TED@Canvas: Julian Assange

Canvas biedt u vanavond opnieuw een tweetal uittreksels uit de biënnale van het gezond verstand die we kennen als TED, en de beurtrol heeft Ruth Joos aangewezen om de fragmenten uit te kiezen en in te leiden.

De Radio 1-presentatrice selecteerde een voordracht van de Amerikaanse vrouwenrechtenactivist Tony Porter, die met zijn organisatie 'A Call to Men' opkomt tegen huiselijk en seksueel geweld tegen vrouwen. Ook haar andere selectie oogt veelbelovend: onder de wervende titel 'Why the World Needs WikiLeaks' had Julian Assange in juli vorig jaar - dus vóór hij in het vaarwater van Tony Porter terechtkwam - een goed gesprek met TED-baas Chris Anderson. Het Bendedossier werd in dat interview spijtig genoeg niet behandeld, maar wij wisten er wel volgende lekkermakertjes uit te pikken:

- Er wordt gezegd dat WikiLeaks de laatste jaren meer geheime documenten aan het licht gebracht heeft dan alle andere media samen. Maar is dat wel mogelijk?

Julian Assange «Dat is natuurlijk de vraag: is het mogelijk dat een kleine groep activisten met een internetverbinding meer te weten komt dan de verzamelde wereldpers? Een positief antwoord op die vraag is wel heel erg verontrustend, want het houdt onvermijdelijk in dat die pers haar werk niet doet, of toch niet bijster goed.»

- Wat is jullie filosofie? Anders gezegd: waarom moet het lekken van informatie via het internet worden aangemoedigd?

Assange «De eerste vraag die we ons moeten stellen is: welke informatie is belangrijk voor de wereld? Wat kan veranderingen teweegbrengen? We hebben daarvoor een betrouwbare vuistregel ontwikkeld: als een organisatie geld en middelen aanwendt om ervoor te zorgen dat bepaalde zaken geheim blijven, dan kun je ervan uitgaan dat het uitlekken van die informatie een positief effect kan hebben. Dat hebben we in de praktijk geleerd. Meer nog: het is een essentieel onderdeel van de geschiedenis van de journalistiek.»

- Je werkt met een netwerk van informanten. Is het niet ironisch dat je, om dat te kunnen blijven doen, zelf de identiteit van je tipgevers geheim moet houden?

Assange «Niet echt. We hebben gelukkig nog geen dissidenten in onze gelederen. Mocht er een informant naar buiten komen en de namen van andere informanten prijsgeven, dan zou hij ons in een lastig parket brengen. Maar ik ga ervan uit dat ons doel, en de manier waarop we te werk gaan, ervoor zorgt dat onze tipgevers zich moreel verplicht voelen om ons te blijven helpen. Ik verwacht niet dat iemand van hen ons snel een loer zal draaien.»

- Welke waarden heb je? Kun je zeggen van wie je ze hebt meegekregen, en op welk moment in je leven?

Assange «Bekwame mannen maken geen slachtoffers; ze dragen zorg voor slachtoffers. Ik weet niet meer wanneer, maar dat heb ik meegekregen van mijn vader en van andere bekwame mannen in mijn leven. En onder 'zorg dragen' versta ik zelf: erop toezien dat anderen geen slachtoffers maken.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234