null Beeld

'Temptation Island': heel (bekend) Vlaanderen kijkt mee

Of u ‘Temptation Island’ nu ranzig vindt of niet, de kans is groot dat ook u nauwlettend in de gaten houdt wie zijn relatie al dan niet verneukt: de realityshow doet het met wekelijks ongeveer 900.000 kijkers beter dan ooit. Maar waarom? We zochten met drie bekende kijkers naar mogelijke verklaringen voor de populariteit van het programma. ‘Er zijn heel veel koppels als Kevin en Megan op deze wereld.’

Katrien Depecker

'Laten we er allemaal een voorbeeld aan nemen: liever single en gelukkig, dan ongelukkig met twee'


Peter Van de Veire: ‘Mijn dochters? No way

undefined

null Beeld

MNM-presentator Peter Van de Veire heeft de afgelopen jaren enkele ‘Temptation Island’-deelnemers over de vloer van zijn radiostudio gehad, en vindt het realityprogramma interessant vanuit antropologisch standpunt.

PETER VAN DE VEIRE «Ik ben altijd een fan geweest van sociologische experimenten. In een ‘Panorama’-reportage hebben ze ooit eens de voorloper van ‘Big Brother’ getoond: een rood en een blauw team werden op een eiland gedropt om er allerlei opdrachten te volbrengen. Als je mensen in onnatuurlijke situaties samenzet, is het altijd boeiend om te zien wat er gebeurt.

»Toen ‘Temptation Island’ twee jaar geleden na een lange pauze terugkwam op het scherm, vroeg ik me af of het nog zou aanslaan. Ja dus, zo bleek na de eerste aflevering. Alles wat met relaties en liefde te maken heeft, blijft interessant. In ‘Temptation Island’ wordt uitvergroot wat er goed en fout kan lopen. Eigenlijk kijk je naar een soort soap. De scenario’s zullen wel deels gescript zijn, maar sommige dingen kan je niet verzinnen: daardoor wordt het nog béter dan een soap. Er zijn natuurlijk ook kijkers die zich verkneukelen in het leed van een ander, maar ik denk toch dat veel mensen zich afvragen: ‘Stel dat ik op zo’n eiland zit, hoe zou het dan met mijn relatie aflopen?’ Het houdt je een spiegel voor, en dat is interessant. Dat is het grote geheim achter het succes.»

HUMO Wat te denken van het uitgangspunt: ‘Als je je partner graag ziet, is het toch niet moeilijk om je te gedragen?’

VAN DE VEIRE «Ik maak zelf televisie, en het is niet moeilijk om te achterhalen waarom de makers net díé deelnemers gecast hebben. Ze zullen er nooit geheelonthouders insteken: ze gaan op zoek naar mensen die risicogedrag vertonen. Zet mensen in zo’n situatie samen, kap er een boel alcohol over, en je hebt het perfecte recept om relaties kapot te maken. Misschien wordt de helft van de kandidaten daar ook dik voor betaald. Vorig jaar zijn Ken en Pommeline in de MNM-studio langsgekomen. Ken zei: ‘Ik ben eigenlijk niet zo, maar het was goedbetaald, en ik heb een mooie reis kunnen maken.’

»Je leest ook dat koppels al op voorhand wisten dat het zou mislopen: ze hebben het spelletje meegespeeld en zich ondertussen twee weken goed geamuseerd. Op zich is daar niets mis mee. Ik sta eerder te kijken van mensen die het oprecht als een test zien. Moet je je relatie nu echt gaan testen op een eiland vol hormonen en alcohol? Kan je niet gewoon samen op reis gaan, zonder de aanwezigheid van beschilderde bodybuilders en vrouwen met meer plastic aan hun lichaam dan je vindt in de gemiddelde doe-het-zelfzaak?»

HUMO Zou je zelf zo’n programma kunnen maken?

Van de Veire «Neen, ik zou me er schuldig over voelen. Ik heb zelf dochters van die leeftijd: no way dat ik hun de goedkeuring zou geven om aan ‘Temptation Island’ mee te doen.»

HUMO Is er je dit seizoen iets speciaals opgevallen?

VAN DE VEIRE «Dat er nooit holebikoppels bij zijn — die kritiek krijgt ‘Blind getrouwd’ ook. Het zou interessant zijn om tien vrijgezelle mannen op een eiland te zetten, van wie er een stuk of drie homo zijn, zonder dat iemand dat weet, en er daarnaast toch minstens één homokoppel tussen te steken.»

