null Beeld

'Testament of Youth': Kit 'Jon Snow' Harington tussen zwaard en buskruit

In ‘Testament of Youth’, een Brits kostuumdrama zo deftig als een glas rosé, ziet u twee fonkelende opkomende acteurs aan het werk. De eerste is de Zweedse natuurschoonheid Alicia Vikander. De tweede is Kit Harington.

Erik Stockman

De meesten onder u kennen knappe Kit natuurlijk het beste als Jon Snow, de dappere Nachtwachter met de droeve oogopslag uit ‘Game of Thrones’. En wie het vijfde seizoen van die schitterende HBO-fantasyreeks nog niet heeft gezien, moet omwille van roodgloeiend spoilergevaar nú stoppen met lezen. Dat Jon Snow op het einde van dat vijfde seizoen iets vreselijks overkomt, is op zich niet zo verwonderlijk: in het bloederige ‘Game of Thrones’ gebeurt het wel vaker dat een populair hoofdpersonage het slachtoffer wordt van één of andere onthoofding of steekpartij. Belangrijker is de vraag of Snow in het nog te verschijnen zesde seizoen zal terugkeren; zijn lot behoort nu al wekenlang tot de meest verhitte trending topics op de sociale media. Welnu: hield Kit Harington (28) uw dienaar onlangs in Parijs grandioos aan het lijntje, of praatte hij grandioos zijn mond voorbij?

HUMO Niet te geloven dat Roland uit ‘Testament of Youth’ en Jon Snow uit ‘Game of Thrones’ allebei door jou worden vertolkt. We hadden je bijna niet herkend in dat gladgestreken officiersuniform en met je gladgeschoren toetje.

Kit Harington «En dat is nu exact de reden waarom ik Roland zo graag wilde spelen: eindelijk kon ik dat zwaard en die wintermantel eens laten staan. Een jonge dichter die naar het front in Frankrijk trekt: ik had nooit eerder zo’n personage gespeeld. Ik had zelfs nog nooit in een film gezeten die zich afspeelt tegen de achtergrond van de Eerste Wereldoorlog, wat eerder ongebruikelijk is voor een Britse acteur. ‘Testament of Youth’ was voor mij dus een primeur: voor het eerst mocht ik een man vertolken die écht heeft bestaan. Waarbij ik meteen voor een grote uitdaging stond: hoe breng je een historisch personage tot leven?»

undefined

null Beeld

undefined

'Ik heb heel veel aan de serie te danken, maar ze slorpt me ook bijna helemaal op' Harington is vooral bekend als Jon Snow uit 'Game of Thrones'

HUMO We zijn razend benieuwd.

Harington «Ik doe niet aan methodacting: ik heb ter voorbereiding dus níét maandenlang in een uniform uit de Eerste Wereldoorlog rondgelopen en ik ben, ten einde in de juiste gemoedsstemming te komen, níét in een modderige loopgraaf gaan zitten. Ik heb zelfs nauwelijks research over de Eerste Wereldoorlog gedaan: ik heb die oorlog uitgebreid op de schoolbanken bestudeerd en ik heb vroeger de oorlogsdichters verslonden. In mijn jeugd heb ik zelfs verschillende keren ‘Testament of Youth’ (de memoires van Vera Brittain waarop de film is gebaseerd, red.) gelezen. Wat ik me wél heb afgevraagd, is: ‘Wie was Roland eigenlijk?’ Gelukkig bestaat er een boek, ‘Letters from a Lost Generation’, met daarin de liefdesbrieven die Roland en Vera om de twee dagen naar elkaar schreven. Ik had de gewoonte om, vlak voor ik de set op moest, nog vlug één van die brieven te lezen. Dat was mijn weggetje naar Rolands ziel.

»Het lastigste aan de opnamen was dat ik opnieuw 19 jaar moest worden. Ik moest terug naar de overdreven zelfverzekerde, ietwat verwaande jongen die ik was (lacht).»

HUMO Wat staat er eigenlijk in die liefdesbrieven van Roland en Vera? ‘Ik snak ernaar om je de kleren van het lijf te rukken en het buskruit van je tepels te likken...’

null Beeld

Harington (lacht) «Nee, het ging er wel een stukje hoofser aan toe. Het gaat om echte, hoogromantische liefdesbrieven, vol vuur en passie, neergepend in een extreem zoete taal. Roland en Vera waren nog piepjong in die tijd, maar ze zagen zichzelf als echte intellectuelen, als passionele liefhebbers van de literatuur en de geschiedenis. En zoals zo veel 19-jarige jongeren zaten ze boordevol ambitie, idealen en toekomstdromen. De liefde was voor hen het hoogste goed. Liefde, en ook heldendom. Ik had echt met hen te doen toen ik hun brieven las. Arme schatten, dacht ik, jullie weten niet wat voor doem jullie te wachten staat. Als Roland vandaag nog in leven zou zijn, dan zou hij die idealen, die miljoenen jongens naar de loopgraven hebben gejaagd, wellicht vervloeken.»

HUMO Heb je nagedacht over wat jij zelf gedaan had als je 19 was geweest in 1914? Was je naar het front getrokken?

