null Beeld

'The Dark Knight': op de set van de laatste grote film van Heath Ledger (1979-2008)

Chicago, augustus 2007. Het asfalt in LaSalle Street, in het hart van het financiële district, trilt van de hitte. Troepen pendelaars snellen onder een puurblauwe hemel naar hun werk. Enkele Japanse toeristen richten hun digitale fototoestelletjes op de Board of Trade Building, één van de meest imposante bouwwerken van de stad. Ik gaap vol ontzag naar de fraaie art-decogevel van de oude wolkenkrabber. Misschien leidde Al Capone achter deze muren zijn criminele organisatie, fantaseer ik, of misschien heeft Eliot Ness op deze straathoek ooit nog zijn revolver staan laden. In ieder geval heeft Brian De Palma op deze historische trottoirs enkele scènes van ‘The Untouchables’ opgenomen.

Erik Stockman

undefined

'Ik hou van pijn. Wat me bang maakt, windt me op'

Chicago, augustus 2007. Het asfalt in LaSalle Street, in het hart van het financiële district, trilt van de hitte. Troepen pendelaars snellen onder een puurblauwe hemel naar hun werk. Enkele Japanse toeristen richten hun digitale fototoestelletjes op de Board of Trade Building, één van de meest imposante bouwwerken van de stad. Ik gaap vol ontzag naar de fraaie art-decogevel van de oude wolkenkrabber. Misschien leidde Al Capone achter deze muren zijn criminele organisatie, fantaseer ik, of misschien heeft Eliot Ness op deze straathoek ooit nog zijn revolver staan laden. In ieder geval heeft Brian De Palma op deze historische trottoirs enkele scènes van ‘The Untouchables’ opgenomen.

BOEM! Een loeiharde knal doet de grond beven en de ramen rinkelen. BAM! Nog een explosie! Honderden mensen rennen in blinde paniek de straat af; een politieman kijkt verwilderd om zich heen. Blám! Blám! Geweerschoten! Ik tuur omhoog, in de richting van de salvo’s. Twee mannen in donkerblauwe uniformen staan wijdbeens op een brandladder. Op hun ruggen prijken vier grote witte letters: SWAT. Ze richten hun wapens op een raam aan de overkant en lossen opnieuw enkele schoten. ‘Fire in the hole!’ hoor ik iemand brullen, en opnieuw weerklinkt een doffe knal. Wat is hier aan de hand? Een bankoverval? Een nieuwe bendeoorlog? Een aanslag van Al-Qaeda?

Plotseling zet een dude in een gele flodderbroek een megafoon aan de lippen: ‘Oké, mensen, bedankt. Standby.’ De mannen en vrouwen die zonet nog in doodsangst wegstoven, keren met een slentergangetje terug naar hun plaats. De mannen van het SWATteam laten hun schiettuigen zakken en steken een sigaretje op. Door het raam aan de overkant priemt de lens van een camera. Nee, de dag des oordeels is (nog) niet aangebroken. Het is vrijdagvoormiddag halfelf en Humo bevindt zich op de set van de nieuwe Batman-film ‘The Dark Knight’.

‘Ik hoop alleen maar dat het vandaag niet gaat regenen.’ Chuck Roven, de producent, werpt een bezorgde blik op een piepklein schaduwwolkje en slaakt een diepe zucht. De man heeft angstaanjagend dikke wallen onder de ogen. ‘Vierentwintig uur geleden is hier een orkaan voorbijgetrokken. Ze hebben zelfs de luchthaven een tijdje moeten sluiten. Gelukkig hadden we alleen binnenopnamen.’ Ik denk heel even rillend terug aan de vliegtuigreis die me gisteren naar Chicago heeft gebracht – een negen uur durende hellevlucht door apocalyptisch noodweer – en vraag wat er vandaag op het programma staat. ‘We filmen een herdenkingsdienst voor een politieman,’ antwoordt Chuck. ‘Maar de dienst wordt verstoord door de bende van de Joker.’ Weer een diepe zucht. ‘Dit is één van de zwaarste shoots die ik al heb meegemaakt. We draaien bijna de hele tijd op locatie – we gebruiken géén blue screens en géén decors. Op het scherm zal het er allemaal wel heel realistisch uitzien, maar qua veiligheid en logistiek zorgt die aanpak voor gigantische problemen. Geloof me, het is echt niet simpel om in het centrum van Chicago een autoachtervolging in te blikken. Maar ja, de wil van de regisseur is wet.’