HUMO Denk je dat mensen ‘Temptation Island’ luchtiger opvatten omdat overspel tegenwoordig niet meer het einde van je relatie hoeft te betekenen?

VAN DE VEIRE «Als je je lief bedrogen hebt terwijl heel Vlaanderen en Nederland erop zitten te kijken, lijkt het mij niet evident om daarna nog een zorgeloze relatie op te bouwen. Vergelijk het met een tatoeage die je wilt laten weghalen: het litteken blijft altijd zichtbaar. Na het programma word je ook nog eens aan je lot overgelaten: ik geloof nooit dat de deelnemers nog een jaar lang psychologisch begeleid worden.»

HUMO Nochtans: elf jaar geleden heeft Gringo Ciska zelfs na haar trio nog ten huwelijk gevraagd. Bij jou, nota bene, in ‘De Grote Peter Van de Veire Ochtendshow’.

VAN DE VEIRE «Klopt, maar ze zijn ondertussen weer uit elkaar. Gringo heeft me toen trouwens één van de gênantste radiomomenten uit m’n carrière bezorgd. Ik vroeg hem of ze kinderplannen hadden, waarop hij (imiteert West-Vlaams accent): ‘Maar Peter, wij kunnen geen kinders krijgen, hè!’ Ik was bang dat ik iets verkeerds had gezegd, tot hij vervolgde met: ‘Ik kom altijd klaar in Ciska’s mond!’ Het was rond acht uur, dus er waren ook kinderen aan het luisteren: ik zakte door de grond van schaamte. Om maar aan te tonen waarop de kandidaten gecast worden: de programmamakers weten maar al te goed dat ze er zulke dingen kunnen uitflappen.

»Wat mij telkens opvalt wanneer we ‘Temptation Island’-deelnemers te gast hebben: het zijn allemaal vreselijk onzekere wezentjes die erg zoekende zijn. Ook dat weerspiegelt de maatschappij: mensen twijfelen hun hele leven over van alles en nog wat. Die onzekerheid wordt misbruikt door de programmamakers, maar je moet je ook willen láten misbruiken.»

HUMO Krijg je dit jaar opnieuw enkele deelnemers over de vloer?

VAN DE VEIRE «Julie (Van den Steen, Van de Veires sidekick op MNM, red.) en ik hebben gewed: zij denkt dat Kevin en Megan niet meer samen zullen zijn op het einde van ‘Temptation Island’, ik denk van wel. Heb ik gelijk, dan verkleedt Julie zich in Kevin; heeft zij gelijk, dan verkleed ik mij in Megan. En dan eten we samen kaasfondue (lacht).»

HUMO Zou één van de verleidsters je hart — of een ander lichaamsdeel — sneller kunnen doen kloppen?

VAN DE VEIRE (lacht luid) «Ze zijn bijna allemaal minderjarig! Afgezien daarvan zou ik al snel hard weglopen. Vrouwen die overduidelijk komen playen, vind ik bedreigend: ik word daar bang van.»

HUMO Is er een koppel dat volgens jou niet over de schreef zal gaan?

VAN DE VEIRE «Ze zullen allemaal in de fout gaan. Of de programmamakers zullen op z’n minst laten uitschijnen dat er iets gebeurd is, waardoor de ander in de tegenaanval zal gaan, en je uiteindelijk een unhappy end krijgt. Televisiemakers: monsters, allemaal!

»Wat mij nog het meest bezighoudt: waarom zweet die Nederlandse presentator Rick Brandsteder altijd zo? Mij ga je niet vertellen dat dat enkel door de zon komt: niemand anders zweet daar zo hard. En die grijns op z’n gezicht! Hij is volgens mij nog het grootste kapoentje op dat eiland.»


Sofie Engelen: ‘Dingen gooien naar tv’

undefined

null Beeld

StuBru- en Humo’s Rock Rally-presentatrice Sofie Engelen tipte ‘Temptation Island’ enkele weken geleden nog in Humo’s ‘De keuze van’. Zelf vergaapt ze zich al jaren in het gezelschap van vriendinnen aan de strapatsen van de kandidaten.

SOFIE ENGELEN «Het is ondertussen een traditie geworden. Elke donderdag koken we samen, en kijken we daarna naar ‘Temptation Island’. Met zachte voorwerpen bij de hand — wc-rollen of kousen, of zo — die we naar het scherm gooien als we verontwaardigd zijn.»

HUMO Is dat dit jaar al gebeurd?

