null Beeld

'Terug naar eigen land': de lange tocht vanuit Telskuf zit erop

Deze week meert de karavaan van ‘Terug naar eigen land’ weer netjes aan in Rotselaar: de lange tocht vanuit Telskuf zit erop voor Ish Ait Hamou, Margriet Hermans, Jean-Marie Dedecker, Zuhal Demir, Veroniek Dewinter en Bert Gabriëls. Even polsen hoe die laatste – naast comedian is hij trouwens jurist, gespecialiseerd in vreemdelingenzaken – de van meningen en emoties zinderende queeste heeft doorstaan.

Ruben De Keyzer

'Ik kan er niet bij dat mensen eerst hun leven op het spel moeten zetten voor we hun een verblijfsvergunning geven.'

HUMO Hoe goed kwam je overeen met de rest van het gezelschap?

Bert Gabriëls «Als mens heb ik iedereen leren waarderen; het schept een band als je zo’n tocht maakt. Maar naar het einde van de reis toe groeide de frustratie: het was de bedoeling dat we tot een gezamenlijke oplossing zouden komen, maar dat is helaas niet gelukt.»

HUMO Kortom: je blijft achter met een moedeloos gevoel?

Gabriëls «Het hopeloze aan de zaak is dat mensen zoveel bekvechten, in plaats van de handen uit de mouwen te steken. Zeker in België had ik gehoopt dat we lessen zouden trekken uit het verleden. Vlamingen zijn heel lang een achtergestelde bevolkingsgroep geweest, maar nu maken we exact dezelfde fouten als de oude machthebbers: we kijken neer op vluchtelingen, of we worden zelfs kwaad op hen. Ik heb in dertig jaar tijd geen verbetering gezien in de manier waarop we vluchtelingen behandelen, maar ik hoop vurig dat de volgende generatie het beter doet. Echt: ik kan me niet voorstellen dat dit de enige manier van samenleven is.»

HUMO Je bent nog iets vergeten: angst voor vluchtelingen.

Gabriëls «Sommige mensen maken zich inderdaad zorgen, en daar mag je niet op neerkijken: er is een reden waarom ze zich zo voelen. Het probleem is dat niemand erover durft te praten. Als je je niet op je gemak voelt bij de overtuigingen of gewoontes van vluchtelingen zou je dat op de man af moeten kunnen zeggen – op een respectvolle manier. Nu zwijgen de mensen liever. Ze kroppen hun onbegrip en frustratie op, en als ze na verloop van tijd dan toch hun mond opendoen, komt alles er in één woedende gulp uit. Op dat vlak ben ik het eens met Jean-Marie: je mag een gast in je huis zeggen wat je van hem verwacht, dat maakt je nog niet intolerant.»

HUMO In Turkije spraken jullie met een vrouw die samen met haar kind de oversteek naar Griekenland zou maken, in een bootje, zonder reddingsvest. Waarom hielden jullie haar eigenlijk niet tegen?

Gabriëls «Geloof me: we hebben alle moeite van de wereld gedaan om haar een alternatief voor te schotelen, maar er is één en ander gesneuveld in de montage. Als we niet zo hadden zitten bekvechten, hadden we er misschien nog één gevonden ook.

»Die scène toonde aan dat we eigenlijk een maand te laat waren met onze hele discussie. In Noord-Irak kun je mensen nog overtuigen thuis te blijven, maar zodra ze onderweg zijn en al hun geld in die reis geïnvesteerd hebben, valt er weinig of niks meer tegen in te brengen. Trouwens: die vrouw en haar kind hebben de tocht zonder kleerscheuren volbracht, ze zijn nu in Duitsland. Maar ik kan er niet bij dat die mensen eerst hun leven op het spel moeten zetten voor we hen een verblijfsvergunning geven.»

HUMO Heb je er ooit aan gedacht de politiek in te gaan?

Gabriëls «Toen ik 10 was, ja. Maar toen werd ik 11, en was ik plots slim genoeg om dat niet meer te willen. Politiek bedrijven, dat is de anderen een hak zetten zodat je zelf verkozen wordt.

»Niemand komt nu met oplossingen, niet links en niet rechts. De oplossingen zullen van de slimme mensen in de politieke partijen moeten komen die wél willen dat er iets gebeurt: zij moeten een plan opstellen terwijl de rest z’n tijd verprutst met zagen.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234