null Beeld

The Big Bang Theory is voorbij, maar de nerds blijven onder ons

De Amerikaanse tv-serie The Big Bang Theory is bijna ten einde. De serie werd populair dankzij sociaal onhandige, permanent gamende figuren, die liever wéér Star Wars kijken dan naar een feestje gaan.

renate van der bas

Het lijkt een onwaarschijnlijk concept om verslingerd aan te raken: een komische tv-serie over nerds, lichtelijk wereldvreemde types met een fascinatie voor natuurkundige theorieën en T-shirts met Gandalf erop. Goed met computers, slecht met mensen, rampzalig met vrouwen.

Maar de bedenkers van The Big Bang Theory, Bill Prady en Chuck Lorre, bleken goud in handen te hebben. Met 279 episodes in twaalf seizoenen versloeg deze Amerikaanse sitcom onder meer ‘Friends’ (tien seizoenen) en ‘Cheers’ (elf). De laatste aflevering werd vorige week in Amerika uitgezonden en is aanstaande zaterdag bij Veronica op de Nederlandse tv te zien. Spoiler alert: er zit een Nobelprijsceremonie in.


Geen nerds meer

De populaire serie stopt nu toch omdat de hoofdpersonen te veel op normale mensen gaan lijken, met stabiele relaties, huizen en kinderen. En de eerste voorzichtige onderkin. Wie had dat ooit gedacht? Twaalf jaar geleden maakte de wereld kennis met de hoofdfiguren van The Big Bang Theory: de weinig aantrekkelijke, superslimme wetenschappers Leonard Hofstadter, Sheldon Cooper, Howard Wolowitz en Rajesh Koothrappali. Zij werken bij de technische universiteit Caltech en brengen hun vrije tijd al gamend en filmkijkend door in het gedeelde appartement van Sheldon en Leonard.

'Dankzij een mislukt wetenschappelijk experiment van de vrienden is de lift al jaren buiten gebruik'

Hun rustige nerdy vriendschap wordt verstoord door de komst van het nieuwe blonde buurmeisje Penny, een onnozele, sexy wannabe actrice zonder achternaam. Leonard valt als een blok voor haar, maar wat moet de wereldwijze Penny met dat vreemde stuntelige mannetje, dat ze soms verkleed als Superman tegenkomt in het trappenhuis? Nee, niet in de lift: dankzij een mislukt wetenschappelijk experiment van de vrienden is die al jaren buiten gebruik.


Nobelprijs

Of de serie anno 2019 nog met zo’n stereotiepe setting had kunnen starten, is de vraag. Maar het kwam in de loop van de seizoenen allemaal goed: Penny won het met haar sociale intelligentie keer op keer van iedere wetenschapper en daarnaast passeerden hele reeksen net zo nerdy vrouwelijke wetenschappers de revue als de vriendinnen en scharrels van de vier mannen. Met als onbetwist hoogtepunt de even briljante als bizarre Dr. Amy Farrah Fowler, een neurobiologe die uiteindelijk een onmogelijk stel vormt met Dr. Sheldon Cooper, theoretische natuurkundige (en nee, niet gek, daar heeft zijn moeder hem op laten testen).

In het echte leven heeft de actrice die dr. Fowler speelt, Mayim Bialik, daadwerkelijk een academische graad als neurowetenschapper. In de laatste afleveringen van The Big Bang Theory kan haar personage Amy Fowler een Nobelprijs voor natuurkunde winnen als vierde vrouw ooit. Maar als die kans door eigen stommiteiten verkeken lijkt, beeldt Bialik zeer overtuigend de druk uit die Amy voelt om een goed voorbeeld te zijn voor andere meisjes en vrouwen.


Openbaring

Maar de serie was vooral een openbaring inzake het typische gedrag van nerds. De vier vrienden konden nachten doorhalen om cultfilms als Back to the Future, Star Wars en Raiders of the Lost Ark voor de tigste keer te bekijken, stortten zich weekends lang op spellen als ‘Dungeons and Dragons’ en gaven fortuinen uit aan action figures van superhelden en stripfiguren, liefst in een nog nooit geopende verpakking. Het zou je kind – of vriend – maar wezen.

'Vaste kijkers van de serie weten nu dat er zoiets bestaat als snaartheorie'

Onvergetelijk ook zijn de afleveringen waarin de vier wetenschappers, tot in detail verkleed als helden uit de science fictionserie ‘Star Trek: Next Generation’, op weg gaan naar evenementen als Comic-Con, een enorme beurs voor stripboekfans. Het is bijna ontroerend om te zien hoe dit soort hoogst intelligente mannen het volledige geluk vinden op een verkleedfeestje, een zelf gecreëerde fantasiewereld, waarin ze eindelijk een held met superkrachten zijn.


Nooit echt lullig

Dat de serie ondanks dit soms toch wat lachwekkende gedrag van de hoofdrolspelers nooit echt lullig werd, kwam vooral door de setting in een wetenschappelijke omgeving, met alle bijbehorende discussies en experimenten. Vaste kijkers van de serie weten nu dat er zoiets bestaat als snaartheorie. En als ze een beetje hebben opgelet passen ze het gedachte-experiment uit de kwantummechanica, bekend als ‘Schrödingers kat’, nu zelf probleemloos toe.

Voer voor psychologen zijn de verknipte relaties van de vier jongemannen met hun moeders. Zo is die van Sheldon een Texaanse godsdienstfanatica, maar Leonard zou er de zijne – de ijskoude psychiater Beverly – zo voor inruilen. De episodes waarin beide vrouwen elkaar ontmoeten (vuurwerk) kun je gemakkelijk tientallen keren zien om ieder detail te absorberen. Precies zoals dat hoort bij een serie over nerds.


© Trouw

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234