null Beeld

That Mitchell and Webb Look

Geen bal op tv, zei u? Doe dan eens wild en gevaarlijk en schakel over naar BBC, waar ze ondanks alle besparingen géén lange en diepe zomerslaap houden. Vanavond kan u er de - snik! - alweer laatste aflevering bekijken van de vierde jaargang van 'That Mitchell and Webb Look', al tijdenlang de beste (en ook steeds beter wordende) sketchshow op de BBC.

Redactie

Kenners hebben het weleens omschreven als een kruising tussen 'A bit of Fry and Laurie' en 'Little Britain', en voor één keer gaan we de kenners niet tegenspreken, al was het maar omdat we geen zin hebben om weer eens in een hoogoplopende discussie verzeild te raken.

- Jullie werken ondertussen al zeventien jaar samen. Begint jullie relatie ondertussen niet op een huwelijk te lijken?

David Mitchell «Geen idee. Ik ben nooit getrouwd geweest. Hoezeer lijkt onze relatie op je huwelijk, Robert?

Robert Webb «Ze is minder warm. Je zou het als een lauwwarm huwelijk kunnen omschrijven. Maar mijn relatie met David is wel veruit de langste die ik ooit met iemand heb gehad.»

- En na al die jaren zijn jullie nog altijd niet op elkaar uitgekeken?

Mitchell «Ben je gek? We waren al op elkaar uitgekeken lang vóór we op tv kwamen. We zouden geen mensen zijn als we elkaars smoel na zeventien jaar niet beu waren. Robert heeft dan ook nog een het soort bakkes waar je heel snel op uitgekeken raakt. Om van het mijne nog te zwijgen!

Webb «Je mag wel zeggen dat ik het op dat vlak nog een stuk moeilijker heb dan jij.»

- Waarin verschilt 'That Mitchell and Webb Look' van de andere sketchshows op tv?

Webb «Ons programma is vooral op ideeën gebaseerd, en niet op grappige stemmetjes of typetjes. Bij 'Little Britain' merk je goed dat ze vaak van een komisch personage of een grappige manier van spreken vertrekken, en daar dan vervolgens een hele sketch of zelfs een hele reeks sketches rond bouwen. Bij ons moet het uitgangspunt altijd een leuk idee zijn. En we houden allebei nogal van onnozele, verbale stuff.»

- Is het schrijfproces in de loop der jaren veel veranderd?

Webb «Niet echt. We schrijven nog altijd samen in het veredelde studentenkot waar David nog altijd woont omdat hij geen zin heeft om het grote, nieuwe en in allerlei opzichten veel gerieflijker huis te kopen dat hij zich nu toch al zeer lang kan veroorloven.»

Mitchell «Ik ben daar zeer tevreden, dankuwel. En verder zie ik vooral tegen de verhuis op. Ik heb ook geen zin om mijn schaarse vrije tijd te besteden aan gesprekken met makelaars. Bovendien ben ik niet getrouwd en heb ik plaats genoeg.

»Maar om op je vraag te antwoorden: we zijn ondertussen wel beter geworden in het in sketches omzetten van onze ideeën. Want, vergis je niet, dat is wel degelijk een kunst. In het begin wisten we gewoon van niks.»

- Kun je je nog de eerste sketch herinneren die jullie samen geschreven hebben?

Webb «Jazeker. Het was een soort boertige klucht die zich in de Eerste Wereldoorlog afspeelde. Niet het beste idee dat we ooit hebben gehad en artistiek een totale ramp, maar tijdens het schrijven hebben we ons wel een breuk gelachen.»

Mitchell «Toen we het aan een paar vrienden voorlazen, oogstten we als reactie een lange, diepe en voor ons toch wel lichtjes beschamende stilte.»

- David, jij bent de laatste jaren zeer vaak te zien als gast in allerlei quizzen en panelshows op tv. Vrees je niet voor overkill?

Mitchell «Ik moet bekennen dat dat weleens door mijn hoofd speelt, ja. Ik probeer het ook binnen te perken te houden en alleen de dingen te doen die ik graag doe. Maar als je mijn hoofd, mijn stem, of de combinatie van beide beu bent, weet het me tijdig te zeggen.»

- Jullie zijn ook samen te zien in 'Peep Show', een bijzonder populaire en bekroonde sitcom op Channel 4 die ondertussen al aan zijn zevende seizoen toe is.

Webb «Geweldig leuk om te doen. Vooral ook omdat we het zelf niet hoeven te schrijven. Een nieuwe serie 'That Mitchell And Webb Look' is echt werken. 'Peep Show' is toch iets relaxter.»

- Er is van 'Peep show' ook al een Amerikaanse pilot gedraaid. De logische volgende stap lijkt: de plas over, en het daar proberen, net als Ricky Gervais, Russell Brand en het duo van 'Little Britain'.

Mitchell «Als je in Amerika wil doorbreken, moet je er ook gaan wonen, en dat zie ik totaal niet zitten. Ik ben in L.A. geweest, en ik vond het een verschrikking. En ik wil in de eerste plaats Britse comedy maken. Comedy is iets belangrijks hier, het zit in onze genen, het maakt deel uit van de cultuur en het wezen van de Britten. Daarin is dit land volstrekt uniek.»

Webb «Je merkt het aan de ernst waarmee er over comedy wordt bericht. Het lééft echt bij het publiek. Als een sketchshow of een sitcom niet goed is, nemen de mensen het bijna persoonlijk op. En omgekeerd, als je er wél pal op zit, ben je de grote held. Comedy is hier gewoon een zeer belangrijk deel van het leven.»

Mitchell «Het gaat allemaal terug op het punt waar wij Britten vandaag als beschaving zijn aanbeland. We glijden van de berg af, en dat leidt altijd tot zelfanalyse. En dan is het vermogen om met jezelf te lachen zeer belangrijk. In Amerika is ook al fantastische comedy gemaakt, dat valt niet te betwisten, maar pas wanneer hun status als wereldmacht begint af te brokkelen, zullen ze op dezelfde onuitputtelijke ader stuiten waar al onze comedy uit voortkomt. Misschien zitten hun John Cleese en Spike Milligan nu wel in Afghanistan!

»Iets als 'Curb your enthousiasm' gaat bijvoorbeeld al in de richting: de eerste aarzelende stapjes in de wereld van zelfspot en zelfhaat waarin wij als gevallen wereldmacht nu al bijna een eeuw ronddolen. Over zestig, zeventig jaar zal er ongelooflijk goeie comedy uit Amerika komen, maar op dit ogenblik zitten wij nog op het beste plekje.»

BBC 2

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234