‘Clear the set please!’ Ook het handjevol Europese filmjournalisten dat vandaag geheel exclusief de opnamen mag bijwonen, moet nu opdonderen. Mary, de dame die als een kloek over ons zal waken, leidt ons gauw naar de eerste ver-dieping van een leegstaande skyscraper die niet zou misstaan in ‘Blade Runner’. Enkele medewerkers van filmstudio Warner Brothers hebben hun best gedaan om hier speciaal voor ons een tijdelijk perscentrum in te richten: ik zie een tafel vol fruit en donuts, een espressomachine, een gigantische flatscreen met livebeelden van de set en – nog belangrijker – een propvolle ijskast. In de kamer ernaast staan enkele props uit de film uitgestald: vooral het rafelige kostuum van de Joker en de gloednieuwe, vervaarlijk uitziende Batsuit trekken de aandacht.

Terwijl Mary een korte briefing geeft (‘Jullie mogen níét op eigen houtje de set op!’) staat Hollie, haar niet onknappe assistente, d’r portofoon op de juiste frequentie af te stellen. Hollie moet in de loop van de dag de hoofdacteurs én regisseur Christopher Nolan voor ons van de set plukken. ‘En ik heb nu al fantastisch nieuws voor jullie!’ roept ze enthousiast. ‘Ook Heath Ledger zal misschien even langskomen!’ Fantastisch nieuws indeed! Ledger, Ennis uit ‘Brokeback Mountain’, speelt in ‘The Dark Knight’ de rol van de boosaardige Joker. Daarmee treedt hij in de legendarische voetsporen van Jack Nicholson: daar moet je lef voor hebben. Ledger hoeft deze week eigenlijk niet op de set te verschijnen, maar volgens de laatste berichten is hij vanmorgen toch op een vliegtuig richting Chicago gesprongen. ‘Speciaal voor jullie!’ lacht Hollie, die met de minuut aantrekkelijker wordt. Ik maak aanstalten om haar een donut aan te bieden, maar voor ik mijn move kan maken, verdwijnt ze met haar portofoontje in de aanslag naar de set, op jacht naar acteurs. Ik kijk haar weemoedig na door het gat in mijn donut.

null Beeld


De ideale butler

Tien minuten later heeft Hollie haar eerste grote vis beet: Michael Caine. De eerbiedwaardige Britse acteur kruipt na ‘Batman Begins’ opnieuw in de livrei van Alfred de butler.

Michael Caine «Toen ze me drie jaar geleden vroegen voor ‘Batman Begins’, heb ik onmiddellijk ja gezegd: ik vond Alfred een heel amusant personage, en ik had nog nooit in een echte blockbuster meegespeeld. Ik heb ook grenzeloos veel vertrouwen in Chris Nolan, en met Christian Bale hebben we eindelijk een Batman die zowaar kan acteren (lacht).»

HUMO In ‘Batman Begins’ bleef u een beetje op de achtergrond. Krijgt u in ‘The Dark Knight’ meer te doen?

Caine «Nee, maar dat hoeft ook niet. Het mooie aan Alfred is net dat hij altijd dezelfde blijft. Terwijl Batman zich in de ongelooflijkste avonturen stort, blijft hij de rots in de branding. Eigenlijk is hij een soort stiefvader voor Bruce Wayne.

»Maar vergis je niet: Alfred is bikkelhard. Puur voor mijn plezier heb ik zelfs een achtergrondverhaal voor hem verzonnen. Volgens mij was hij vroeger sergeant bij de SAS, de elitetroepen van het Britse leger. Tijdens een aartsgevaarlijke missie raakte hij gewond, maar omdat hij de SAS niet wou verlaten is hij dan maar in de refter gaan werken. Alfred is een plichtsgetrouwe soldaat die weet hoe je een drankje moet serveren. De ideale butler!

