null Beeld

'The Cleaners': wie kuist de onaanvaardbare content op Facebook op?

Net toen Facebook eerder dit jaar onder kritiek bedolven werd wegens het privacyschandaal, deden filmmakers Hans Block en Moritz Riesewieck er nog een schepje bovenop met de donkere, soms regelrecht beklemmende documentaire ‘The Cleaners’.

vvp

ACTUA Daarin wordt belicht hoe ‘onaanvaardbare content’ wordt geweerd. Facebook blijkt zijn geweten uit te besteden aan schimmige bedrijfjes in Manilla op de Filipijnen, waar mensen 25.000 posts per dag bekijken en vervolgens beslissen of ze al dan niet geschrapt moeten worden. Ze krijgen onthoofdingsfilmpjes, pornofoto’s en haatzaaierij voorgeschoteld en klikken op ‘Delete’ of ‘Ignore’. Maar, zo wordt al snel duidelijk, iedereen heeft zijn eigen vooroordelen. Wat, bijvoorbeeld, met de corrupte regeringen waarmee Facebook samenspant, zoals de regering-Duterte op de Filipijnen? Wat met spotprenten of naaktschilderijen? Wat geeft om het even wie het recht om te beslissen wat een ander te zien krijgt? ‘The Cleaners’ heeft één conclusie en het is niet de zonnigste: de controle is weg, het doodzieke internet valt allang niet meer te genezen.


Stilte voor de cra$h

NPO 2, zondag 16 sept., 21.05

Actua De financiële crisis van 2008 kwam als een donderslag bij heldere hemel, maar enkele experts hadden die zien aankomen. Kan de volgende crisis nu al voorspeld worden? En is die nog te voorkomen?


More Human than Human

NPO 2, maa. 17 sept., 20.55

Actua De denkende robot blijft tot de verbeelding spreken, ook in deze docu. Neem nu volgend gesprek met een pc: ‘Wat betekent geluk voor jou?’ – ‘Vreugde en plezier.’ – ‘Heb je al vreugde of plezier ervaren?’ – ‘Wat is vreugde of plezier?’


Ramsay on Cocaine

Q2, maa. 17 sept., 22.20

Actua Omdat chef-kok Gordon Ramsay een vriend verloor aan cocaïne en omdat in de horeca iederéén snuift, laat de brulboei in Colombia zijn licht schijnen op de productie van cocaïne, de methodes van de kartels en de strijd van de politie.


Wrong Man

Canvas, maa. 17 sept., 23.10

Misdaad De nieuwe ‘Making a Murderer’ est arrivé! Emmy-winnaar Joe Berlinger ging opnieuw langs bij drie gevangenen die al decennialang hun onschuld uitschreeuwen: très vérité.


Inside Lehman Brothers

NPO 2, din. 18 sept., 23.15

Actua Rommelkredieten veroorzaakten in 2008 het failliet van de bank Lehman Brothers, een vastgoeddrama in Amerika én een wereldwijde financiële crisis. Tien jaar later praat iedereen er weer over, maar nergens zo helder als in deze docu.

Hoera, er valt weer iets te beleven op tv! Na één week van het nieuwe tv-seizoen kunnen we de eerste winnaars en verliezers al ontwaren. Martin Heylen keert terug via dezelfde grote deur en haalt een score die doet denken aan de gloriedagen van ‘Man bijt hond’. ‘Last Days’ blijft het terecht goed doen, ‘Het lichaam van Coppens’ staat immer strak en ook ‘Boer zkt vrouw’ beleefde een mooie vuurdoop. Niet in de top 25, maar wel uitstekend gestart: ‘Voor de mannen’, dat 360.000 kijkers naar Canvas trok. De verliezers dan. De double whammy van ‘Oh My God’ en ‘Sex Tape’ op VIJF trok 200.000 comapatiënten, de reboot van ‘Expeditie Robinson’ op VIER deed het niet veel beter (254.218). Maar in de lange aanloop naar de start van het realityprogramma ging alle aandacht natuurlijk naar de felbekeken ‘Pano’-reportage over Schild & Vrienden. Ook – en helaas – een verliezer: Jan Jaap van der Wal, die bij zijn debuutweek in ‘De ideale wereld’ twee keer niet boven de 200.000 kijkers of in de top 20 van de dag raakte.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234