null Beeld

Ted@Canvas

'Ongelooflijk creatief', 'een fontein van nieuwe relevante ideeën', 'spannend, opwindend en indrukwekkend': yep, David Van Reybrouck (u heeft zijn meesterwerk 'Congo. Een geschiedenis' cadeau gekregen met eindejaar) kijkt ernaar uit om z'n zelfgekozen TED-presentaties toe te lichten.

Katrien Depecker

TED - Technology, Entertainment, Design - is een tweejaarlijkse bijeenkomst waarop grote hedendaagse denkers korte presentaties geven over ideeën die de wereld kunnen verbeteren.

Vanaf vanavond laat Canvas elke maandag 'TED@Canvas' op u los, waarin vier curatoren (Van Reybrouck, internetkenner Clo Willaerts, Radio 1-presentatrice Ruth Joos en schrijver Jeroen Olyslaegers) tot eind september afwisselend hun geselecteerde TED-voordrachten toelichten. Klinkt u wat te zweverig?

Misschien toch uw vooroordelen aan de kant schuiven: de onderwerpen reiken van het uitroeien van polio tot de beste manier om schoenveters te strikken.

David Van Reybrouck «Ik geef een korte inleiding bij 'Binnen de muren van een Talibanschool', een voordracht van de Pakistaanse journaliste Sharmeen Obaid-Shinoy. Ze heeft jongeren gevolgd die klaargestoomd worden om zelfmoordterrorist te worden.

»Ze analyseert het proces van indoctrinatie, maar ze toont ook aan dat het brainwashen maar één aspect is, want die jongens kiezen er ook zelf voor om zelfmoordterrorist te worden. Zoals Sharmeen opwerpt: wat zou je zelf doen als je kon kiezen tussen een ellendig leven of de zekerheid op een langdurig en triomfantelijk hiernamaals?

»In plaats van met afschuw te reageren op die praktijken, wekt ze empathie op. Straf.

»De andere presentatie is wat lichtvoetiger: Alain de Botton vertelt in 'Een vriendelijke filosofie van succes' over onze ziekelijke beheptheid met succes. Vandaag regeert de mythe: waar een wil is, is een weg. Terwijl er genoeg mensen zijn die willen maar de weg niet vinden, en dat leidt tot frustratie.

»De meritocratische samenleving, die het idee uitdraagt dat we ons lot in eigen handen hebben, wordt zwaar overschat. Je kunt succes wel voor een deel zelf bespoedigen door je werklust of discipline, maar je hebt ook veel geluk nodig. Je kiest bijvoorbeeld je eigen ouders niet: als je opgroeit in een kansarm gezin, is de kans kleiner dat je hogerop zal raken.

»Dat vind ik een belangrijk punt van De Botton: hij doorbreekt de cultus van het persoonlijke succesverhaal. Marx zei dat ook al: 'De mens maakt zichzelf, maar niet onder de omstandigheden van zijn eigen keuze.'»


HUMO De Botton stelt ook dat we ons veel te veel laten beïnvloeden door snobs die ons beoordelen op basis van onze job - met een professor willen ze graag praten, met een kassierster niet. Maak je dat zelf wel eens mee?

Van Reybrouck «Ik word geregeld aangesproken door mensen die zeggen dat ze mijn werk waarderen. Dat doet plezier. Maar sommigen klampen me echt aan, alsof ik nu interessanter zou zijn dan twee jaar geleden. Ik sta daarvan te kijken.»


HUMO Tot slot: volgens De Botton zijn mensen die met een Ferrari rijden geen opscheppers: ze zijn gewoon onzeker en hebben liefde nodig. Met welke wagen rijd jij?

Van Reybrouck (lacht) «Met een geblutste Ford Mondeo uit de jaren negentig. Het gaat dus erg goed met me: ik krijg voldoende liefde!»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234