null Beeld

The Black Box Revelation - Silver Threats

Bijzonder straf: hoe twee tieners uit Dilbeek erin geslaagd zijn zich na amper één plaat al net onder de absolute Belgische top (dEUS, Arno, Soulwax...) te nestelen, en hoe datzelfde duo ook internationaal al een voetje tussen de deur wist te wrikken. Zonder de hulp van een grote platenfirma, nota bene.

Geert Op de Beeck

Bijzonder gedurfd: de manier waarop ze met hun tweede de echte doorbraak in binnen- en buitenland trachten te forceren. Zehadden dat kunnen doen op wat we gemakshalve maar de Kings of Leon-manier zullen noemen: hun klank een klein tikje meer radio- en stadionvriendelijk maken, en vooral op hun mooie smoeltjes mikken (en die hébben ze, vraag maar aan uw jongere zusje - of uw homoseksuele broer). Maar dat heeft The Black Box Revelation niet gedaan: 'Silver Threats' is een ruwer, harder, hoekiger en véél minder poppy dan debuut 'Set You Head on Fire'.

Een moedige plaat is 'Silver Threats' dus zeker. Maar de vraag is natuurlijk: is het ook een goede plaat? Een goede wel, ja. Maar hun eigen 'Worst Case Scenario' of '2ManyDJ's: As Heard on Radio Soulwax' - platen waar het buitenland gewoon niet naast kón kijken - is het nog niet. 'Five O'Clock Turn Back the Time', gebouwd rond een op zich lekkere Stones-achtige riff, eindigt bijvoorbeeld in net iets te veel zatte lalala's.

Het wat te geforceerd klinkende 'Our Town Has Changed for Years Now' overtuigt ons evenmin helemaal. En ook al vindt Jan Paternoster zelf 'Where Has All This Mess Begun' het beste dat hij ooit geschreven heeft, wij zijn er na twaalf beluisteringen nog altijd niet uit: te veel stukken en brokken, te weinig één song, denken we vandaag. Maar vraagt u het ons volgende maand vooral nog eens.

Neen, hier ten kantore is de algemene opinie dat 'High on a Wire' veruit het beste is dat deze band al op plaat heeft gezet: een absoluut superbe, vaagweg aan Norman Greenbaums 'Spirit in the Sky' verwante song waaraan elk detail klopt, en die ook na enkele maanden nog met elke beluistering groeit. Eveneens nu al hoog op uw 'Afrekening'- of Humo's Top 20-lijstje in te vullen: 'Run Wild' of 'Do I Know You', simpele maar effectieve rockers die live ongetwijfeld nog méér vonken zullen geven.

Ook 'Sleep While Moving' heeft (behalve een zeer merkwaardig bruggetje) een refrein dat zich meteen in je brein vasthaakt, en helemaal fantastisch vinden we 'Love Licks': bluesy, catchy en geil tegelijk, en als alles goed gaat een dikke hit in wording.

'Silver Threats' sluit af met 'Here Comes the Kick', een song over een gast die tornado's achternazit. Zo klinkt het ook, met ruim negen minuten lang zorgvuldig opgebouwd gedonderjaag van drums en gitaren - dichter bij Neil Youngs goeie ouwe Crazy Horse hebben we een duo nog niet horen komen. Voor wie het nog niet begrepen heeft, legt The Black Box Revelation hier nog eens alles bloot waar ze voor staan: ambitie, lef, durf en - ook niet onbelangrijk - talent.

Enfin: is die derde gvd bijna klaar, jongens?

The Black Box Revelation speelt op donderdag 4 maart in de AB in Brussel, op dinsdag 20 april in Trix in Borgerhout, op dinsdag 27 april in Vooruit in Gent en op woensdag 28 april in Het Depot in Leuven.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234