ENGELEN «Toen Kevin zijn vriendin Megan ‘koekerond’ (West-Vlaams voor ‘achterlijk’, red.) noemde en ook nog eens zei dat ‘de kaas uit haar oren liep’. Toen keken we naar elkaar met een blik van: what the fuck? De aflevering erna kuste ze met Joshua, en riepen we allemaal: ‘You go, girl!’ (lacht). Maar het is wel triest. Wat voor een laag zelfbeeld moet je hebben om bij zo iemand te blijven? Dat begrijpen wij, als vrouwelijke 30-plussers, niet.»

HUMO In haar onlinetalkshow over ‘Temptation Island’ raadde Goedele Liekens Megan aan om alle contact met Kevin te verbreken: volgens haar is hij het prototype van een narcist.

ENGELEN «Daar kijken we ook altijd naar. Heerlijk: Goedele vraagt en zegt alles wat wij denken. Als het vrouwen in dezelfde situatie als Megan doet beseffen: ‘Ik zit ook met zo’n asshole, ik ga ervan weg!’, dan heeft ‘Temptation’ toch nog een goed effect. Laten we er allemaal een voorbeeld aan nemen: liever single en gelukkig, dan ongelukkig met twee.»

HUMO De eerste dubbelaflevering wist — met uitgesteld en online kijken erbij — 900.0000 kijkers te lokken.

ENGELEN «Eat that, Canvas!»

HUMO Vanwaar dat recordaantal kijkers, volgens jou?

ENGELEN «Omdat iedereen een voyeuristisch kantje heeft. We hoeven daar niet onnozel over te doen: iedereen wil weten hoe het er bij een ander aan toegaat. Mijn vriendinnen en ik zijn hoogopgeleid, en we kijken er ook naar. Het is iets waar je de volgende dag met collega’s over kunt praten: ‘Heb je dat gezien?’»

HUMO En ondertussen opgelucht ademhalen dat je eigen relatie nog niet zo slecht is?

ENGELEN (lacht) «Pas op, je zult mij niet horen praten over ‘marginalen’. Maar ik denk wel dat veel mensen denken: ‘We gaan eens lachen met de miserie van een ander.’ Als ik met mijn vriendinnen kijk, is de algemene consensus: ‘Amai, we zijn blij dat wij anders in elkaar zitten. Dank u, mama en papa, voor de waarden en normen die we van jullie meegekregen hebben.’»

undefined

'Veel kijkers vragen zich af: hoe zou ík het er van afbrengen op zo'n eiland? Dat is het grote succes van het programma ''

HUMO De deelnemers zijn niet goed opgevoed?

ENGELEN «Ik wil niemand schofferen, maar het feit dat we gechoqueerd zijn, komt doordat wij vinden dat je sommige dingen andere mensen niet mag aandoen. Dat komt door wat je van je ouders meekrijgt, maar ook door de mensen met wie je je omringt. Yana (één van de verleidsters, red.) is toevallig nog de onderbuurvrouw van mijn lief geweest: hij kent dus die hele scene in Oostende. Yana, Megan en Kevin zijn allemaal nog jong, maar ze zitten ook in een kring waarin iedereen elkaar bedriegt. Je kunt dat vergelijken met drugs: ik ben nooit in de verleiding gekomen, omdat ik ook geen vrienden had die het deden. Als er nooit eens iemand tegen je zegt: ‘Gast, waar ben je mee bézig?’, dan ga je het sneller normaal vinden.»

HUMO Is het om ongelukken vragen om je als niet-single te laten omringen door een handvol vrijgezellen?

ENGELEN «Aan de ene kant denk ik: ‘Komaan, is het nu echt zo moeilijk om veertien dagen je piemel in je broek te houden?’ Maar toen we vroeger gingen snowboarden met TMF of op Snowcase gingen met StuBru, heb ik ook dingen gezien waarvan ik dacht: ‘Allee, komaan!’ Er zijn leuke mensen, je hebt zin om te feesten, er is veel drank en er hangt een soort kampsfeer: dan gebeurt zoiets sneller dan je zou denken.»

HUMO Het is voor veel verleidsters zelfs een motief om mee te doen: ze willen aantonen dat trouw niet bestaat, omdat ze in het verleden zelf al bedrogen werden.

