'The Get Down': de jeugd van tegenwoordig moet weten dat hiphop ooit een lokaal fenomeen was
Geen idee of u er ooit bij hebt stilgestaan: hiphop, één van ’s werelds bekendste cultuurfenomenen, ontstond halverwege de seventies in een straal van amper 10 kilometer rondom Crotona Park, in de door uitgebrande appartementsblokken ontsierde wijk The Bronx. Rappen, scratchen, breakdancen en graffiti: een felgroen klavertjevier op een betonnen mestvaalt. Over die incubatieperiode van de hiphop maakte Baz Luhrmann, regisseur van ‘Romeo + Juliet’ en ‘The Great Gatsby’, de twaalf-delige Netflix-serie ‘The Get Down’; de eerste zes afleveringen zijn vanaf vanavond te bingekijken. De reeks draait om de struggle van zes jongeren uit de South Bronx, onder wie deejay Shaolin Fantastic (Shameik Moore) en graffiti-artiest Marcus ‘Dizzee’ Kipling (Jaden Smith, zoon van Will).
'The Bronx was in de seventies niet prettig om in op te groeien, maar het gonsde er wel van de creativiteit.'
Jaden Smith «Toen Baz me erover vertelde, wist ik meteen dat ik erbij wilde horen: muziek, dans, kunst, de dood van de disco en de geboorte van de hiphop. Al dacht ik meteen daarna: ‘Hoezo, de geboorte van de hiphop?’ Ik had er nooit bij stilgestaan dat het ooit níét heeft bestaan (lacht). Maar nu weet ik wel beter.
»Het geweldige aan de serie is dat ze niet alleen draait om dat handjevol jongeren. Ze schetst ook een haarscherp beeld van de afbrokkelende Bronx, een dystopische betonjungle waar huiseigenaars hun appartementsblokken in de fik staken om het verzekeringsgeld te kunnen innen. Geen prettige omgeving om in op te groeien, maar het gonsde er wél van de creativiteit.»
Shameik Moore «Meteen nadat we gecast werden, zijn we ons beginnen in te werken. We hebben graffiti leren spuiten met Lady Pink, één van de allereerste vrouwelijke bombers, en we hebben massa’s films bekeken. ‘Wild Style’, bijvoorbeeld (de allereerste hiphopfilm uit 1983, red.).»
Smith «En ‘The Freshest Kids’! YouTube bulkt ook van de documentaires uit de tijd dat hiphop nog een marginaal fenomeen was. Heel leerrijk om de mensen daarin te horen praten. Bovendien konden we praten met oude en nieuwe iconen uit de hiphop: Grandmaster Flash, Rahiem van de Furious 5, of Nas. Veel scènes zijn gebaseerd op waargebeurde verhalen. Soms vertelde Rahiem ons één of andere anekdote uit de oude doos, en vonden we ze ’s anderendaags bijna letterlijk terug in het script.»
- Hoe belangrijk vinden jullie het dat dit verhaal wordt verteld?
Smith «Ik citeer Grandmaster Flash even: ‘Héél belangrijk!’ Hij zette er zonet nog een boom over op: de jeugd van tegenwoordig moet weten dat hiphop ooit een lokaal fenomeen was, maar dat het door een paar trendsetters is uitgegroeid tot iets waar elke jongere overal ter wereld zich aan kan spiegelen. Nu staan er foto’s van Jay Z en Biggie op blikjes frisdrank, maar in de beginjaren waren rappers totale nobody’s. Om te kunnen ontsnappen aan die grauwe realiteit van de Bronx zochten ze naar manieren om zichzelf uit te drukken, en vooral: ze trokken zich nergens wat van aan.»
- ‘The Get Down’ is een boodschap voor de jeugd van vandaag?
Moore «You bet. Er is nog geen bal veranderd: de strijd die onze personages in ‘The Get Down’ voeren, woedt nog altijd in alle hevigheid. Jonge rappers die van hun rhymes willen leven, moeten vaak drugs dealen om aan de kost te komen. Maar de bood-
schap is vooral deze: doorzetten, en blijven geloven in wat je doet. Iedereen kent Grandmaster Flash als een vernieuwer, maar ook hij heeft ooit met vallen en opstaan zijn stijl uitgepuurd.»
- Luhrmann tekent voor een magisch-realistische vertelling: goeie keuze?
Smith «Perfect, als je ’t mij vraagt. In de kern is het een rauw verhaal, vol verschrikkelijke situaties en gebeurtenissen, maar nu hangt er een soort gouden gloed over, en dat houdt de boel in evenwicht. Het ís ook een positief verhaal, hè: in plaats van naar een wapen grepen al die jongens en meisjes naar verfspuitbussen, microfoons of platen, en wisten ze de loop van de geschiedenis te veranderen.»
undefined