null Beeld

Tegen de sterren op: Guga Baùl

Gunter Lamoot, Sergio Herman of Raymond van het Groenewoud: Guga Baúl - Laurent Bailleul - zet ze met een schijnbare vanzelfsprekendheid én met akelig gelijkende stem neer in 'Tegen de sterren op', het imitatieprogramma op vtm dat het bijzonder goed doet in de kijkcijfertabellen.

jm

Kennen we die Guga trouwens niet nog ergens van?

HUMO De nieuwe reclamespotjes van Humo!

Guga Baúl «Klopt: ik doe de stemmen van Roland - de cynische ancien - en David - de frisse hoofdredacteur. En in de spot van deze week ben ik ook Yves Leterme

Bekijk het spotje:

HUMO Met wie heb je 't meeste affiniteit?

Baú «Ik zou me het liefste vereenzelvigen met de jonge en hippe hoofdredacteur, dat spreekt. Maar Roland is wel de geestigste.

»Ik vind het fijn om te doen, die spotjes. Al kruipt er wel veel meer werk in dan ik verwacht had. Het is een heel gedoe: mijn gezicht - afgezien van m'n mond en de contouren van mijn ogen - wordt beschilderd met een groene waterverf, en op mijn kin en mijn neus krijg ik een kruisje gezet.

»Vraag me niet naar de technische uitleg, maar dat is blijkbaar noodzakelijk om mijn mond en mijn ogen op een realistische manier in die animaties geplakt te krijgen.

»Je raadt het ook al: 't is gemakkelijker om die waterverf erop te smeren dan ze eraf te halen. Gelukkig krijg ik bij dat laatste de hulp van een mooi meisje (lacht).»

HUMO Het gaat intussen prima met je carrière: je scoort met je imitaties op de millimeter in 'Tegen de sterren op'. Hou je een lijstje bij van BV's die je graag 's zou imiteren?

Baúl «O ja! Robin Janssens wil ik heel graag doen. Bruno Wyndaele ook. Stijn Meuris, Michiel Devlieger, Bart de Pauw. Yep, er staan er nog genoeg op dat lijstje (lacht).

»Ik zit ook altijd televisie te kijken met imitaties in het achterhoofd. Maar dat voelt niet ongewoon - het zit mijn kijkplezier niet in de weg.»

HUMO Heb je je ook al eens vertild aan een imitatie?

Baúl «Vertild niet echt, maar Werner De Smedt en Tom Coninx vond ik moeilijk. Dat zijn gasten waarvan ik zelf niet dacht dat ik ze zou kúnnen nadoen. Daar moet ik dan echt mee aan de slag - het duurt een tijdje voor zo'n figuur er staat.»

HUMO Enig idee waar die passie voor stemmetjes en imitaties vandaan komt?

Baúl «Die is redelijk uit de lucht komen vallen. Ik ken alleszins niemand in m'n familie die iets kunstzinnigs doet, of in de media zit.

»Als jonge ket was ik ook niet het type dat spontaan familiefeesten animeerde. Ik was gewoon met voetbal bezig, en met de spelletjes op de speelplaats - zoals elk kind. Ik was redelijk op mezelf, eigenlijk. Tegenover mijn vrienden was ik best assertief, maar tegenover het vrouwelijke geslacht was ik hopeloos timide.

»Nu goed, dat heeft me er nooit van weerhouden om met een zekere Sturm und Drang in het leven te staan. Het feit dat ik dit nu doe, heeft veel te maken met doorzettingsvermogen. Als kind al was ik een beetje een strevertje: ik wilde absoluut de beste punten van de klas. En ondanks het feit dat mijn vrienden van toen en ik elkaar bijna de nek afbeten om toch maar de eerste te zijn, zijn we nu nog altijd de beste maten.»

HUMO Je schijnt als kind een grote fan te zijn geweest van Chris Van den Durpel.

Baúl «Reken maar. En van het eerste uur, hè: al van toen hij zijn eerste typetjes lanceerde in 'De Drie Wijzen'. 't Is geen toeval dat ik dat toen al oppikte: ook als kind was ik een fervent tv-kijker.»

HUMO Wat zou je jongelui adviseren die óók zo'n carrière als imitator ambiëren?

Baúl «Dat ze hun passie moeten volgen, en moeten geloven in die ambitie. Eerst wat dingen uitproberen in beperkte kring, en als je merkt dat het daar aanslaat: er nog harder voor gaan, en hopen dat je opgepikt wordt.

»Ik heb het geluk gehad dat ik de juiste mensen tegenkwam op het juiste moment. Anders had ik nu nog altijd wezenloos voor me uit zitten staren, en zat ik op donderdag gewoon vanuit m'n zetel naar 'Tegen de sterren op' te kijken. Geluk is zeker een belangrijke factor geweest.»

HUMO Blijf je focussen op imitatiewerk?

Baúl «Uiteraard ga ik geen rol weigeren in een mooie serie of film - zoveel ambitie heb ik wel. Maar een zuivere acteur zal ik nooit worden. Die stemmetjes en dat imiteren wil ik absoluut blijven doen - dat is m'n grote passie.»

Bekijk een filmpje:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234