The Da Vinci Code
Hoe onvermijdelijk ook, de verfilming van 'The Da Vinci Code' leek géén goed idee: niet alleen heeft ondertussen de halve planeet het boek gelezen of met lichte tegenzin tot in detail verteld gekregen door een overenthousiaste lezer, het verhaal wordt ook grotendeels gestuurd door uitgebreide historische exposés, redeneringen en plotse inzichten die zich hoofdzakelijk achter de zorgelijke frons van Harvard-professor Langdon afspelen.
Een filmmaker met enige stijl en visie, die ook niet te beroerd was om flink de schaar te zetten in het boek, had misschien nog iets passabels kunnen puren uit Dan Browns historisch-theologische hutsekluts, maar met Ron Howard achter de camera en Brown als executive producer op de titelrol konden we dat wel vergeten. En zo hollen we hier tweeënhalfuur (halverwege de film begonnen wij zélf last te krijgen van uitputtingsverschijnselen) in het zog van Tom Hanks (Langdon) en Audrey Tautou (agente Sophie Neveu), die na de moord op de curator van het Louvre een ingewikkeld complot op het spoor komen en vervolgens de ene kerk na de andere platlopen en kapellen en cryptes binnenduikelen terwijl ze druk cryptogrammen, wiskundige puzzels en ondersteboven en achterstevoren geschreven citaten proberen te ontcijferen. Dat Hanks rondwandelt alsof hij niet goed wakker is en de voor het overige zeer aanminnige Tautou zich hoofdzakelijk beperkt tot in smakelijk 'Allo Allo'-Engels uitgestoten frases als 'Vot does zat mien?' en 'Aai do nod unzerstand' maakt het er niet beter op. Voor enig soelaas zorgen Paul Bettany, als een moordlustige albino-monnik die er in naam van Opus Dei graag de zweep op legt, en Ian McKellen, net campy genoeg als een oud-collega van Langdon die in zijn Franse kasteel - je weet maar nooit wie je over de vloer krijgt - een handige PowerPoint-presentatie over Leonardo's Laatste Avondmaal en de rol van Maria Magdalena klaar heeft staan. Het is maar één van de potsierlijke scènes (check ook de verbijsterend onhandige autoachtervolging) in een blockbuster die niet minder spannend en meeslepend was geweest als Howard gewoon zijn camera had gezet op iemand die het hele boek voorleest. Wellicht was ook dát een gigantisch kassucces geworden.
Extra's: Een ingewikkelde kwestie, net als het boek zelf. Op de gewone editie staan enkel een paar trailers. Hebt u er wat meer centen voor veil, dan kiest u voor het Reveal Pack, een luxebox met een - bewaar ons - 25 minuten langere versie van de film en een extra disk met twee uur bonusmateriaal, dat los van een niet onaardige docu over de productie vooral uit wollig geleuter over de casting en de alweer fan-tás-ti-sche ploeg bestaat. Op de controverse rond het boek en de film en de prikkelende theorieën van Brown - het enige wat deze productie enigszins interessant maakt - wordt niet ingegaan, op het schrikwekkende kapsel van Tom Hanks gelukkig wel. Wilt u écht eens gek doen, dan gaat u voluit voor het in de aanloop naar de feestdagen verschijnende Cryptex Pack, dat naast al het extra spul van het - volgt u nog? - Reveal Pack ook nog een geïllustreerd script, een notitieboekje van Langdon én een replica van Leonardo's cryptex bevat. Wij kijken nu al uit naar de ongetwijfeld ook nog in de pijplijn zittende Mega-Crypto Super Duper Totally Crazy Home Lecture Edition, waarbij Rik Torfs en Etienne Vermeersch gratis bij u thuis komen uitleggen hoe het allemaal in elkaar zit. Mét PowerPoint-presentatie, hopen wij.