Harington «Ik heb me daar effectief het hoofd over gebroken. En ik denk dat ik op die leeftijd en in die gedachtewereld – gedrild om in heldendom en de glorie van het vaderland te geloven – wellicht ook naar het front zou zijn vertrokken. Ik merkte het ook toen ik op de set dat knappe officiersuniform aantrok: ik voelde me als vanzelf dapper, sexy en ongenaakbaar worden. Als ik in 1914 dat uniform zou hebben aangetrokken, zou ik fluitend de horror van de loopgraven zijn ingestapt.»

undefined

null Beeld

'In zo'n officiersuniform voel je je als vanzelf dapper, sexy en ongenaakbaar. Dan stap je fluitend de horror van de loopgraven in'

HUMO ‘Eindelijk kon ik het zwaard van Jon Snow eens laten staan,’ zei je zonet. Had je de drang om te laten zien dat je méér kan?

Harington «Ja. Die drang is vorig jaar beginnen op te borrelen. In ‘Game of Thrones’ loop ik de hele tijd rond met een zwaard, en ook mijn personages in ‘Seventh Son’ en ‘Pompeii’ weken eigenlijk niet ver af van Jon Snow. Uiteindelijk heb ik tegen mijn agent gezegd: ‘Ik kan dit soort zwaardvechtende personages niet blíjven vertolken. Dit is niet de reden waarom ik acteur ben geworden.’ Daarom ben ik zo blij met de rollen die dit jaar opduiken. Er is Roland in ‘Testament of Youth’, ‘Spooks: The Greater Good’ is een moderne spionagethriller, én ik heb met ‘7 Days in Hell’ een ronduit idiote komedie gedraaid. Ik vond het heerlijk om mijn tenen eens in andere genres te dippen.»


Tweesnijdend zwaard

HUMO Is meespelen in een langlopende serie als ‘Game of Thrones’ een zegen of een vloek?

Harington «Dat vind ik een zeer moeilijke vraag. Zonder ‘Game of Thrones’ zou ik vandaag waarschijnlijk niet eens in staat zijn om als acteur mijn brood te verdienen, laat staan dat ik de grote rollen zou kunnen spelen die nu stilletjesaan mijn richting uitkomen – al denkt de ijdeltuit in mij daar weleens anders over. En ook: als ‘Thrones’ al na één of twee seizoenen zou zijn gestopt, dan zou ik wellicht nooit zo populair zijn geworden. Het is dus net doordat ik in een langlopende serie zit, dat ik mijn populariteit de voorbije jaren alleen maar heb zien toenemen.

»Anderzijds is ‘Thrones’ fysiek enorm zwaar. Ik heb de voorbije jaren geregeld op het randje van de totale uitputting gestaan. Ik heb me ook vaak gefrustreerd gevoeld: ik heb prachtige aanbiedingen moeten laten schieten omdat ik contractueel vasthing aan ‘Game of Thrones’. Die serie is dus een beetje een tweesnijdend zwaard voor me: ik heb er veel aan te danken, maar ze slorpt me ook bijna helemaal op. Nu ja, ik probeer er niet te veel over na te denken. Het belangrijkste nu is dat ik precies weet hoelang ik nog onder contract lig, en dat ik tussendoor...»

undefined

'Zonder 'Game of Thrones' zou ik vandaag niet eens in staat zijn om als acteur mijn brood te verdienen'

HUMO Hoeveel seizoenen nog?

Harington «Goed geprobeerd (lacht). Ik mag daar niets over zeggen. Laten we het erop houden dat ‘Game of Thrones’ nog wel even in mijn leven zal blijven; als het voorbij is, zal ik wellicht al in de dertig zijn. Eén ding weet ik zeker: de dag dat ik niet meer in ‘Thrones’ zal zitten, is de dag dat ik mezelf zal begraven in de filmprojecten (lacht).»

HUMO Hoeveel maanden per jaar sta je eigenlijk op de set van ‘Game of Thrones’?

Harington «Zes maanden. Dat is lang, ja. Er blijft genoeg tijd over om andere dingen te doen, maar ik heb, zoals ik daarnet al zei, schitterende rollen aan mijn neus zien voorbijgaan omdat ik op de set van ‘Thrones’ verwacht werd. Op die momenten heb ik echt op mijn lippen moeten bijten. Maar voor alle duidelijkheid: ik ben nog steeds dol op ‘Game of Thrones’. We hebben ongelooflijk veel fun op de set, en ik geniet met volle teugen van de aandacht die ik dankzij de serie krijg. Het is géén blok aan mijn been. Niet echt.

»Het fijnste aan een serie als deze is dat je de tijd krijgt om een personage gedurende langere tijd te ontwikkelen. Met Roland uit ‘Testament of Youth’ was het een kwestie van hit-and-run: ik kreeg maar heel even de tijd om me hem eigen te maken en om hem neer te zetten. Jon Snow daarentegen is een slow burner: je krijgt letterlijk jaren de tijd om hem te leren kennen. Dat is ook één van de redenen waarom ik indertijd getekend heb.»