»Wist je dat ik zelf ook nog in het Britse leger heb gediend? In de film imiteer ik voortdurend de stem van mijn toenmalige sergeant.»

HUMO Hoelang bent u soldaat geweest?

Caine «Twee jaar. Het eerste jaar maakte ik deel uit van het bezettingsleger in Berlijn, het tweede zat ik in Noord-Korea. Daarna ben ik er stiekem tussenuit geknepen. Ik beken: ik heb lafheid tot kunstvorm verheven (lacht).»

HUMO Jullie zijn al drie maanden aan het filmen. Uitputtend?

Caine «Niet voor mij, wel voor de ploeg. Chris weigert pertinent om met digitale effecten te werken: de stunts moeten worden uitgevoerd door échte mensen. Dat zorgt voor immens veel stress. Maar ik ben 74, mij laten ze geen capriolen meer maken. Ik vind het zelfs een beetje jammer dat het erop zit. Vanavond vlieg ik terug naar Londen – als er weer geen orkaan losbreekt, tenminste.»

HUMO U bent één van de zeldzame Britse topacteurs die nooit naar de States zijn verhuisd.

Caine «In de jaren zestig heb ik acht jaar in Los Angeles gewoond. In die tijd moest je in Engeland ongelooflijk veel belastingen betalen: acteurs hielden maar vijftien procent van hun inkomen over! Ik had gezworen dat ik nooit meer dan veertig procent van mijn wedde zou inleveren – tenzij aan mijn echtgenote, haha – en dus ben ik verhuisd. Maar ik ben naar London teruggekeerd omdat ik de seizoenen miste. In LA is het altijd zomer; ik snákte naar een kille Engelse mistsliert.»

HUMO Nog even terug naar ‘The Dark Knight’: de verwachtingen liggen enorm hoog. Zorgt dat voor extra druk?

Caine «Toen ik het scenario had gelezen, dacht ik: ‘Wacht eens even. Ze willen de Joker terugbrengen. Maar Jack Nicholson heeft nog niet zolang geleden misschien wel de beste Joker aller tijden neergezet!’ Ik ken hem erg goed, en ik kan je vertellen: je wilt Jack níét nalopen – be-halve naar een nachtclub. Je kúnt hem simpelweg niet overtreffen.

»Maar Heath Ledger heeft me verbluft. Jack speelde de Joker als een duivelse clown; Heath zet hem neer als een volslagen maniakale psychopaat. Geloof me, het wordt één van de strafste vertolkingen die je ooit hebt gezien. Ik moest vorige week een scène spelen waarin Bruce Wayne en Alfred samen naar een dreigvideo van de Joker staan te kijken. ’t Was de eerste keer dat ik Heath in zijn nieuwe rol aan het werk zag, en ik vond hem zó angstaanjagend dat ik voor de allereerste keer in mijn carrière mijn tekst vergat.»


It’s gonna rock!

Exit Caine. Terwijl Hollie uitzoekt of Christopher Nolan zich een kwartiertje kan vrijmaken, mogen wij de spiksplinternieuwe outfit van Vleer-muisman van dichtbij bekijken. Graham, de ontwerper van de Batsuit, komt erbij staan, en wat volgt is een enthousiaste uitleg over latex schoudervullingen, het belang van metalen plaatgaas en het gemak van rubberen poriën. ‘Batmans kruisbeschermer is gemaakt van kevlar!’ kraait hij met onverholen trots. ‘En in deze film zal hij voor het eerst ook zijn hoofd kunnen draaien!’ Ik steek mijn vinger omhoog en vraag beleefd of ik het pak even mag aantrekken. Graham bekijkt me alsof ik mijn verstand ben verloren: ‘Je mag het zelfs niet áánraken,’ spreekt hij streng.

Maar genoeg daarover: Hollie heeft Christopher Nolan te pakken gekregen. Met zijn blitse maatpak ziet de regisseur eruit alsof hij net is weggelopen van een cocktailparty.

HUMO Vlak na ‘Batman Begins’ verklaarde u dat u geen enkele intentie had om een sequel te ma-ken. Wat heeft u van mening doen veranderen?

