null Beeld

'Tegenlicht' over de schaliegasrevolutie: hoe de VS een energiereus werd

Deze week slaan de seismografen van ‘Tegenlicht’ hun onderzoekstent op in Texas: ze praten er met de pioniers van de schaliegaswinning over de gevolgen van de wereldwijde energierevolutie die ze veroorzaakten. Opvallend: de gevaren van het omstreden procedé komen nauwelijks aan bod.

NORDIN LASFAR (regisseur) «Een bewuste keuze. Het debat over de voor- en nadelen, en dan vooral de controversiële fracking-methode, woedt inderdaad in alle hevigheid. Maar mij leek het interessanter om eens naar de feiten te kijken. Zoals dit: de VS zijn dankzij hun schaliegas in korte tijd een ware energiegrootmacht geworden. Decennialang waren ze afhankelijk van de olie die ze uit de Golf importeerden, tegenwoordig exporteren zij hún brandstof naar het Midden-Oosten: de wereld op z’n kop. En die revolutie zal gevolgen hebben.»

HUMO Je sprak met de pioniers van die nieuwe energiewinning: ze springen haast uit hun vel van enthousiasme.

LASFAR «Begrijpelijk, vanuit hun standpunt bekeken. Kijk: tot ongeveer 2010 gingen alle experts in de olie- en gasindustrie ervan uit dat de olieproductie langzaam zou uitsterven, nog voor we volledig overgestapt waren naar duurzame energie. De schalierevolutie heeft die ramp afgewend. Texaanse energiebedrijven hebben de woestijn als het ware vruchtbaar gemaakt: al die voormalige olievelden blijken tjokvol schalie te zitten, een gesteente waarvan iedereen dacht dat er niks mee aan te vangen viel, maar waarin dus gigantische hoeveelheden aardgas opgeslagen zitten. Die source rock heeft in één klap voor een renaissance van de fossiele brandstoffen gezorgd; één van onze interviewees noemt het zonder verpinken ‘a gift from God’. De VS zit voor honderden jaren gebeiteld: zoveel schaliegas zit er nog in de grond.»

HUMO En de nadelen?

Lasfar «Veel landen – waaronder Engeland, China en Saoedi-Arabië – zullen nu het voorbeeld van de VS willen volgen. Als ze erin slagen op rendabele wijze hun schalie te ontginnen, zou dat wereldwijd ten koste van de investeringen in duurzame energie kunnen gaan. Zoals iemand in de uitzending zegt: ‘Het goedkoopste alternatief wint altijd.’ Zeker in onze geglobaliseerde economie.»

HUMO Wat zijn de geopolitieke gevolgen?

Lasfar «Die zijn lastig te voorspellen, maar het staat vast dat er nog aardverschuivingen zullen volgen. In Saoedi-Arabië bijvoorbeeld, een land dat haar stabiliteit jarenlang kon afkopen met oliedollars: zolang de VS maar olie bleef afnemen, had de bevolking weinig reden tot klagen. Maar nu moeten ze de broeksriem aanhalen. Ze hebben een grootscheeps plan gelanceerd om hun economie te hervormen, maar de vraag is of dat niet te laat komt. Zoals de Amerikaanse energiespecialist Daniel Yergin het verwoordt: ‘De schalierevolutie heeft hun een klap gegeven waarvan ze nog altijd niet bekomen zijn.’»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234