null Beeld

TeringTyfusTelex: Onze Man op Best Kept Secret 2014 (Dag 3)

Over broers en zussen, een dronken roodborstje en Timmy Simons: dag drie van Best Kept Secret festival!

Redactie


ANGUS & JULIA STONE

Op papier leek het een recipe for disaster: frêle schoothondjes van liedjes voor een publiek dat driftig onder vuur genomen werd door de Gele Goudman in de hemel. Maar Best Kept Secret is zo'n festival dat het wonder organiseert. En dus zetten Angus enJulia Stone en de massa op het strand het op een innig tongzoenen. *** Broer en zus Stone speelden behoorlijk wat nieuwe liedjes. Het verdict was telkens hetzelfde: babyroze ontroering. *** Wat een pláátje trouwens, die twee samen op een podium: hij de bonkige oerman die zijn hout voor de haard zelf kapt en daar 's avonds een tedere beschouwing over in z'n dagboek noteert, zij het raadselachtige giechelmeisje dat wel haar fuck-me-botjes aanhoudt tijdens het vrijen. *** Terloopse quote van het drankkraammeisje: 'Heb ik me vandaag toch weer zo'n leuke Vlaamse term geleerd: fuck-me-botjes.' *** Er is nog veel werk aan Nederland. *** Toen het publiek in de finale van de set almaar nadrukkelijker te kennen gaf dat dit een uur was dat nooit mocht eindigen, werd het Angus en Julia zelf even te machtig. *** Pasgeboren schaapjes tellen in klaar daglicht: enig mooi concert.


THE NOTWIST

't Zijn Duitsers en ze zien eruit als mannen die in programmeercodes dromen, en toch is het moeilijk om niet van The Notwist te houden. Want niemand bouwt zo'n doortastende coalitie van indietronica, noise en melancholisch smeltende zang als de broers - yep, zondag familiedag op Best Kept Secret - Markus en Micha Acher en hun gevolg. *** Er is The industriële Notwist en The poreuze Notwist. De eerste staat in voor dansbare opwinding, de tweede voor vlinderende weemoed. *** 'Have you ever been all messed up?' vroegen ze in 'One With the Freaks'. *** Duitsland, wereldkampioen retorische vragen. *** The Notwist knisperde, beet, rockte, betoverde, treurwilgde en beenveegde dat het een aard had. En zelfs als ze herrie maakten, was het gentleman-herrie - check de epische finale van 'Gravity'. *** Terloopse vergevingsgezinde observatie: Duitsland heeft weer een stukje schuld afbetaald.


DE WEDSTRIJD

Een hele dag al werd er nerveus geroezemoesd over afvallende ballen, parallellogrammen op het middenveld en dubieuze strafschoppen. Jazeker: er zat een levensbelangrijke wedstrijd voetbal aan te komen. *** En dus had de organisatie op één van de twee campings een groot scherm voorzien voor Groen-Rood Katelijne - KV Mechelen, de oefenpot die elk seizoen weer een belangrijke waardemeter is voor Malinwa. *** Daardoor liep het festivalterrein een beetje leeg: de vele Belgen wilden niets van die negentig minuten spanning en sensatie missen. *** Aanvankelijk was de sfeer nerveus, maar toen Okitokandjo al in derde minuut de score opende, brak een somptueus volksfeest los. *** Het werd 0-5. 'Een historische dag voor het Belgisch voetbal,' galmde Frank Raes. En u content.


ELBOW

Sof van de dag: het optreden van Lykke Li. Zelfs als je ze een getailleerd kostuumjasje aandoet blijven de nineties een lelijk ding, Lykke. *** Wel sympa dat ze voor de Belgen in het publiek een hit van Triggerfinger coverde. *** Neen, dan afsluiter Elbow: Guy Garvey is zo'n goeierd die het pootje spalkt van een roodborstje dat met z'n zatte kop uit het nest gedonderd is, vervolgens ter recovery asperges op Vlaamse wijze bereidt voor het diertje, en het tenslotte zijn bed afstaat. *** 'Charge' en 'The Bones of You' zweefden door het zwerk als elegante kraanvogels. *** Zo'n goeierd is Guy Garvey dat als hij je 'kom eens naar mijn kamer' toefluistert, het écht voor een spelletje ganzenbord is. *** 'New York Morning' en 'Grounds for Divorce' installeerden een goedmoedige melancholie in duizend bloedbanen. *** Zo'n goeierd is Guy Garvey dat hij, als hij de bondscoach van België was, Timmy Simons de winning goal zou laten maken in de WK-finale tegen Brazilië. *** 'One Day Like This' was de zachte noot waarop dit enige festival lenig eindigde. *** Ons geheimpje!

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234