null Beeld

'The Burning Plain': het grote regiedebuut van Guillermo Arriaga

Iedere filmliefhebber die de voorbije jaren niet is weggeweest van de planeet aarde, heeft de naam Alejandro González Iñárritu aan de binnenkant van zijn schedeldak getatoeëerd, naast die van andere absolute topregisseurs als Spielberg, Eastwood, Frears, Scorsese, Lynch en Mendes. Maar het zou wel eens kunnen dat daar eigenlijk de naam van Iñárritu's scenarist had moeten staan: Guillermo Arriaga.

Kurt Vandemaele

Want de grote kracht van films als 'Babel', '21 Grams' en 'Amores Perros' ligt in de sterke verhalen en hoe die zijn opgebouwd - en die verhalen kwamen uit zijn pen. Dat bewees hij nog eens in 2005, toen acteur Tommy Lee Jones mocht debuteren als regisseur met een schitterend verhaal van zijn hand, 'The Three Burials of Melquiades Estrada', dat overal ter wereld met prijzen werd overladen.

Er was een ruzie met zijn landgenoot Iñárritu (ze zijn allebei Mexicanen) voor nodig om Arriaga te laten beseffen dat hij ook zélf in het regiestoeltje kon gaan zitten. 'The Burning Plain' - met Charlize Theron als een succesvol manager die zichzelf verminkt en Joaquim de Almeida en Kim Basinger als geheim liefdeskoppel - is de eerste grote film die de Mexicaan niet alleen schreef maar ook regisseerde.

HUMO Is dat wat u eigenlijk altijd al wilde doen, regisseren?

GUILLERMO ARRIAGA «Nee. In mijn hart zal ik altijd een schrijver blijven. Een schrijver, een Mexicaan en een jager.»

HUMO Jager?

ARRIAGA «De jacht is wat me definieert. Kijk naar mijn films, lees de romans die ik geschreven heb en je zult zien: mijn personages gedragen zich als jagers. Ze bespieden, ze achtervolgen, ze slaan toe.»

HUMO U bent opgegroeid in een bikkelharde buurt in Mexico-Stad, waar u meer dan eens in elkaar bent getimmerd. In uw films is de dreiging met geweld alomtegenwoordig: hebt u dat aan uw jeugd overgehouden?

ARRIAGA «Wellicht wel, ja. Je verwijst vermoedelijk naar die keer dat ik als jongen van veertien met een mes werd bewerkt - sindsdien ben ik mijn reukzin kwijt. Ik weet maar al te goed dat geweld nooit zonder gevolgen is. Daarom zal je in mijn films of boeken ook nooit gratuit geweld zien.»

HUMO U bent bezeten van de dood. Al uw films gaan erover.

ARRIAGA «En al mijn boeken. Mijn eerste roman heette 'Un dulce olor a muerte', 'Een zoete geur van de dood'. Ja, ik weet niet hoe dat komt - in de Mexicaanse cultuur is de dood veel meer aanwezig dan in andere culturen, misschien heeft het daarmee te maken. Ze verwijten mij vaak dat ik als jager dieren dood, maar ik doe wat ieder levend wezen in de natuur doet. Ik ben tenminste niet zo hypocriet als al die mensen die wél vlees eten, maar niet willen weten hoe het op hun bord komt.

»Toen ik in 'Three Burials' een besmeurd lijk naar zijn laatste rustplaats liet slepen, wou ik de kijker laten nadenken over het leven. Niet iedereen kon dat appreciëren.»

HUMO 'The Burning Plain' gaat over de liefde, maar ook - opnieuw - over de dood.

ARRIAGA «Natuurlijk, want het leven heeft geen zin zonder de dood. In het licht van het einde krijgt al wat ervoor komt meer gewicht. Vergelijk het met mensen die te horen krijgen dat ze kanker hebben: dan beginnen ze vaak van alles te ondernemen. Waarom moet het eerst tot je doordringen dat je gaat sterven voor je gaat doen wat je echt wilt doen?»

HUMO Niet dat u zelf al bijna dood bent, maar u hebt ook wel lang gewacht om te gaan regisseren.

ARRIAGA «Ik had ook al een heel leven achter mij voor ik scenario's begon te schrijven. Ik ben 25 jaar professor communicatiewetenschappen geweest aan een universiteit in Mexico, ik schrijf al bijna twintig jaar romans. En intussen ben ik toch ook al tien jaar als scenarist aan de slag.

»Vergeet niet wat John Huston ooit zei: 'Regisseren is de natuurlijke aanvulling op het schrijven.' Huston was tot zijn veertigste schrijver en is pas daarna gaan regisseren. Zo zijn er véél regisseurs met een verleden als schrijver. Charlie Kaufman, die onder andere 'Being John Malkovich', 'Adaptation' en 'Eternal Sunshine of the Spotless Mind' geschreven heeft, heeft vorig jaar zijn eerste film geregisseerd.

»Ken je de schrijver José Saramago? Die schreef zijn eerste roman toen hij 50 was, maar intussen heeft hij wel mooi de Nobelprijs voor Literatuur gewonnen. Zijn 'Blindness' ('De stad der blinden', red.) is nu trouwens verfilmd door Fernando Meirelles. Schitterende regisseur! Toen ik 'Cidade de Deus' zag, belde ik hem met de vraag of we vrienden konden worden. Dat doe ik altijd. Ik wil graag bevriend zijn met de mensen die ik bewonder. Twee dagen geleden heb ik Cristian Mungiu ontmoet, de Roemeense regisseur (van Gouden Palm-winnaar '4 Months, 3 Weeks and 2 Days', red.). Het eerste wat ik hem zei was: 'Can I be your friend?'»

HUMO Can I be your friend?

ARRIAGA «Natuurlijk. Ik ben ook bevriend met Sam Shepard. En met Fatih Akin, de Duitse Turk. Bahman Ghobadi, uit Iran. De gebroeders Dardenne, die ik bewonder. Lars von Trier. Kieslowski, al is die al een hele tijd dood. En Francis Ford Coppola, vanwege het tweede deel van 'The Godfather'. Allemaal echte vertellers, daar hou ik van. Ik voel me thuis in dat rijtje. Zij zijn mijn spirituele broers. Zo bekijk ik hen tenminste. Ik weet niet of de liefde wederzijds is (lacht).»

Lees het volledige interview in Humo 3576


Bekijk de trailer van 'The Burning Plain'

undefined

Guillermo Arriaga: enkele fragmenten

Bekijk de beginscène van 'Amores perros'

undefined

Bekijk de trailer van 'Babel'

undefined

Bekijk een trailer van '21 Grams'

undefined

Bekijk de trailer van 'The Three Burials of Melquiades Estrada'

undefined

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234