Christopher Nolan «Zoals je misschien nog weet eindigde ‘Batman Begins’ met een vingerwijzing naar de Joker. Toch was het niet de bedoeling om ook echt een vervolg te draaien – ik vond dat alles was verteld. Laat het vervolg maar over aan de verbeelding van de toeschouwers, dacht ik.

»Maar na een tijdje betrapte ik er mezelf op dat ik zélf zat te fantaseren over hoe het zou zijn om de Joker terug te halen. En kijk, nu zitten we hier.»

HUMO De meeste sequels zijn groter, luider en sneller dan het origineel. De nieuwe Batman ook?

Nolan «‘The Dark Knight’ wordt vooral donkerder. Dat komt natuurlijk door de verschijning van de Joker – een woeste, anarchistische, destructieve figuur. Maar wees gerust: de film bevat ook spetterende actie. Vorige week nog hebben we een spectaculaire gevechtsscène met enkele helikopters gedraaid; ik voelde me net een klein jongetje in een snoepwinkel!»

HUMO Verlopen de opnamen vlotjes vandaag?

Nolan (werpt een bedenkelijke blik door het raam) «Vanmiddag zou het weer ons weleens parten kunnen spelen... Maar er is eigenlijk weinig dat me van m’n stuk kan brengen. Ik raak stilaan gewend aan dit soort grootschalige producties: ik ken de valkuilen en ik weet precies waar we naartoe moeten. Het blijft natuurlijk een gigantische onderneming. Als ‘The Dark Knight’ klaar is, zal ik er bijna drie jaar van mijn leven aan gegeven hebben.»

HUMO Wat wordt het hoogtepunt van de film?

Nolan «Ongetwijfeld de ultieme confrontatie tussen Batman en de Joker. It’s gonna rock!»

undefined

null Beeld


De batpod

Schafttijd. We dalen af naar een reusachtige, als refter ingerichte zaal op de benedenverdieping, waar de voltallige filmploeg, zo’n driehonderd man sterk, onder luid geroezemoes zit te schransen. Een neger met een hilarisch hoge koksmuts mikt met een sierlijke armzwaai een portie bruine rijst en twee schijfjes wit vlees van onbekende oorsprong in mijn kartonnen (!) bord. Aangezien Hollie nergens te bespeuren valt, neem ik honge-rig plaats naast een Deense vrouwelijke collega. Eén tafeltje verderop zit Christopher Nolan tussen twee happen door het draaiboek te bestuderen. Hoewel mijn buik rammelt, spuug ik de eerste hap onmiddellijk terug in mijn bord: zelfs een kom geperste hondenbrokken smaakt beter! Eén ding staat nu wel vast: vergeleken met déze prak zijn de maaltijden die je op de set van de doorsnee Vlaamse filmproductie krijgt voorgeschoteld van Comme Chez Soi-niveau.

Na de lunch heeft Hollie goed nieuws voor ons: ‘Heath is zonet geland!’ En ook Mary pakt uit met een primeur: we mogen, geheel exclusief en in wereldpremière, een blik werpen op het spiksplinternieuwe voertuig waarmee Batman zich in ‘The Dark Knight’ door Gotham City zal verplaatsen: de Batpod! Mary en Hollie trekken met vereende krachten een zwaar zeildoek opzij en onthullen zo een gestroomlijnde hightechmotorfiets waarop je half zittend, half liggend moet plaatsnemen. De op de velgen bevestigde bazooka’s ogen indrukwekkend, maar zou de Batpod wel klimaatvriendelijk zijn? ‘Het ding lijkt me erg oncomfortabel,’ fluistert mijn Deense collega me in het oor. ‘Zie je? Batman rust met zijn kruis op dat piepkleine steenharde zadeltje!’ ‘Ja,’ fluister ik terug, ‘maar hij beschikt natuurlijk over een kruisbeschermer van kevlar!’

Tien minuten later zit ik tegenover de Gevlederde himself: Christian Bale.

HUMO Moe?

Christian Bale «Valt wel mee. Vandaag hoef ik alleen maar van mijn motor te stappen en mijn helm af te zetten. Een makkelijke dag.»

HUMO Wat zou je dan een zware dag noemen?

