'The Five': scenarist Danny Brocklehurst over de tiendelige misdaadreeks
‘En nu… naar huis!’ Aldus de 12-jarige Mark, Pru, Danny en Slade tegen Marks 5-jarige broertje Jesse, die hen gevolgd is tot in het bos en de vrienden voortdurend zit te plagen. Jesse luistert en verdwijnt... Voorgóéd. Er wordt geen spoor meer teruggevonden van de vermiste jongen – tot zijn DNA twintig jaar later opduikt op een plaats delict. Speciaal voor de Britse televisiezender Sky bundelde de Amerikaanse bestsellerauteur Harlan Coben, bekend van de ‘Myron Bolitar’-reeks, zijn krachten met de Britse scenarist Danny Brocklehurst.
'In eerste instantie is 'The Five' een misdaad-verhaal, maar er zit zoveel meer in' Scenarist Danny Brocklehurst
Het resultaat mag er wezen: de tiendelige misdaadreeks ‘The Five’, waarvan op zondagavond telkens twee afleveringen na mekaar worden uitgezonden op NPO 2, is superspannend. Hoofdrollen worden gespeeld door O-T Fagbenle, Tom Cullen (‘Downton Abbey’), Sarah Solemani en Lee Ingleby (‘Inspector George Gently’). Wij belden alvast met de Brit Brocklehurst.
HUMO Hoe ben je bij Harlan Coben terechtgekomen?
Danny Brocklehurst «Eigenlijk heel eenvoudig. De mensen van de productiemaatschappij Red Production Company wilden graag een televisieserie maken die als een echte pageturner zou aanvoelen. Daartoe had Red Harlan Coben benaderd en toevallig had ik de producer aan de telefoon toen zij voor het eerst bij hem op bezoek gingen. Om een lang verhaal kort te maken: Harlan had er wel oren naar om iets speciaals voor televisie te maken. Maar hij is natuurlijk géén televisieman. Het productiehuis bracht ons vervolgens bij elkaar en gelukkig was er vanaf dag één een klik.»
HUMO Wat kun je zeggen over de onderliggende thema’s van ‘The Five’?
Brocklehurst «Ofschoon ‘The Five’ in eerste instantie een misdaadverhaal is, zit er zoveel meer in. Het gaat over familiebanden, vriendschap en de manier waarop levens van het ene moment op het andere een totáál andere wending kunnen nemen. Plus: wat het precies betekent om een ouder te zijn, hoe het voelt om op de verkeerde persoon verliefd te zijn en waarom wij mensen – zelfs in de meest verschrikkelijke omstandigheden – tóch blijven hopen.
»Voor alle personages geldt dat ze mensen willen helpen. Uit schuldgevoel om wat er destijds gebeurd is. Mark heeft als oudste broer van de verdwenen Jesse het meest geleden. Hij voelt zich nog altijd verschrikkelijk slecht omdat hij zijn broertje alleen door het bos naar huis heeft laten gaan. Mensen die de hele serie gezien hebben, vertelden me dat in de loop van het verhaal echt wel duidelijk wordt wat dat allemaal met hem gedaan heeft. Eigenlijk hebben we alle figuren als romanpersonages benaderd: hoe méér bladzijden je omslaat, hoe méér je over hen te weten komt.»
HUMO Waarom moeten de mensen zeker kijken?
Brocklehurst «Omdat het een steengoed verhaal is, tiens.»
undefined