null Beeld

'The Big Escape' met Lieven Scheire: 'Vlóéken omdat je een cijferslot niet open krijgt'

Na opgemerkte passages in ‘Proefkonijnen’ en ‘Rare jongens’ verkast Lieven Scheire alweer naar Nederland, en wel voor het nieuwe spelprogramma ‘The Big Escape’. Daarin wordt het fenomeen van de escaperooms – puzzelkamers waaruit je op één uur tijd moet zien te ontsnappen door allerlei codes te ontcijferen en sloten open te maken – naar tv vertaald.

vvp

Concreet gaat het om twaalf BN’ers die één voor één afvallen, tot op het einde alleen de winnaar overblijft. Denk: ‘De mol’ zonder saboteur.

HUMO Ik schat jou niet in als een competitief alfamannetje, maar komt die kant toch niet bovendrijven in een escaperoom?

LIEVEN SCHEIRE «Competitiedrang – zo van: ‘ik wil winnen en de beste zijn’ – is mij vreemd, maar als je een moeilijke puzzel voor mijn neus zet… Mjááá, dan wil ik ’m toch graag oplossen (lacht). Dan worden er bepaalde dingen in mij wakker. Ik kijk daarom ook een beetje schoorvoetend tegen de uitzendingen aan: ik vraag me af hoe het overkomt als een volwassen man – of toch iets wat daarvoor moet doorgaan – plots geweldig zit te vloeken omdat-ie een cijferslotje niet open krijgt.

»Ik moet er meteen bij zeggen: het programma is veel rijker dan puzzels alleen. Ten eerste is de manier waarop je uit een kamer kunt ontsnappen heel gevarieerd – soms moet je iets fysieks doen, soms moet je creatief zijn – en ten tweede zit er ook een sociaal aspect aan: wie helpt wie? Worden er allianties gesmeed?»

HUMO Escaperooms draaien vaak rond één bepaald thema. Was dat in ‘The Big Escape’ ook zo?

SCHEIRE «Ja, sommige wel, al mag ik er nog niet te veel over kwijt. Ik kan wél zeggen dat alle kamers speciaal voor het programma ontworpen zijn: dat is toch wel een huzarenstukje, zeker als je weet hoe spectaculair ze zijn.

»Zo speelt één opdracht zich af op een verlaten militaire luchthaven, waar het Nederlandse leger ons hielp om bepaalde objectieven te bereiken. Tel daar de nodige dronebeelden bij en je lijkt midden in een actiefilm te zitten (grijnst). Iedereen stelt zich de vraag: ‘Escaperooms zijn leuk om te spelen, maar zijn ze ook leuk om naar te kijken?’ Welnu: ja! Wat ze gedaan hebben met de beeldvoering, daar heb ik met open mond naar gekeken. Het is net cinema.»

HUMO Zou het niks voor jou zijn om zélf zo’n kamer in elkaar te steken?

SCHEIRE (lacht) «Ik heb daar zó veel zin in! Maar: er gaat veel denkwerk aan vooraf, en dan moet zo’n kamer ook nog eens een hele periode proefdraaien… Daar heb ik jammer genoeg de tijd niet voor. Ooit! Zou het bijvoorbeeld niet tof zijn om eens een gráppige escaperoom te maken, met veel kolder à la Monthy Python? Of één in de context van een tv-studio? Ja, ik ga er toch eens over nadenken.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234