null Beeld

Telefacts Zomer: Chaz Bono

Alsof het nog niet moeilijk genoeg is om als enig kind van het wereldberoemde duo Sonny & Cher door het leven te moeten, werd Chastity Bono (wat een voornaam overigens: Kuisheid) ook nog eens in het verkeerde lijf geboren: haar hele leven lang voelde Chastity zich allerminst het meisje of de vrouw die ze naar anatomische maatstaven wel wás.

Redactie

Drie jaar geleden, op haar negenendertigste, hakte ze de knoop door: Chastity, honderddertig kilo schoon aan de haak, zou zich tot man laten ombouwen, en voortaan als Chaz door het leven gaan. In de gloednieuwe docu 'Becoming Chaz', vanavond in de tweede aflevering van 'Telefacts Zomer', kunt u alles van op de eerste rij meemaken: de eerste testosteroninjecties, de onvermijdelijke twijfels, de discussies met partner Jennifer, de koele reactie van mammie Cher, en ook de zogeheten top surgery, een operatie waarbij twee vrouwelijke borsten in één mannelijke torso worden omgetoverd.

Chaz Bono (schrijver/activist) «Ik ben ervan overtuigd dat ik als jongen geboren ben. Nooit in mijn leven, zo lang ik me kan herinneren, heb ik me een meisje gevoeld. Aanvankelijk had ik daar ook geen enkel probleem mee - ik was jongen tussen de jongens - maar eenmaal in de puberteit begon ik me slechter en slechter te voelen. Borsten krijgen, mijn eerste menstruatie: voor mij waren dat traumatische ervaringen.

»Rond die tijd ging ik ook beseffen dat ik me aangetrokken voelde tot vrouwen, en tot vrouwen alléén. Dát was de verklaring, dacht ik: ik ben lesbienne, daarom voel ik me zo ongemakkelijk in m'n eigen lijf. In '95 ben ik uit de kast gekomen: een enorme bevrijding. Ik ging ervan uit dat daarmee de kous af was, maar hoe ouder ik werd, hoe meer ik het gevoel kreeg dat ik niet in mijn eigen lijf thuishoorde. Na meer dan tien jaar therapie en een behoorlijk ernstige drugsverslaving heb ik in 2008 clean en wel de knoop doorgehakt. Als ik ooit nog van het leven wil genieten in een mannelijk lichaam, dacht ik, dan moet ik nu actie ondernemen.

»Ik ben dan met wekelijkse testosteroninjecties begonnen, die ik overigens de rest van mijn leven zal moeten blijven ondergaan. De resultaten werden vrij snel zichtbaar en hoorbaar: mijn stem werd dieper, mijn vet begon zich te herverdelen, mijn libido werd groter, ik kreeg meer spiermassa. Langzaam maar zeker begon ik ook wat puberdons te kweken op mijn bovenlip en op mijn kaken, en na enkele maanden kwam dan de dag waarop een langgekoesterde wens in vervulling ging: voor het eerst kon ik me scheren! Voor mijn eenenveertigste verjaardag kreeg ik een complete scheerset van mijn vriendin: het mooiste cadeau dat ik ooit gekregen heb (lacht).»

- In 2009 heb je je borsten laten verwijderen. In 'Becoming Chaz' lijk je daar relatief rustig onder te blijven.

Bono «Ik was ook rustig, omdat ik helemaal niet meer twijfelde - die periode had ik definitief achter me gelaten. Natuurlijk, voor een vrouw is zoiets erg beangstigend, omdat ze gehecht is aan haar borsten. Maar als man borsten hebben, dat is zowat het ergste dat ik me kan voorstellen.

»Nu, onder de gordel ben ik technisch gesproken nog altijd een vrouw, maar daar hoop ik binnen afzienbare tijd ook iets aan te doen. 't Is helaas wel een vrij riskante procedure, heb ik begrepen.»

- Hoe gaat je vriendin ermee om dat ze nu een mannelijke partner heeft?

Bono «Heel goed, inmiddels. Het heeft wel wat tijd gekost om aan de nieuwe situatie te wennen, omdat ik nog moest leren om te gaan met gevoelens en neigingen die ik niet kende. Ik ben een stuk opvliegender dan vroeger, en mijn stem heeft meer présence, zodat ik baziger overkom. Ik babbel ook veel minder, en ik betrap er me zelfs op dat ik me kan ergeren als mijn vriendin naar mijn zin wat te veel aan het praten is (lacht). Ze houdt maar niet op met kletsen, zie je?»

- Je moeder, die wel eens een gay icon genoemd wordt, heeft het verrassend genoeg erg moeilijk met je beslissing om man te worden.

Bono «Tja, ze is van een andere generatie hè; ik denk dat dat het is. Toen ik uit de kast kwam, in '95, was zij ook de laatste aan wie ik het vertelde. Ik was bang dat ze het slecht zou opvatten: het enige waar we ooit ruzie over hadden was dat ik er volgens haar te mannelijk uitzag. Tot op heden vindt ze het ook nog altijd erg moeilijk om naar mij te verwijzen als een 'hij'. Maar goed, ze probéért het tenminste: da's voor mij het belangrijkste.»

- Waarom koos je er eigenlijk voor om je tijdens dat hele proces te laten volgen door een filmploeg?

Bono «Omdat ik hoop dat ik mensen kan helpen die met hetzelfde probleem kampen, maar er niet voor durven uit te komen. Uiterst jammer, want transseksualiteit is een geaardheid, en aan een geaardheid kan je niks doen. Man of vrouw zijn, dat is iets tussen de oren; wat tussen je benen zit heeft er niets mee te maken.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234