HUMO Kun je Jon Snow intussen met je ogen dicht spelen?

Harington «Ja. Jon Snow bestaat eigenlijk uit een reeks attributen en maniertjes waarop ik blindelings kan terugvallen: de mantel, het zwaard, de stem, de manier waarop hij kijkt en staat. Maar daarin schuilt ook een gevaar: het is verleidelijk om lui te worden en om van Jon Snow een soort mal te maken, een vormplaat waar je alleen maar hoeft in te stappen. En dus moet je op zoek gaan naar manieren om het voor jezelf fris en interessant te houden.

»Ik heb het er tijdens de opnamen van het vijfde seizoen nog over gehad met enkele andere oudgedienden uit de show. Hoe blijf je fris en alert? Speel je op routine, of moet het altijd méér zijn? Laat je je personage achter op de set, of neem je hem mee naar huis? Je zult ook maar de pech hebben om, zoals mijn dierbare collega Alfie Allen (Theon Greyjoy, red.), in een verhaallijn te zitten waarbij je een seizoen lang gefolterd en vernederd wordt. Zoiets gaat je niet in de kouwe kleren zitten, geloof me.»


Tussen Hamlet en Hollywood

HUMO Keira Knightley zegt dat ze op haar 3de al wist dat ze actrice wilde worden. Hoe zat dat met jou?

Harington «Ik wist het op mijn 16de.

»Mijn ouders namen me al van kinds af mee naar het theater. Toen ik 12 was, raakte ik diep onder de indruk van ‘Wachten op Godot’: er stonden slechts twee acteurs op de planken, het stuk duurde ruim twee uur, en toch was ik helemaal in de ban. Maar de vonk sloeg pas echt over op mijn 16de, toen ik Ben Whishaw eens vier uur lang aan het werk zag in een verbluffende versie van ‘Hamlet’ – toen ik buitenkwam, wist ik dat ik naar de toneelschool wilde. En daar kreeg ik het acteervirus pas écht te pakken. Alleen had ik nooit verwacht dat ik met acteren ook echt mijn brood ging kunnen verdienen (lacht).

»Ooit wil ik furore maken in het theater. Hollywood is in ieder geval niet mijn hoogste doel. Er worden ginder fantastische blockbusters, actiefilms en televisieseries gemaakt, maar ik hou mijn horizon liever wat breder. Voor een carrière als die van Benedict Cumberbatch, een acteur die soepel heen en weer springt tussen film, televisie, theater en radio, zou ik onmiddellijk tekenen.»

undefined

null Beeld

'Vroeger konden we nog in de boeken van George R.R. Martin gaan kijken om te weten wat er ging gebeuren. Maar nu heeft de serie de boeken ingehaald: laat het speculeren dus beginnen!' Over 'Game of Thrones'

HUMO Nog even terug naar ‘Game of Thrones’. Ga je af en toe een kijkje nemen op de tientallen internetfora waar de diehards passioneel over de serie discussiëren?

Harington «Ik vind het geweldig dat die sites bestaan, maar zelf durf ik er niet naartoe te surfen. Ik ben bang dat de commentaren mij te veel zouden kwetsen of beïnvloeden. Ik lees wel de kritieken in de bladen en de kranten. Dat kan soms pijn doen, maar ik vind het idioot om reviews te negeren. Ik wil best geloven dat ik fantastisch ben, zoals mijn vrienden en familieleden altijd zeggen, maar als tegengif voor al die vleierijen kan het geen kwaad om af en toe eens te lezen wat een professionele filmcriticus over mij zegt. Die geeft tenminste eerlijk zijn mening.»

HUMO Zo is dat! ‘Game of Thrones’ staat erom bekend dat er af en toe een hoofdpersonage gruwelijk aan z’n einde komt. Hoogtepunt was de voorlaatste aflevering van het derde seizoen, toen er diverse geliefde personages met enkele zwaardslagen werden afgeslacht. Hebben de overblijvende acteurs weddingschappen lopen over wie het volgende slachtoffer wordt?

Harington «Nee, verrassend genoeg niet. Er zijn wel collega’s die er voortdurend naar zitten te raden, of die bij David (Benioff, de scenarist en producent, red.) constant zitten te vissen om te weten wat er met hen gaat gebeuren: ‘Vertel me, David, krijg ik volgend seizoen een mes in mijn rug?’ (lacht) Maar David geeft geen krimp. Nu, vroeger konden we nog in de boeken van George R.R. Martin gaan kijken om te weten wat er ging gebeuren. Maar nu zijn we op het punt gekomen dat de serie de boeken heeft ingehaald: vanaf nu is echt alles mogelijk. Laat het speculeren beginnen (lacht).»

HUMO Jij zal in het zesde seizoen in ieder geval terugkeren. Je hebt immers nog steeds je lange Jon Snow-haren, ook al zitten de opnamen van het vijfde seizoen er allang op. Dat wijst erop dat je nog op de set wordt verwacht.

Harington «Of misschien ben ik gewoon gehecht aan mijn coupe (lacht).»


Bekijk de trailer van 'Testament of Youth'

undefined

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234