null Beeld

Tex de Wit: 'Sport is natuurlijk volslagen belachelijk'

Goeie titel, uitstekend programma: ‘Makkelijk scoren’, sinds enkele weken op NPO 3, bedrijft satire over sport, en dan vooral over het oeverloze en doorgaans veel te serieuze gezwam óver sport. De makers vormen tevens het presentatietrio: Diederik Smit, Jonathan van het Reve en primus inter pares Tex de Wit.

Noud Jansen

Tex de Wit «Diederik, Jonathan en ik werken al acht of negen seizoenen achter de schermen van ‘Zondag met Lubach’. Daar zitten bijna nooit sportitems in, omdat Arjen Lubach niks met sport heeft. Als we dus al eens een idee kregen dat daarmee te maken had, spaarden we het meestal stiekem op: ‘Wie weet kunnen we ’t ooit gebruiken voor ons eigen programma.’ Dus ja: toen Arjen besloot om er eventjes tussenuit te muizen en het theater in te gaan, hebben we vrij snel ‘Makkelijk scoren’ uitgedacht.»

HUMO Sportsatire is nagenoeg onontgonnen televisieterrein. Je vraagt je af waarom.

De Wit «Ja, hè? Wij kijken alle drie graag naar sport, maar af en toe denk je ook: ‘Jongejonge, kan het iets minder ernstig, alsjeblieft?’ Sport is een serieuze zaak, maar tegelijkertijd natuurlijk ook volslagen belachelijk. Neem nou die korte interviews na een wedstrijd, waarin een verliezende sporter op de rooster wordt gelegd alsof hij iets onnoembaar verschrikkelijks heeft gedaan. ‘Kom op,’ denk je dan. ‘Dit is toch geen politicus die net acht miljard is kwijtgeraakt?’ Daar durven wij weleens de draak mee te steken.»

HUMO Aardig aan ‘Makkelijk scoren’ is dat ook minder voor de hand liggende sporten aan bod komen.

De Wit «Zeker. Zo doen we binnenkort wellicht iets over sportvissen, en over scrabble. En onlangs hadden we een korte documentaire over het gedenkwaardige Nederlands Kampioenschap hink-stap-springen 2011. Dat was de editie waarop één deelnemer zich aan een stap-sprong-hink waagde: hij had er de reglementen op nagelezen en gezien dat er niks in stond over de volgorde van de hink, de stap en de sprong.»

HUMO Jij bent zelf een niet onaardig schaker.

De Wit «Ik kan een aardig lopertje verschuiven, ja.»

HUMO Denken jullie al na over een mogelijke schaaksatire?

De Wit «Ik in ieder geval niet, nee. Het klinkt misschien gek, maar ik neem de schaaksport veel te ernstig om er satire over te bedrijven. Meer zelfs, ik zal er me met hand en tand tegen verzetten (lacht).»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234