null Beeld

Ted@Canvas: Jeroen Olyslaegers

Via een humoristische anekdote over je rol als vlaggendrager op de Olympische Spelen gaandeweg de aandacht vestigen op vrouwenrechten: het is de Chileense schrijfster Isabel Allende wonderwel gelukt.

Katrien Depecker


Jeroen Olyslaegers, zelf ook auteur, vond die schalkse manier om een punt te maken zo verbluffend dat hij Allende's presentatie 'Verhalen over passie' selecteerde voor de vierde aflevering van 'TED@Canvas'.

Allende pleit voor de complete gelijkschakeling tussen man en vrouw, die - ondanks de feministische golven uit de vorige eeuw - nog geen feit is. Of zoals ze zelf zegt: 'Men rule the world, and look at what kind of world we live in.'

Zou de wereld er echt zoveel beter uitzien als er meer vrouwen aan de macht zouden komen?

Jeroen Olyslaegers «Het probleem met die gedachtegang is de tegenstelling die erin vervat zit: ze plaatst de man als heerser tegenover de vrouw als gedwee schepsel. Het is interessanter om te spreken over mannelijke en vrouwelijke energie - twee soorten energie die iedereen even goed kent.

»Volgens mij worden de problemen niet opgelost met méér vrouwelijke machthebbers: we moeten het begrip 'macht' een nieuwe invulling geven.

»Afgezien daarvan blijft het natuurlijk noodzakelijk om op te komen voor vrouwenrechten. Om het met een cliché te zeggen: zelfs in de armste landen zijn de mannen nog rijker dan de vrouwen.»


HUMO Allende heeft het ook over een andere passie van haar: schrijven. Ze verwijst naar een Joods gezegde: 'Een verhaal is meer waar dan de waarheid'. Je bent zelf ook schrijver: kun je je daarin vinden?

Olyslaegers «Zeker. Verhalen vertellen is een vorm van magie: een goed verhaal kan je wereld transformeren. Dat is volgens mij ook de essentie van verhalen vertellen: je met andere ogen naar dingen laten kijken waar je voordien niet bij stilstond.

»Ik had dat zelf bij Allende: straf hoe ze de hele zaal via een omweg op een andere manier naar de werkelijkheid doet kijken.

»Elke kunstvorm kan dat teweegbrengen. Eén van de werken die m'n leven veranderd heeft, is 'De Verrijzenis', een fresco van Piero della Francesca. Niet door het religieuze aspect - ik ben geen katholiek - maar door het 3D-effect.

»Ik ben erachter gekomen dat het komt door de twee vluchtlijnen die Francesca in dat fresco combineerde, en waardoor Christus tegelijk uit het graf opstaat en uit de muur lijkt te komen. Vreemd, maar erg spectaculair om te zien.»


HUMO In de tweede TED-presentatie vertelt de Afrikaanse uitvinder William Kamkwamba hoe hij op veertienjarige leeftijd een windmolen ineenknutselde met oude fietsonderdelen, en zo de hut van zijn ouders van stroom kon voorzien.

Olyslaegers «Die heb ik gekozen omdat je echt ziet dat die gast een uitvinder is. En uitvinders, of ze nu in Afrika geboren worden of ergens anders, hebben altijd de drang om dingen te veranderen. Anderen zouden naar die oude fietsonderdelen kijken en zeggen: 'Wat een hoop rommel.'

»Maar in die rommel ziet William juist mogelijkheden om zijn eigen wereld te verbeteren. Die koppigheid om door te zetten: dat vind ik straf.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234