Bale «Simpel: als ik veel tekst uit het hoofd moet leren. Of een dag als gisteren, toen ik aan een draad aan de Sears Tower hing, vierhonderdvijftig meter boven de begane grond. Chris wou een shot van Batman die naar de skyline van Gotham City staat te turen. Normaal zou een stuntman mijn plaats innemen, maar ik zei tegen Chris: ‘Ik wil het zelf doen.’ Wie wil nu eens níét aan de dakgoot van de Sears Tower hangen?»

HUMO Na ‘Batman Begins’ verklaarde je dat je even genoeg had van het actiegenre. Waarom ben je teruggekomen?

Bale «Simpel: ik heb voor drie films getekend. Enneh... Ik wil niet hooghartig klinken, maar ik vond mezelf behoorlijk sterk in ‘Batman Begins’ (lacht). Ik ben echt trots op die film, en ik denk dat ‘The Dark Knight’ nog beter wordt.

»Eerlijk gezegd: ik hou niet van de oude Batman-films. De decors waren misschien wel cool, maar Batman zelf vond ik helemaal niet intrigerend – ik zag alleen maar een verwende miljardair die af en toe een vleermuispak aantrekt. Onze versie is tenminste geloofwáárdig.»

HUMO Is Bruce Wayne veranderd?

Bale «Hm, ik wil niet te veel loslaten, maar ik kan je wel vertellen dat hij is geëvolueerd. In ‘Batman Begins’ was hij nog op zoek naar zichzelf, maar nu heeft hij aan maturiteit gewonnen en begrijpt hij zijn queeste beter. Hij wordt ook geconfronteerd met ethische kwesties: hoe moet hij met zijn macht omgaan? Moet hij ervan genieten, of moet hij andere mensen helpen?»

HUMO Hoe was het om samen te werken met Heath Ledger? ‘The Dark Knight’ zal staan of vallen met de chemie tussen Batman en de Joker.

Bale «Die twee hebben allebei een sadistisch trekje: Batman heeft dat trekje volledig onder controle, maar de Joker wil het net botvieren. Een levensgevaarlijke rivaal! Heath doet het fantastisch: hij acteert woest, onbezonnen, roekeloos – pure punk. Hij tilt de film naar een hoger niveau.»

HUMO In ‘Batman’ van Tim Burton werd Michael Keaton van het scherm gespeeld door Jack Nicholson. Ben je niet bang dat jou hetzelfde zal overkomen?

Bale «Tja, de Joker is nu eenmaal het meest intrigerende personage uit de hele Batman-mythologie én hij staat garant voor heel veel fun. Geen probleem: het kan de film alleen maar beter maken.»

HUMO Hoe bevalt het nieuwe Batkostuum?

Bale «Het is ongelooflijk soepel. Ik kan nu zonder problemen mijn hoofd draaien, en ik kan er lange tijd mee gaan zitten zonder doorligwonden op te lopen. Ik kan zelfs een paar martialartsbewegingen uitvoeren!»

HUMO We hebben zonet de Batpod even mogen aanschouwen. Heb je er al mee gereden?

Bale «Even maar. Ik heb hem nog niet echt onder controle, vrees ik. Als je niet in de juiste houding in het zadel zit, val je er onmiddellijk weer vanaf – niet zo leuk als je met honderdtwintig per uur over de snelweg raast. Het is een chopper from hell, maar ik zal hem wel temmen. Het móét!»

HUMO Jij houdt wel van gevaar, hè?

Bale «Mijn eer staat op het spel! Straks zal iedereen me vragen hoe het was om met de Batpod te rijden, en ik zou me dood schamen om te moeten zeggen dat het een stuntman was. Al hebben de verzekeringsagenten me al te kennen gegeven dat ik maar beter wacht tot de laatste opnamedag om erop te kruipen.»

undefined

null Beeld


Duivels karakter

Op de set valt nada te beleven – een toevallige passant zou nooit kunnen raden dat hier een honderdvijftig miljoen dollar kostende blockbuster op film wordt gestanst. De honderden figuranten zitten er werkloos bij, alsof er op de gloeiende trottoirs van LaSalle Street een reusachtige sit-in plaatsvindt. Terug naar de espressomachine dan maar, het immer warme toevluchtsoord van de journalist. De ijskast is al lang leeggeplunderd.

