null Beeld

TeringTyfusTelex: Onze Man op Couleur Café (Dag 3)

Geprezen zij Frank Deboosere! Want: op de valreep dan tóch nog de zon gezien op Couleur Café. De laatste dag in het rijtje werd er zo toch nog eentje waarbij het niet nodig was uw schoenen leeg te gieten op het eind.

Tom Raes

Het resultaat liet zich raden: waar een mens de voorbije twee dagen ongestoord een balletje kon trappen voor het hoofdpodium - ook vaak tíjdens de optredens - moesten we nu alle moeite doen om niet te struikelen over één van die talloze plots opgedaagde zonopslorpende lijven. *** Successupporters, noemen ze dat. *** Geen zonnige festivaldag zonder een Marley links of rechts, en dus mocht deze keer Ky-Mani Marley Couleur Café opleuken met zijn boeiende powermetal met grindcore-invloeden, gekruid met een snuifje doom. *** Of was het nu toch reggae? Soms kunnen we onze eigen notities niet meer lezen. *** Met Ky-Mani komt het aantal Marleys dat we op Belgische festivals tegen het lijf zijn gelopen trouwens op 274 te liggen.


Gabriel Rios

Een stel blazers, een paar strijkers, en die guitige jongenskop van ‘m: meer had Gabriel Rios niet nodig om de Univers-tent, en de meute meisjes die zich binnenin verzameld had, met een knoert van een kalverliefde op te zadelen. ‘We hebben niet eens een drummer mee, en toch luisteren jullie zo mooi,’ sprak die goeie Gabriel zijn verbazing uit. En nog bescheiden ook! *** Helemaal mooi werd het toen tijdens ‘Broad Daylight’ zelfs de medewerkers van het Rode Kruis het op een ongebreideld swingen zetten naast het podium. Brussel en Gabriël Rios: het klikte wel, menen we mogen te zeggen. *** Tja, zo gezamenlijk weigeren fatsoenlijk Nederlands te leren: het schept natuurlijk wel een band. *** Onze excuses voor dat laatste: de reporter die Couleur Café komt verslaan voor het ledenblad van de N-VA heeft blijkbaar misbruik gemaakt van onze plaspauze. Af, Rüdiger! *** Het is trouwens ook hij die zonnebadende meisjes aldoor aanmaant zich toch een béétje te fatsoeneren. Terwijl wij weten: als de broekzakken van de meisjesshorts langer zijn dan de broekspijpen, heb je een festivál. *** Meest onfortuinlijke groepsnaam op Couleur Café 2014: die van Suarez, het vijftal dat ondertussen op het Move-podium referenties naar één of andere voetballer van zich af probeerden te spelen met Franstalige pop. *** Een verdienstelijke poging, maar ze beten er helaas hun tanden op stuk. *** Zeg nu niet dat u die niet had zien aankomen. *** Kijk eens aan: het flesje cola dat we toegeschoven krijgen van het meisje achter de bar in de backstage leest ‘Chouchou’ op het etiket. *** Of nee, laat maar. Haar naam gevraagd, en het is wéér een Marley. *** Dat maakt 275, trouwens.


Bootsy Collins

Tear the roof off the sucker! Na drie dagen dachten we wel te weten wat u warm doet lopen, Couleur Café. Maar dan doet u ons toch weer plots twijfelen. Bootsy Collins, de vleesgeworden funk en voor het leven zeker van een zitje in Parliament-Funkadelic, kwam u in vol ornaat en met zijn onafscheidelijke space bass bijleren waar dat hele funken nu eigenlijk allemaal om draait. *** Bootsy en zijn Funk Unity Band glibberden zich een weg door hun set, gretig refererend aan de rijke catalogus van de P-Funk, die vooral dankzij Bootsy’s baslijnen de muziekgeschiedenis onbeschaamd een tong in het oor gedraaid heeft. *** Alleen: wat kon ú dat schelen? Bootsy Collins – zonder hem geen Flea, en al zeker geen Aertbeliën Sylvain - kreeg nooit de aandacht die hij verdiende, maar gaf daar welgeteld geen ene funk om. *** Hey, ons niet gelaten - meer plaats op the mothership voor ons. *** Neem het van ons aan: ook anno 2014 is Bootsy nog altijd zó cool dat ze een smaak van ijs naar de man zouden moeten noemen. *** ‘Voor mij twee bolletjes bootsy graag, en geef die meisjes daar ook iets.’


Magnus

Op het kleinste podium op Tour & Taxis stonden zowel Tom Barman als C.J. Bolland, geflankeerd door onder anderen Tim Vanhamel en voormalig Balthazar-drummer Christophe Claeys. *** Betrokkenen beweerden bij hoog en bij laag dat het om een comeback van Magnus ging, het danceproject van Barman en Bolland, en deden ook erg hun best om die beweringen hard te maken. *** Met verve, want afgezien van de occasionele geluidstroebelen af en toe – Vanhamels versterker begaf het nog voor de eerste noot, Barman stond naar goede gewoonte weer een paar geluidsmannen naar het leven – zagen we alleen goeds. *** Pluim voor Christophe Claeys, die met gemak uit het hem nochtans prima zittende keurslijf van Balthazar wist te breken, en toonde wat hij zoal nog uit z’n mouw weet te schudden. *** Beats, jongens en meisjes. Béats. *** Wat Tim Vanhamel betreft: na afloop z’n nummer gevraagd – kunnen onze demonen deze vakantie eens fijn op speelafspraakje gaan bij de zijne. *** En na overleg van de vakjury gaat de prijs voor mooiste regenlaarsjes naarrrrr… het paar aan de voeten van Akil Talib van Jurassic 5, die als laatste act op het hoofdpodium het slot op de deur mochten hangen. *** Jurassic 5, zoals immer de underground van de hiphop afdweilend, deed dat overigens als een goed gesmeerde machine, en aan hoog tempo. *** En laten we dan ook maar meteen de winnaar van ‘Fraaiste baard op Couleur Café 2014’ bekend maken: eveneens Akil, met zijn mooi exemplaar met grijze highlights. *** Hij klopt daarmee nipt de gerante van het Libanese eetkraam op twee, en op drie: deze telex. Hoog tijd dus om er een eind aan te breien. *** Of toch dit nog: op weg naar huis een man in blauw voetbaltenue tegengekomen die al huilend een Griekse vlag opat. *** Een Nederlander kwam hem troosten: ‘Ach man. Goeie ploegen zát die nog wel nog mogen meespelen, joh’. *** U hebt het gehoord: allemaal eentje kiezen, en dan vergelijken we donderdag samen onze keuzes. *** Tot op Werchter!

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234