null Beeld

'Temptation Island' in de klas: lessen voor het leven

De avonturen van Tim en co. uit Tempation Island worden in heel wat middelbare scholen als aanvullend lesmateriaal gebruikt. Dat lijkt vanzelfsprekend, maar dat is het niet. In een college werd zelfs een leerkracht ontslagen na een klacht. We laten het slachtoffer haar verhaal doen.

Hugo Matthysen

'Die van fysica papt aan met de directeur, maar ik word wel ontslagen!'

Jessica P. «Ik ben dus een keitoffe leerkracht Nederlands, en ik had zoiets van seg, als ge keitof zijt, kunt ge misschien ook keitoffe dingen doen. ’t Zijn toch allebei werkwoorden, of ni? En daarom keken wij elke week samen naar ‘Temptation Island’, met een nabespreking erbij.»

HUMO Waarom precies?

Jessica P. «Die kids zitten knal in de puberteit, dus die kunnen daar als mediagebruikers alleen maar van leren. Maar op een gegeven ogenblik zegt één van de girls, die nog van trut tot vrouw moet transformeren: ‘Mevrouw, is dat allemaal niet wat overdreven? In het echt gaat het er toch nooit zo aan toe?’ Ik antwoord spontaan: ‘Ah, nee? Dan moet ge maar eens in ’t leraarslokaal komen kijken, want hola!’

»Ja, dat hebben ze mij in de lerarenopleiding geleerd, dat ge spontaan moet zijn. En wie a zegt, moet b zeggen, dus ik zei nog: ‘Vanmorgen nog is daar iemand die ge goed kent blètend buitengelopen.’ - ‘O,’ zei iemand anders, ‘Claessens van fysica? Die stond hier tijdens het eerste lesuur met rooddooraderde ogen de hele tijd naar haar gsm te kijken.’ En ge moogt niet liegen tegen uw leerlingen, hè, vind ik.»

HUMO U hebt dat dus bevestigd?

Jessica P. «Ge moet het privéleven van uw collega’s niet te grabbel gooien, maar die leerlingen hebben recht op informatie. Langs die spanningslijn heb ik in grote trekken het probleem geschetst. Claessens heeft iets met de directeur, maar die wil niet scheiden. Nu is Claessens zwanger. Iets met een verzakt spiraal of zo. De leerlingen waren allemaal verontwaardigd.»

HUMO Ze kozen partij tegen de directeur?

Jessica P. «Tegen Claessens, want ze vinden fysica een rotvak. ‘Hoho!’ heb ik gezegd. ‘Om objectief te kunnen oordelen moet ge de feiten kennen: de Mikke drinkt weleens graag een glaasje. Meer wil ik daar niet over zeggen.’ Nu, die pubers kunnen heel idealistisch zijn, en dat heeft de zaak bemoeilijkt.»

HUMO In welke zin?

Jessica P. «Ze wilden de zaak bespreekbaar maken, zoals in ‘Temptation Island’. Tof idee. Maar om in het eerstvolgende lesuur fysica te zeggen: ‘Aanpappen met uw baas, is dat wel deontologisch?’ – ja, dat woord had ik hun geleerd –, dat was misschien wat onhandig. Claessens is overstuur weggelopen. Ik stond in de parallelklas, en dat mens stormt daar binnen en begint mij uit te schelden. ‘Rustig, rustig!’ zei ik, ‘Diep ademhalen, anders krijgt ge misschien nog ne misval!’ En meteen verzocht ik haar om aan de leerlingen te vertellen hoe de zaak precies aan de steel zit.»

HUMO U bedoelt de vork?

Jessica P. «Nee, een moderne vork zit niet aan een steel, die is uit één stuk gegoten. ‘Kids,’ zei ik nog, ‘ge kunt daar wat uit leren. Want er is een boek van Willem Elsschot met een vergelijkbare problematiek, en dat gaan we over twee weken behandelen.’ Enfin, Claessens kalmeert en doet haar verhaal, waaruit blijkt dat de vrouw van de Mikke ook al elders tederheid was gaan zoeken, omdat haar man drinkt. Dan volgde het groepsgesprek, samen met die andere klas, en een stemming. De meerderheid vond dat de directeur een ontwenningskuur moest volgen, en dat hij het kind zou moeten erkennen. En dan hebben we nog een resolutie gestemd: de vrouw van de directeur moest haar relaas komen doen. De twee kanten van het verhaal, hè! Ik heb dat mens dus opgebeld, maar die was razend, die wist zogezegd van niks. Niet van dat drinken, niet van Claessens, en ze ontkende ook nog eens haar eigen affaire! Rijp voor de psycholoog, me dunkt. Maar een dag later werd ik wel ontslagen om dwingende redenen. Komaan, zeg!»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234