‘Attentie!’ Hollie steekt haar lieftallige handje omhoog. ‘Ik ga nog wat broodjes voor jullie halen! Wees braaf, ik ben zo terug!’ Ik overweeg ernstig om haar achterna te hol-len. Maar wacht! Hollie houdt abrupt halt, friemelt aan haar oortje en wervelt honderdtachtig graden rond haar as: ‘Heath is gearriveerd!’ Ze drukt haar wijsvinger opnieuw tegen haar oortje en luistert geconcentreerd naar de stem in haar eustachiusbuis. ‘Hij is in het gebouw... In de lift... Ja, hij is er!’

Enter Heath Ledger. De blonde krullen van de ster uit ‘Brokeback Mountain’ gaan schuil onder een sympathiek zwart hoedje en in het borstzakje van zijn coole, strak rond zijn torso zittende colbertje steekt een roodgerande zonnebril. The heath is on!

Heath Ledger (lange geeuw) «Sorry hoor. Ze hebben me vanmorgen om vier uur thuis opgepikt.»

HUMO Jezus.

Ledger «Ja... But it’s allright.»

HUMO Was je niet bang om in de voetsporen van Jack Nicholson te treden?

Ledger «Aanvankelijk stond ik er toch wat huiverachtig tegenover. Maar wat me bang maakt, windt me ook op. Diep vanbinnen voelde ik dat ik in staat was om iets nieuws met het personage te doen. Ik heb Nicholson uit mijn hoofd gezet, ik heb al mijn moed bijeengeschraapt en ik ben erin gevlogen.»

HUMO Heb je vooraf de rol van Nicholson in ‘Batman’ nog eens bestudeerd?

Ledger «Dat hoefde niet: ik ken die film door en door.»

HUMO Hoe heb je de rol dan aangepakt?

Ledger «Ik heb me om te beginnen een maand lang opgesloten in een hotelkamer in Londen. Ik bestudeerde het script, werkte me door de comic books, experimenteerde met allerlei stemmetjes en hield een dagboek bij. ’s Avonds mediteerde ik, en langzaam voelde ik de Joker in me wakker worden.»

HUMO Michael Caine omschreef jouw Joker als een regelrechte psychopaat.

Ledger (knikt) «Hij heeft geen hart, geen empathie, geen geweten, geen moraal en geen wroeging. Fantastisch om zo’n duivels karakter te kunnen vertolken: ik kan heerlijk loos gaan. Het volstaat om de maniak in mezelf naar boven te halen.»

HUMO Valt er dan helemaal niet met hem te lachen?

Ledger «Toch wel, want hij is compleet onvoorspelbaar: het ene moment gedraagt hij zich als een ziekelijke clown, het volgende slaat hij aan het moorden. Je zou kunnen zeggen dat hij een beetje last heeft van stemmingswisselingen (lacht).»

HUMO Heb je met Jack over de rol gepraat?

Ledger «Nee, maar dat komt nog wel. Hopelijk bots ik binnenkort eens tegen hem aan.»

HUMO Als je naar huis gaat, kun je dan gemakkelijk afstand nemen van de Joker?

Ledger «Eigenlijk niet. Ik voel me de laatste maanden een beetje euh... baldadig.

»Luister, dit is mijn allereerste schurkenrol, and I like it. Big time! Ik vond het ook wel uitdagend om in ‘Brokeback Mountain’ in het vel van Ennis te kruipen, maar dat was een zwijgzame man die zijn emoties voortdurend opkropte. De Joker is zowat zijn tegenpool.

»Het verraste me wel dat Chris aan mij dacht. Ik heb nog nooit zoveel vrijheid gekregen om een rol in te vullen, en ik heb nog nooit zoveel fun gehad op een set. En het werkschema is fantastisch: ik werk twee dagen en dan heb ik drie weken vrij – zo gaat dat nu al zes maanden!»

HUMO Krijgen we ook de voorgeschiedenis van de Joker te zien?

Ledger «Wel, euh... Dit is mijn allereerste interview over de film, en ik weet niet goed wat ik allemaal mag prijsgeven. Ik wil niet dat Chris me vermoordt.»

