null Beeld

TED@CANVAS

Tijdens onze studententijd hebben we de uitvinders van Word vaak vervloekt (aan de paginanummering van onze scriptie hebben we trauma's overgehouden), maar de aanschaf van al die Office-pakketten heeft ook goede dingen teweeggebracht: met de miljarden die Bill Gates aan Microsoft heeft verdiend, probeert hij nu via z'n Bill & Melinda Gates Foundation de grote wereldproblemen op te lossen.

Radio 1-presentatrice Ruth Joos voelt zich wel aangesproken door Gates' optimistische levensvisie, en selecteerde zijn presentatie 'Malaria en onderwijs' op de TED-beurs van 2009 voor de derde aflevering van 'TED@Canvas'.

Ruth Joos «Wat ik vooral bewonder, is de heldere manier waarop hij de malariaproblematiek en het falende onderwijssysteem analyseert. Malaria kun je de wereld uithelpen met muggennetten; goed onderwijs begint bij gemotiveerde leerkrachten. Maar daar moet wél in geïnvesteerd worden.

»Wij zijn het levende bewijs dat malaria uitroeibaar is: vroeger werden Europa en de Verenigde Staten ook door de ziekte geteisterd, maar hier is ze inmiddels uitgeroeid. Arme landen beschikken niet over genoeg middelen om de malariamug uit te roeien, en het Westen springt niet voldoende bij: we investeren meer geld in producten om haaruitval tegen te gaan dan in malariaonderzoek. Wanneer je die cijfers hoort, ben je in eerste instantie gechoqueerd - en vervolgens doe je er niets aan. Dat is waar Gates de vinger op legt, en het is mooi dat hij zelf niet bij de pakken blijft zitten.

»Hij doneert ook geld aan de Amerikaanse KIPP-scholen, waar kinderen uit achtergestelde buurten les krijgen van gemotiveerde leraars die voldoende feedback krijgen en aandacht hebben voor elke individuele leerling. De helft van de kansarme kinderen in de States maakt de middelbare school niet af, maar van degenen die zich in KIPP inschrijven, stroomt zo'n zeventig procent door naar het hoger onderwijs. Opnieuw: het kan dus wél, maar er zijn briljante mensen als Gates nodig die verder durven te denken en het voortouw nemen.»

HUMO Na Bill Gates krijgen we 'Een brief aan een politicus' te zien, de TED-presentatie van ondernemer en 'visionair' Omar Ahmed - een paar weken geleden overleden, trouwens. Daarin vernemen we hoe we onze staatsmannen en -vrouwen zo kunnen aanschrijven dat ze daadwerkelijk iets dóén aan onze verzuchtingen. Volgens Ahmad werkt een handgeschreven brief het beste. Heb je zelf al eens een handgeschreven brief verstuurd om een politicus deelgenoot te maken van je ergernissen?

Joos «Een brief nog niet, maar als mondige burger heb ik wel al eens een e-mail naar het stadsbestuur gestuurd. Dat gaat dan vooral over dingen die mijn gezin aanbelangen - het tekort aan plaatsen op school en in de crèche, bijvoorbeeld. Maar ja, dan krijg ik altijd een standaardantwoord terug. Misschien moet ik inderdaad maar 's op handgeschreven brieven overschakelen.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234