null Beeld

The Beautiful Bung: Corruption and the World Cup

Al twintig jaar zit de Britse onderzoeksjournalist Andrew Jennings de Wereldvoetbalbond en zijn voorzitters op de hielen. Met succes: zijn speurzin mondde uit in een sliert financiële en omkoopschandalen die de reputatie van de FIFA een lelijke knauw gegeven hebben.

Raf Sauviller

Van de weeromstuit riep de vijfenzeventigjarig Sepp Blatter, de huidige hoofdkaas, hem uit tot vijand nummer één van het voetbal: sinds 2003 zijn alle FIFA-deuren voor hem gesloten. Het houdt Jennings niet tegen: vanavond ziet u hem in de documentaire 'The Beautiful Bung: Corruption and the World Cup', het pronkstuk van een thema-avond op Arte over het komende WK Voetbal in Zuid-Afrika.

Andrew Jennings «'The Beautiful Bung' is in 2006 gemaakt voor de BBC, maar voor Arte heb ik een update gedaan. Niet dat er iets veranderd is bij de FIFA: dezelfde oude gangsters bedienen zich van dezelfde oude truken om steeds meer macht en geld te verzamelen. Ook de wereldbeker in Zuid-Afrika hangt scheef van de vriendjespolitiek en de zelfbediening.»


HUMO Hoe gaat u precies te werk om die dingen bloot te leggen?

Jennings «In de documentaire doe ik vooral aan doorstepping. Dan ga je met je cameraploeg voor de voordeur van je 'onderwerp' staan en je belt aan: dé techniek als iemand weigert te antwoorden op je vragen. Zo hebben we Sepp Blatter zelf te pakken gekregen - je zal zien dat hij daar bijzonder verontwaardigd over doet.

»'t Was niet eenvoudig om hem op het spoor te komen. Hij moest een keer van Zürich naar Frankfurt reizen: tussen die twee steden heb je een snelle en efficiënte treinverbinding, maar dat was hem te min. Nee, el presidente verplaatst zich uitsluitend in privévliegtuigen, en voor dat korte tochtje huurde hij een dure Gulfstream, helemaal voor hem alleen. Hij heeft ondertussen vast zijn eigen gat in de ozonlaag.

»Ik ga ook achter één van Blatters vicepresidenten aan: Jack Warner uit Trinidad en Tobago, die het dankzij de FIFA van arme leraar tot multimiljonair heeft geschopt. Heerlijke kerel, die Warner. De eerste keer dat we aan zijn deur stonden, riep hij: 'Go fuck yourself.' De tweede keer sloeg hij me op mijn gezicht.»


HUMO Jack Warner zou veel geld verdienen door tickets voor FIFA-toernooien illegaal te verpatsen.

Jennings «Samen met zijn zoon Daryan heeft hij een miljoen dollar verdiend aan een handeltje in toegangsbewijzen voor het WK in Duitsland in 2006. Of hij in Zuid-Afrika hetzelfde doet? Dat zal wellicht pas na het toernooi blijken.

»Ik weet niet of het WK 2010 wel zo'n goudmijn is voor Warner en co., want de ticketverkoop is een ramp. Zoals gewoonlijk heeft Blatter de winstgevende takken van de organisatie aan vrienden en familie overgelaten. Infront Sports & Media, een Zwitserse vennootschap gecontroleerd door zijn petekind Philippe Blatter, kreeg de Aziatische tv-rechten toegeschoven. Philippe mag zich ook bezighouden met de hospitality packages, de luxe reispakketten die grote bedrijven aan klanten of personeel kunnen aanbieden.

»De ticketverkoop is opnieuw naar de Mexicaanse broeders Byrom gegaan - oude vrienden van de Blatters voorganger, de Braziliaan João Havelange. De Byroms hebben ook de uitbating van de stadions voor een deel naar zich toegetrokken. En zoals gewoonlijk hebben ze de prijzen voor de arrangementen serieus de hoogte ingejaagd: voor 750 euro heb je een vlucht tussen twee steden waar wordt gevoetbald, zoals Johannesburg of Kaapstad. Goedkope maatschappijen vragen daar nauwelijks 100 dollar voor, maar die hebben natuurlijk geen arrangementen in de aanbieding. Het is waanzin.

»Maar die greedy bastards hebben er geen benul van dat we in een crisis leven. Ze dachten: 'Ach, voetbalsupporters zijn achterlijke wezens. Die betalen altijd wat je vraagt.' Dat blijkt nu toch niet het geval te zijn. De supporters uit Europa laten het massaal afweten: ze zijn bang voor het geweld in Zuid-Afrika, ja, maar ze zien ook de waanzinnige prijzen niet zitten.

»Om niet voor halfvolle stadions te moeten spelen, overweegt de organisatie nu om voetbalfans uit Malawi, Zambia en Mozambique met bussen naar de Zuid-Afrika te halen en hun gratis naar de wedstrijden te laten gaan. Tja.»


HUMO Dat wordt een financiële kater.

Jennings «Voor Zuid-Afrika. Níét voor de FIFA. Want die houdt zich niet bezig met de opbrengsten van de officiële ticketverkoop: dat is hen te min. Blatter en zijn slippendragers zullen in juli met het grote geld naar huis vliegen, terwijl de Zuid-Afrikanen in een financiële krater achterblijven: 'Vaarwel, sukkels! 't Is jullie belastinggeld dat hier in rook is opgegaan.'

»Want ja: ontzettend veel belastinggeld - drie keer meer dan voorzien - is opgegaan aan de bouw van al die stadions, zoals Soccer City in Johannesburg en Green Point Stadium in Kaapstad. Maar wat moeten de Zuid-Afrikanen daar nog mee als het grote voetbalcircus weer vertrokken is? De Zuid-Afrikanen zullen ze niet kunnen onderhouden, en ze zullen als witte olifanten in elkaar klappen.

»Een paar weken geleden was ik nog in Zuid-Afrika. Ik wandelde met een vriend door de townships in Johannesburg, en tussen de krottenwijken zag je vlakten vol stof, uitgedroogde vegetatie en smeerlapperij. Daar spelen de kinderen, de toekomst van het Zuid-Afrikaanse voetbal. En zo zal het blijven. Nee: het zal nog érger worden, want de FIFA is er met al het geld vandoor. Het WK is een ramp voor dat land.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234