ENGELEN «Dat roepen we ook vaak naar de tv: ‘Hou je bakkes, je bent 23! Wat weet jij over het leven?’ Het kan zijn dat die meisjes enkel klootzakken zijn tegengekomen, maar dat is een patroon dat je zelf kunt doorbreken. Toen ik nog single was, dacht ik ook dat ik wild moest zijn. En ja, dan val je op ontrouwe muzikanten (lacht). Mijn vriendinnen en ik hebben het er al over gehad: ‘Maak eens een ‘Temptation’ voor 30-plussers: dan zou je toch andere conversaties te horen krijgen.’

»Je merkt dat de deelnemers nog niet veel over relaties weten. In ‘Goedele on top’ zei Tim (vriend van Deborah, red.) dat hij zijn relatie zou beëindigen als hij zich aangetrokken voelde tot een andere vrouw, want dat zou volgens hem betekenen dat Deborah niet de ware is. Komaan! Je kunt je altijd aangetrokken voelen tot iemand anders, maar dat betekent niet dat je relatie niet goed zit. Er zijn zoveel mensen op aarde!»

HUMO Zou je op één van de mannelijke verleiders kunnen vallen?

ENGELEN «Bweurk. Ik val niet op patsers. Het is niet omdat je tattoos hebt, dat je ruig bent, hè. Maar ik moet eerlijk zeggen: toen Ken vorig seizoen voor het eerst in beeld kwam, dacht ik wel: ‘Oh!’ Ik val nu eenmaal op mannen met lang haar. Kunnen ze ook nog eens gitaar spelen, dan ben ik helemáál om. Maar hij schreef geen goeie songs, dus lang heeft dat niet geduurd (lacht).»

undefined

null Beeld

undefined

'Tom Borremans, maker van 'Debation Island' in 'De ideale wereld': 'We zijn vermoedelijk de enigen die het programma zó hard ontcijferen.''

HUMO Gesteld dat het daar vol langharige, ruige mannen zit die wél goeie songs schrijven, zou je het dan moeilijk krijgen?

ENGELEN «Een gemene vraag om aan een zwangere vrouw te stellen (lacht). Ik denk het, maar ik zou mijn relatie niet op het spel zetten. Flirten moet kunnen, maar daar ligt de grens. Het zou bij fantaseren blijven.

HUMO Welk koppel zal zich weten te gedragen?

ENGELEN «Tot nu toe denk ik dat Jeremy en, allee, die met haar lang haar en valse van alles (Vanessa, red.) er nog goed zullen uitkomen. Afwachten!»


Tom Borremans: ‘De slechtste kandidaat ooit’

undefined

null Beeld

Tom Borremans is de verantwoordelijke voor de breuk die u zich elke donderdag lacht met de ongein van ‘Debation Island’ in ‘De ideale wereld’. In die parodie voeren de kandidaten hevige discussies over actuele thema’s als transmigratie (‘Transmigration’), de beurscrash (‘Speculation’) of middenvakrijders (‘Middenvakdrivation’). Borremans is eveneens de geestelijke vader van Sociaal Incapabele Michiel, die u vanaf deze week helemaal achterin Humo terugvindt op ‘Sociaal Incapabele Michiels linkerlaatste pagina’.

TOM BORREMANS «Toen ik tijdens de brainstormsessies met het idee voor ‘Debation Island’ kwam, had ik een eurekamomentje, want het is niet makkelijk om weg te blijven van de vrijblijvende moppen. Wij gaan op zoek naar actuele onderwerpen waar iedereen weleens mee geconfronteerd wordt. De oorlog in Syrië en Trump zijn te zwaar, maar over pakweg middenvakrijders heeft iedere Vlaming wel een mening.

»Samen met Carl Dircksens (u ook bekend als woordvoerder Lander Cobbaert uit ‘De ideale wereld’, red.) bekijk ik woensdagochtend de volledige aflevering die de dag erna uitgezonden wordt. Het is een moeilijke evenwichtsoefening: we bedenken wat we met bepaalde scènes zouden kunnen aanvangen, terwijl we tegelijk afgeven op de deelnemers. We zijn wellicht de enigen die het programma zó hard ontcijferen (lacht). Nu, het is de eerste keer in m’n leven dat ik naar ‘Temptation Island’ kijk: zonder ‘Debation Island’ zou ik het aan mij laten voorbijgaan.»

HUMO Je bent niet benieuwd welke koppels slagen in de ultieme relatietest?

