null Beeld

TeringTyfusTelex: Onze Man op Couleur Café (Dag 2)

Ja. Já, we weten dat ondertussen in Werchter ook een optreden gepland stond dat wel de moeite was. Maar in Brussel ging het leven ondertussen gewoon door. Zoals op Couleur Café, bijvoorbeeld. Dag twee!

Tom Raes

Zaterdag, en we beginnen stilaan het vermoeden te krijgen dat de organisatie dit jaar de obligate steekpenning aan Frank Deboosere vergeten is. *** Dag twee ging namelijk vrolijk verder waar de voorganger was opgehouden, en dus regende het vrijwel de hele tijd op de terreinen van Tour & Taxis. De doorsnee festivalganger, geholpen door een nu ook weer niet zó bijster boeiende affiche in de vooravond, was duidelijk op zoek naar afleiding. *** En die werd gevonden! En wel in, onder andere, wiet roken, drinken, dansen op de rondtrekkende drumbands, wiet roken, het WK volgen op groot scherm, wiet roken, en de exotische eetstandjes uitproberen . *** In die volgorde. *** Hadden we trouwens wiet roken al gezegd? O. *** Om het dan eens over dat eten te hebben: wie op Couleur Café met een hongertje zit – al dan niet na wiet te roken, we veroordelen niet – kan terecht in de grote loods, alwaar een buitensporig aanbod aan uitheems voedsel de plak zwaait. U kan er zo proeven van het beste uit de keukens van – haal diep adem - Jamaica, Sri Lanka, India, Benin, Congo, Zuid-Afrika, Libanon, Argentinië, Ethiopië, Nigeria, Angola, Togo, Bhutan, Venezuela. China, Japan, Mexico, Kameroen, Roemenië, Tibet, Cuba, Molenbeek, Chili én Senegal. *** Maar een pak friet? Ho maar!***Even terzijde: het drukst bezochte eetkraam was gewoon de pannenkoekenstand. Exotisch! Avontuurlijk!


Burning Spear

Tijd dan voor het eerste toppertje van de dag. Burning Spear: nom de plume van Winston Rodney, reggaegrootheid uit – waar anders – Jamaica. ‘Burning Spear slaagt er al veertig jaar lang in om onafhankelijk te blijven’, aldus het bandlid dat ons toesprak voor mr. Spear zelf het podium betrad. *** In dezelfde adem voegde het bandlid er overigens ook nog aan toe dat Burning Spear ons eraan wou herinneren om na het concert naar ‘www.burningspear.net’ te surfen en daar ‘zo veel mogelijk merchandise te kopen’. *** Van de ene onafhankelijke tot de andere: we begrijpen hoe moeilijk het is deze dagen, Winston. *** Verder deed Burning Spear wél wat van hem verwacht werd, en leverde de man rootsy reggae met het soort moddervette baslijnen waarop het makkelijk een pint parkeren is. *** Pechvogel van dag twee was dan weer de onfortuinlijke stoner voor ons, die tijdens de set van Burning Spear zijn joint tijdens het rollen pardoes in een plas liet vallen. Meer oefenen, jongeman.


Chance The Rapper

Een paar decennia jonger maar minstens even onafhankelijk: Chance The Rapper, die ondanks zijn bescheiden cultstatus vooralsnog nog niet aan een platenlabel vasthangt. *** Chance, zo vriendelijk om zijn taakbeschrijving al in z’n artiestennaam te stoppen, rapte weliswaar minder dan die naam op voorhand deed vermoeden, en liet vooral ook zijn voorliefde voor soul en funk doorschemeren. Ook wel leuk. *** Het publiek bedankte hem daarvoor door lichtjes uit hun dak te gaan. Een platencontract mag Chance The Rapper dan wel nog niet in de binnenzak meedragen, sinds zaterdag kan hij er wel prat op gaan daar alvast het publiek van Couleur Café te hebben zitten. *** Tussen twee buien door ook eens het hoekje van het terrein gaan verkennen waar allerhande winkelkraampjes uitgestald staan, en goed nieuws: voor slechts een prikje kan ook ú eruit zien alsof u avondlessen djembé geeft in het plaatselijke cultureel centrum. *** Vooral de uitgebreide selectie aan sandalen maakte het verschil. *** Niet dat we iets hebben tegen sandalen, maar mochten we qua schoeisel ooit de keuze krijgen tussen een stel sandalen en een paar wolfsklemmen, we zouden vragen in welke kleuren de klemmen zoal komen. *** Ook tegengekomen tijdens onze verkenningstocht van het terrein: de Dance Club, een tent waar de hele dag door dansdemonstraties gegeven worden voor mensen die iets meer inlevingsvermogen en iets minder schaamte hebben dan wijzelf. *** En niet dat we iets tegen dansen hebben, maar mochten ze destijds in het wilde westen een schietijzer richting onze voeten gemikt hebben met de boodschap te dansen of te bloeden, we zouden alvast een dweil klaarleggen.


Ben Howard

Op het hoofdpodium werd goeierd Ben Howard ondertussen een béétje ondergesneeuwd door het gebonk dat de lucht ingestuurd werd door Fm Brussel, die hun stand meteen náást het podium hebben, en duidelijk het schijt hadden aan Howards maar al te emotionele beslommeringen. *** Na twintig minuutjes scoorde een Colombiaan nog een wereldgoal tegen Uruguay. De menigte voor het grote scherm even verderop schreeuwde zich even moeiteloos Howards set binnen. *** Ben keek even somber, zuchtte diep, en liet een enkele traan over zijn wang rollen. *** Oké dan, dat van die traan is niet echt gebeurd. *** Maar de Brit wenste ons wél geluk in het WK. Mooi van hem, we konden ons maar net inhouden om hetzelfde te doen.


The Subs

Je zal het altijd zien: die ene keer dat we al vóór het optreden een lollige oneliner bedacht hebben –‘weinig subs’ – verrassen de heren van The Subs door een ongemeen hard feestje te houden, ondanks het verschijnen van een klepper van een keytar op het podium en een acuut geval van bouwvakkersreet bij frontman Jeroen De Pessemier. Het publiek ging loos op hits met stichtende titels als ‘Fuck That Shit’ en ‘The Pope of Dope’, en kwam al helemaal niet meer bij na ‘The Face of the Planet’. *** ‘Ooh!’ ‘Aah!’Amai!’ *** Ja, er was ook vuurwerk deze editie.


Tricky

Afsluiten deden we zaterdag met Tricky. *** Altijd tricky – dat wordt inleveren, die perskaart – omdat het altijd moeilijk te voorspellen is in wat voor bui de man zelf zal zijn. Zou hij weer in kennelijke toestand dreigend het podium afdweilen op zoek naar zwakke prooien, zoals we hem vorige zomer nog tegenkwamen? Niets van dat: Tricky was goedgeluimd, én in vorm. *** Let wel: meer dan een paar woorden en frasen hier en daar in de geluidsmuur van zijn band mikken, doet Tricky zelden. Maar als er iets is wat Tricky kan, is het goed mikken. *** Bij dezen zouden we u er ook graag aan herinneren om na het lezen van dit stuk naar www.humo.be te surfen en daar zo veel mogelijk merchandise te kopen. *** Bent u al, zei u? Niet twijfelen.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234