TerZake: 1 Hour, 99 Years

Seks voor het huwelijk is verboden in Iran, net als alcohol, homofilie, demonstraties, stakingen, hondenbezit, jazzmuziek, schotelantennes, stropdassen, 'Borat', applaus, westerse kapsels, 'De Da Vinci Code' (terecht!) en weekbladartikels waarin gelachen wordt met de belachelijk lange lijst van verbodsbepalingen in Iran. Máár! Om alvast het eerste verbod te omzeilen heeft men in Iran een systeem bedacht dat in al zijn eenvoud gerust geniaal mag worden genoemd: wie zin heeft in seks buiten het huwelijk sluit gewoon een tijdelijk huwelijk af, van minimaal één uur tot maximaal 99 jaar.

Dat systeem heet sighe, en de Iraanse Negin Kianfar, tegenwoordig woonachtig in Hoogstraten, maakte er samen met Daisy Mohr een documentaire over. Vanavond in 'TerZake': '1 Hour, 99 Years'.

'Flitshuwelijk Iraanse stijl'

Negin Kianfar «Sighe heeft eigenlijk altijd al bestaan in Iran, maar de staat promoot het pas sinds de islamitische revolutie, nu twintig jaar geleden. Vooral tijdens de oorlog met Irak in de jaren tachtig was dat het geval, omdat er toen veel martelaren waren: mannen die naar Irak trokken en nooit meer terugkwamen. Hun weduwen zochten hun toevlucht tot sighe omdat ze geen inkomsten meer hadden, en omdat ze ervoor betaald werden. In die zin is het in veel gevallen je reinste prostitutie. Er is maar één verschil: komt er een kind uit voort, dan wordt dat kind erkend.

»Vaak is sighe ook simpelweg een manier om legaal seks te hebben zonder eerst te moeten trouwen. Veel jongeren in Iran doen het tegenwoordig alleen daarom. Ze stappen naar een notariaat, tekenen een papier en that's it: tot het einde van het contract mogen ze hun gang gaan.»


HUMO En wat gebeurt er als die jongeren hun gang gaan zonder eerst bij meneer de notaris te zijn langsgegaan?

Kianfar «Als de zedenpolitie erachter komt, worden ze gearresteerd wegens immoraliteit, prostitutie of overspel - er wordt altijd wel een label voor gevonden (terzijde: wie zich in Iran aan overspel waagt, riskeert steniging, nj).

»Heel veel mensen doen het niet uit vrees voor de zedenpolitie, maar uit vrees voor Allah: ze zijn bang dat Hij hen zal straffen als ze niet volgens de sharia handelen. En volgens de sharia zijn fysieke relaties pas halal als er eerst een huwelijkscontract is afgesloten. Wat voor huwelijkscontract dat precies dient te zijn, en hoe lang het geldig moet blijven, dat wordt in de sharia niet gepreciseerd.»


HUMO Hypocrisie ten top.

Kianfar «Inderdaad. Daarom heb ik deze film ook gemaakt: ik wilde die hypocrisie aan de kaak stellen.»


HUMO Is uw film al vertoond in Iran?

Kianfar «Nee, en mijn vorige al evenmin: 'The Birthday', over een Iraanse homo die uit lijfsbehoud transseksueel wordt - transseksualiteit is in Iran legaal, homoseksualiteit allerminst. Maar films waarin seksgerelateerde issues worden behandeld, mogen nu eenmaal niet vertoond worden in Iran. Ik kan alleen maar hopen dat ik de dag nog meemaak dat dat wél kan. Vingers gekruist.»

Canvas: TerZakeIr-An over \'1 Hour, 99 Years\'Cinema Without Border: interview met Negin Kianfar

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234