BORREMANS «Als je een goede relatie hebt, doe je volgens mij niet mee. Dan wil je toch gewoon twee weken samen op reis gaan? ‘Temptation Island’ is alleszins slechte reclame voor mannen in het algemeen. Ze zijn amper drie dagen omringd door vrouwen, of het bloed stroomt enkel nog naar hun piemel. En er staan overal camera’s! Als je je zelfs niet voor heel televisiekijkend Vlaanderen kunt inhouden, dan ben je toch een beetje een oermens?

»Naar mijn smaak zijn de verleidsters ook geen knappe vrouwen. ’t Is te zeggen, ik kan nog snappen dat je op Laetitia of Zwanetta zou vallen, maar je wéét dat die vrouwen er zijn om te poepen en zo hun fifteen minutes of fame te krijgen. Dat vind ik op zich heel onaantrekkelijk. Een ‘Temptation Island’ waarin de verleidsters feministen zijn: dát zou nog eens goede televisie opleveren.»

HUMO Maar wat als je twee weken op een eiland zou zitten met vrouwen die net als jij aan rotsklimmen doen en geïnteresseerd zijn in tekenen?

BORREMANS «Ik heb momenteel geen vriendin, maar gesteld van wel, dan zou ik niet zo naïef zijn om te denken dat er niemand beter bij me zou passen dan m’n lief. We zijn met meer dan zeven miljard mensen op deze planeet, dus het zou goed kunnen dat er dan een ‘temptation’ tussen zit. Al zou ik wijselijk wachten tot na het programma: dan kun je er rustig over babbelen.

»Sowieso is ‘Temptation Island’ een rare situatie. Natuurlijk vervelen de deelnemers zich daar te pletter: het enige wat je daar kunt doen, is drinken. En dat is nog zoiets: als je niet in de verleiding wilt komen, drink je toch gewoon water en thee? Of ik zou op date gaan zonder één woord te wisselen. Man, ik zou een slechte kandidaat zijn.»

HUMO Tegenwoordig hoeft ontrouw ook niet meer het einde van een relatie te betekenen.

BORREMANS «Ik praat overspel niet goed, maar ik neem aan dat je dat toch in alle sereniteit doet en niet voor heel Vlaanderen en Nederland? Nu, die seksscène van Megan en Joshua vond ik wel erg. Je weet dat het er zit aan te komen, maar ze is nog maar 18. Moet ze niet beschermd worden tegen zichzelf? Ik dacht vooral: ‘Ocharme.’

»Als ‘Temptation Island’ al maatschappelijk relevant zou zijn, dan toch vooral om te tonen hoe het níét moet. Het succes van het programma teert volgens mij voor een groot deel op leedvermaak. De kandidaten staan niet stil bij de consequenties van hun deelname. Ze blijven voor lange tijd in het collectieve geheugen zitten, en dat lijkt mij niet bevorderlijk tijdens pakweg een sollicitatiegesprek. Op dat vlak heeft Fabrizio (een verleider, red.) het natuurlijk makkelijk: hij heeft z’n eigen tattooshop. Heb je z’n promofilmpje al gezien? Daarin zit hij te klagen over de vele e-mails en facturen die hij moet opmaken. Jammer, want ik was nog aan het twijfelen om bij hem een tattoo te laten zetten, maar nu durf ik geen e-mail meer te sturen.»

HUMO Pommeline, die vorig jaar als verleidster meedeed, was onlangs te gast in ‘De ideale wereld’: ze kon smakelijk lachen met ‘Debation Island’.

BORREMANS «Ja, en Fabrizio was met haar meegekomen, en hij zei fan te zijn. Leuk om te horen. In het begin hebben we moeten onderhandelen met VIJF om de beelden te krijgen, maar na de eerste ‘Debation Island’ was dat geen probleem meer. Uiteindelijk laten we de kandidaten er ook beter uitkomen dan in ‘Temptation Island’ zelf, hè? Bij ons heeft Fabrizio tenminste een tattoo over middenvakrijden! En is Tim in het bezit van een energieprestatiecertificaat!»

HUMO Ooit gedacht dat je zo’n grote kenner zou worden?

BORREMANS «Wel, tijdens de DIW Kerstsoirée (een speciale kerstshow van ‘De Ideale Wereld’ in de AB ten voordele van de Warmste Week, red.) kwam ik, verkleed als Michiel, uit een vagina het podium op, terwijl Belle Perez ‘Alegria’ aan het zingen was en Ian Thomas een halve meter boven de grond hing. Toen dacht ik dat dat het hoogtepunt uit m’n carrière was. Maar betaald worden om naar ‘Temptation Island’ te kijken, dat kan er misschien aan tippen (lacht).»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234