null Beeld

'Tegen de sterren op live': 'Ons credo is dat je met álles moet kunnen lachen'

Na het reguliere ‘Tegen de sterren op’ en het verwante ‘Tien om tegen de sterren op te zien’, ‘Liefde voor sterren tegen de muziek op’ en ‘De nacht van tegen de sterren op’, kunt u vanavond op VTM kijken naar het minder cryptische ‘Tegen de sterren op: live’, de captatie van de liveshow die op 7 en 8 mei lachjes in het Antwerpse Sportpaleis deed weerklinken.

Katrien Depecker

'Je moet de essentie zien te vatten' Ivan Pecnik als Elton John

Een drie uur durende persiflage-marathon, die zijn climax kende toen de cast er 25 imitaties in slechts 400 seconden doorjaagde. Volgens Ivan Pecnik, die onder meer Donald Trump, Meneer Spaghetti en Bart De Wever onder handen nam, was het no pecnik in the park.

Ivan Pecnik «We hebben er in enkele uren tijd meer dan 100 typetjes doorgejaagd: een logistieke nachtmerrie die culmineerde in de 25 imitaties op 400 seconden. Dat is 16 seconden per typetje, oftewel: waanzin (lacht). Tijdens de repetities hebben we dat geen enkele keer gehaald. Tijdens de liveshow liep het even mis –Tine Embrechts sukkelde met haar kostuum waardoor mijn Willem Vermandere het even zonder zijn Aldegonde moest stellen – maar is het ons wél nipt gelukt. Enorm spannend: we stonden echt te daveren op het podium. Na de show zijn we met z’n allen gaan decompresseren met een drankje.»

HUMO Denk je op zo’n moment ook aan de groten der aarde – The Rolling Stones, Bob Dylan, Pink Floyd – die eerder het Sportpaleis vulden?

Pecnik «We hebben het daar in de coulissen even over gehad: ‘Ik heb hier Prince nog gezien!’ ‘En ik Sting!’ Dan denk je nederig en blij: ‘We staan hier toch maar mooi op zo’n iconische plaats!’ Tijdens de voorstelling zelf denk je daar beter niet aan: dat zou verlammend werken (lacht). Maar de energie die je van zo’n groot publiek krijgt – het gelach en applaus – valt met weinig te vergelijken: dat is echt kicken.»

HUMO Guga Baúl vertelde dat hij al vóór ‘Tegen de sterren op’ altijd wel iemand aan het imiteren was en vaker wel dan niet de telefoon opnam met een vreemd stemmetje. Deed jij dat ook?

Pecnik «Laurent (Baúls echte voornaam, red.) is een klasse apart. Ik heb de acteeropleiding aan Studio Herman Teirlinck gevolgd: daar was één van de onderdelen de mimesis, het imiteren. Dat ging van het uitbeelden van abstracte begrippen – genre ‘Doe eens een gesteente na’ – tot leeftijden en beroepen. Ik weet nog dat ik een vrij memorabele gorilla had neergezet (lacht). Dan krijg je gesprekken als: ‘Jouw sprinkhaan was ook niet slecht!’ Op het moment zelf zie je er het nut niet van in, maar nu heb ik daar heel veel aan: je moet de essentie zien te vatten. Eigenlijk is dat een eeuwenoude kern van spelen: vroeger werden de machthebbers ook geïmiteerd in het volkstheater – denk maar aan de commedia dell’arte. Je zou dus kunnen stellen dat de cast van ‘Tegen de sterren op’ de hofnarfunctie vervult. Ons credo is dat je met álles moet kunnen lachen, als het smaakvol wordt gebracht, in de juiste context: dat helpt om te relativeren.»

HUMO Dat konden Danielle en Kirsten uit ‘The Sky Is the Limit’ alvast niet, net als Annie Geeraerts, de bomma uit ‘Familie’: ze vonden hun imitaties ‘degoutant’ en ‘misplaatst’.

Pecnik «Je kunt niets doen tegen mensen die een ander gevoel voor humor hebben. Ik heb bijvoorbeeld van Willem Vermandere begrepen dat hij echt niet met mijn imitatie kon lachen, maar dat is geen reden om hem niet meer te spelen. Trouwens: het is zó’n uitvergroting. Chris Van Espen die in de liveshow als de bomma uit ‘Familie’ meedoet aan ‘So You Think You Can Dance’ en staat te hiphoppen op een urban groove, heeft nog weinig met Annie Geeraerts te maken: het is gewoon een grappig beeld. Maar we blijven wel weg van leedvermaak: het idee om Michel Van den Brande uit ‘The Sky Is the Limit’ te imiteren, hebben we laten varen toen hij plots verdwenen was. Als er echt iets misloopt met de mensen, dan willen we niet nog eens op hun kop gaan dansen.»

HUMO Sympathiek!

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234