null Beeld

TeringTyfusTelex: dag 3 op Down The Rabbit Hole 2015

Reizen. Tent opslaan. Nóg een kilometer lopen. Wachten bij het inslaan van voedsel. Wachten bij het kopen van jetons om voedsel in te slaan. Veel geld uitgeven aan drank en voedsel. Daarna schouder aan schouder tussen zwetende vreemden belanden.

Veel verwachten. Bang zijn dat het niks wordt. Blij zijn als je veel krijgt. Aan de artiestenkant moet het iets gelijkaardigs zijn. Willen geven. Bang zijn om niet genoeg terug te krijgen. Maar als het wel lukt: de magie nog beter kunnen voelen dan het publiek. ✱✱✱ De derde dag van Down The Rabbit Hole was voor mij veel verwachten van Natalie Prass en met het gevoel achterblijven niet veel te hebben gekregen. Het was ook een dag van niet veel verwachten van Leftfield en vier sterren kwijt zijn. Ik heb ook een groot stuk van Ghostpoets concert meegemaakt. Hoe relatief en contextgebonden ook, ik denk dat ik 'm zag revanche nemen voor zijn iets mindere doortocht in Brussel.

undefined

'Down The Rabbit Hole! Geen enkel karaktertje uit het Lewis Carrollboek tegen het fabeldierenlijf gelopen, en toch een 'in- fuckin-credible' festival'

✱✱✱ Het was de dag waarop de toren van de Tower of Bouwermakers afraakte. Mensen hebben zitten kotteren en boren om hun kunstwerk op de toren te mogen hijsen. 'We hadden nog extra-benedenruimte voorzien, maar het was zondag en iedereen deed het wat rustiger', zegt de Bouwer himself me. 'Maar hij is af. Mooi, hé?' ✱✱✱ 'Abso-fuckin-lutely', antwoord ik, een woord dat ik grammaticaal heb leren rangschikken door les te gaan volgen bij een professor die geen onaardige toverdingen bij mekaar dj't boven en onder een psychedelische big band. De professor heet The Gaslamp Killer. Ik heb van de lichtgasuitdover geleerd dat het woord 'fuck' het enige woord is dat wordt aangeduid als ‘the f-word’. Het kan pijn, plezier, haat en liefde omschrijven en verbeelden. Het kan als overgankelijk werkwoord gebruikt worden: John fucked Shirley. Maar ook als onovergankelijk werkwoord: Shirley fucks. 't Kan een adjectief zijn: John's doing all the fuckin' work. Het komt soms als deel van een bijwoord voor ('Shirly talks too fuckin' much'), als zelfstandig naamwoord ('I don't give a fuck'), als deel van een woord ('In- fuckin-credible', en hier hebben we 'm: Abso-fuckin-lutely'), en als bijna elk woord in een zin: fuck the fuckin' fuckers. Professor, bedankt. ✱✱✱ Het was een dag van whiskey drinken met mijn campingbuurman, een hoge douane-beambte in de haven van Rotterdam. Ik krijg 'The wire'-achtige verhalen van een 54-jarige muziekliefhebber. 'Als de job me weer eens te veel wordt, boek ik een concert van Rammstein en ben ik weg.' We hebben het, zeer laat op de avond, over The War On Drugs, waar we allebei naar zijn wezen kijken. Hij vindt het verschrikkelijk dat ze zoveel pauzes inlassen ('Het moet vooruitgaan'), en vindt dat ze als The Eagles klinken. De Brucen Hornby en Springsteen en de Chris genaamd Rea, dat had ik al gehoord, maar inderdaad, zeg: Don fuckin' Henley. ✱✱✱ 's Ochtends sta ik in een volle pendelbus die naar treinstation Wijchen rijdt. Twee gasten die niet geslapen hebben praten luidop over een hardcorezanger. 'Herinner je je die keer dat hij zei dat hij vier seconden naar Papa Roach was gaan kijken, dan kotste in een handdoek en die handdoek in het publiek gooide?' Ik ben één van de mensen die z'n lach niet kan inhouden. De man laat een stilte vallen. Maar dan, nog steeds zo luid dat heel de bus kan meeluisteren: 'Stel je voor dat je die handdoek in je gezicht krijgt'. Weer een lange pauze, 's mans timing verraadt zelfs comedianambities: 'En dat het dan van je gezicht af druipt'. En daarna, alleen tegen de paar mensen die dicht bij hem in de buurt staan: 'Ik zag jullie gewoon genieten, dus ik dacht: ik vertel het even in detail'.✱✱✱ Down The Rabbit Hole! Geen enkel karaktertje uit het Lewis Carrollboek tegen het fabeldierenlijf gelopen, en toch een 'in- fuckin-credible' festival. ✱✱✱ Thanks.

null Beeld
Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234