt zouden zien. Tja, er zijn nu eenmaal fouten gemaakt: een aantal mensen vonden dat ze het niet zo nauw met de veiligheidsvoorschriften moesten nemen.»

HUMO Jouw productiehuis werkt ook aan een film over de bomaanslag tijdens de marathon van Boston in 2013.

Wahlberg «Ja, maar ik weet niet of die er snel zal komen. Sinds we het nieuws begin dit jaar bekendmaakten, hebben nogal wat mensen in Boston gezegd dat het te vroeg is. Ik wil nochtans een film maken over hoe de inwoners van Boston zich sterk hebben gehouden na de aanslag. Het moet bovendien een eerbetoon worden aan de mensen wier leven overhoop werd gegooid. Maar geef ons nog wat tijd om eraan te werken.»

HUMO Nog een kleine tegenslag: de bioscoopversie van de tv-serie ‘Entourage’, ook één van jouw producties.

Wahlberg «Man, hebben de critici die film eventjes gekraakt! Ik vind nog altijd dat we een sterke komedie hebben afgeleverd, en fans van de serie vonden hem geweldig – kijk maar naar de score op IMDb. Weet je wat het is? Eerst was ‘Entourage’ een guilty pleasure van journalisten, en ze gaven dat ook grif toe. Hoe meer fans er echter bij kwamen, hoe scherper de pers werd. De film was blijkbaar de druppel die de emmer deed overlopen.

»Je weet dat zoiets kan gebeuren, maar tegen dan ben je alweer met enkele andere projecten in de weer. Zoals ‘Ballers’, een nieuwe HBO-reeks over American football met Dwayne Johnson. De kritieken zijn goed, en in The Hollywood Reporter werd het personage van Dwayne zelfs vergeleken met Tony Soprano en Don Draper. Dat doet deugd. Vooral ook omdat ik vond dat hij zijn acteertalent aan het verspillen was door alleen maar grote commerciële projecten te doen. Als het van onze marketingafdeling afhangt, dingt hij straks mee naar een Emmy en een Golden Globe.»


Popie boven

HUMO Tot slot, hoe gaat het intussen met jouw hamburgerketen Wahlburgers?

Wahlberg «Prima! We hebben net een nieuw restaurant geopend in Coney Island, New York, en straks gaat er ook eentje open in Las Vegas. Daarna is het de beurt aan Florida, dan volgen een paar luchthavens in de VS en we hebben net ook een deal gesloten voor twintig restaurants in Dubai. Ik sta er soms zelf nog van te kijken. Maar misschien is de kracht wel dat het een familiebedrijf is. Mijn moeder en mijn broer Paul hebben de dagelijkse leiding in handen, en samen met mijn broer Donnie (één van de New Kids On The Block, red.) ben ik verantwoordelijk voor de uitbreiding.»

HUMO Zou Vaticaanstad er geen kunnen gebruiken?

Wahlberg (gespeeld verontwaardigd) «Ben je aan het lachen met mijn geloof? Je raadt het nooit, maar ik ga deze zomer op audiëntie bij de paus om te praten over een project rond mensenhandel. He’s a pretty cool dude. Hij brengt de katholieke kerk de 21ste eeuw binnen, en we weten allemaal dat dat hoog tijd werd. Ik merk bovendien dat hij ook erg geliefd is bij mensen buiten de kerk, dus ik kan mij geen betere paus indenken.»

HUMO Amen to that!


Bekijk de trailer van 'Ted 2':

undefined

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234