HUMO Er zijn al enkele foto’s van de Joker in omloop, en het dient gezegd: je ziet er angstaanjagend uit. Moet je lang in de make-upstoel zitten?

Ledger «Ongeveer anderhalf uur. De mensen van de make-up gebruiken een gloednieuwe techniek: mijn mondstuk en de littekens zijn gemaakt van siliconen, en ook mijn onderlip is helemaal synthetisch. En die troep lijmen ze dan op mijn gezicht.»

HUMO Heeft je dochtertje je al eens in Joker-plunje gezien?

Ledger «Ik heb haar een foto laten zien. Ze heeft er even dreigend naar zitten turen, maar ik denk niet dat ze haar papa herkende.»

HUMO Wat ging er door je heen toen je jezelf voor het eerst zag als de Joker?

Ledger «Ik sidderde! Maar veel beelden heb ik nog niet gezien. Ik bekijk mijn eigen opnamen nooit – tijdverlies! Ik ga liever naar huis om te pitten.»

HUMO Christian vertelde dat jullie al een paar pittige duels hebben uitgevochten.

Ledger (knikt) «De Joker is Batmans grootste rivaal. Zonder mekaar hebben ze geen levensdoel: ze bestrijden mekaar, maar vreemd genoeg willen ze mekaar niet dood. En ja, Christian heeft me al enkele rake klappen verkocht – op mijn gezicht, maar ook in mijn kruis. Maar daar maal ik niet om: ik hou van pijn.»

HUMO Batman en de Joker willen mekaar niet dood, zeg je. Wil dat zeggen dat jij in de volgende ‘Batman’ opnieuw van de partij bent?

Ledger (geheimzinnig) «Wie weet?»

HUMO Moet je vandaag nog werken?

Ledger «Laat me eens kijken... Welke dag zijn we vandaag? Vrijdag? Nee, ik ben zondag pas van dienst.»

HUMO Michael Caine en Chris Nolan vertelden me dat ze zwaar onder de indruk zijn van jou. Het lijkt erop dat jij de show van Batman gaat stelen.

Ledger «Daar hoeft Christian echt niet bang voor te zijn, hoor.

»Een paar weken geleden draaiden we een scène waarin de Joker Batman vierkant zit uit te lachen. ’t Was een moeilijke opname: Christian acteert zó intens dat het me verdomd veel moeite kostte om een lach te veinzen. Hij is echt briljant.»

HUMO Heeft de Joker ook een eigen voertuig?

Ledger «Nee, hij steelt wat hij nodig heeft. Hij heeft geen speelgoed, snufjes of gimmicks nodig. Hij is gewoon een ongelooflijk naargeestige, afschuwelijke, bloeddorstige kerel.»

HUMO ‘The Dark Knight’ wordt zo te horen een extreem sombere prent.

Ledger «Wel, laat me het zo zeggen: het wordt een film voor het hele gezin, maar mijn vertolking is XXX-rated (grijnst).»

Het gesprek zit erop. Heath wordt snel weer naar buiten geloodst. Door het raam zie ik hoe hij in de weemoedige avondschemering nog enkele handtekeningen uitdeelt en in een gereedstaande auto verdwijnt. De live feed van op de set is uitgevallen; de dag nadert zijn einde. Hollie laat zich vermoeid op een stoel zakken. Dit is mijn moment! Ik schraap mijn laatste restjes moed bijeen, stap op haar af en hoor mezelf ‘Can I buy you a drink?’ vragen. En op welke pijnlijke sisser dát afliep leest u weleens in een ander artikel.

★★★

De opnamen in Chicago werden afgerond op 2 september 2007, waarna de hele ploeg van ‘The Dark Knight’ naar Engeland verhuisde voor nog eens drie maanden hard labeur. Op 25 september sloeg het noodlot toe: tijdens een proefrit met de nieuwe Batmobiel op de renbaan van Surrey kwam een technicus om het leven.

En daar bleef het niet bij. Op dinsdag 22 januari 2008 werd Heath Ledger dood aangetroffen in zijn flat in New York. Toxicologisch onderzoek wees uit dat de acteur stierf na een onvrijwillige overdosis van slaappillen en pijnstillers. Ledger was 28.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234