null Beeld

'The Great Gatsby': een uitstekende Leonardo DiCaprio in de rol van Gatsby zelve

Laat de champagnekurken knallen, de ijsblokjes in uw Gin Rickey tinkelen en danseressen in korte zwarte flapperjurken de benen hoog in de lucht gooien: VIER zendt zaterdagavond ‘The Great Gatsby’ uit, Baz Luhrmanns duizelingwekkende verfilming van de heerlijke roman van F. Scott Fitzgerald.

Kristoff Tilkin

'Eigenlijk is Jay Gatsby een leeg vat.' Leonardo DiCaprio

De regisseur van ‘Romeo + Juliet’, ‘Moulin Rouge!’ en de later dit jaar te verschijnen Netflix-reeks ‘The Get Down’ gaf zijn eigen draai aan het verhaal van Jay Gatsby, de mysterieuze rijkaard uit de roaring twenties, het tijdperk waarin Amerika nog volop great was. Lees: een verbluffend visueel spektakel vol lust for life, met een uitstekende Leonardo DiCaprio in de rol van Gatsby zelve.

Leonardo DiCaprio «Ik heb het boek van Fitzgerald voor het eerst gelezen op mijn vijftiende, en toen leek Gatsby me vooral een hopeloos romantische ziel: alles wat hij doet, komt voort uit liefde voor Daisy. Hij bouwt een imperium van de grond af, enkel en alleen om haar hand nog eens te kunnen vasthouden: vond ik ontzettend mooi (glimlacht). Maar toen ik het ter voorbereiding op de rol opnieuw las – ik geloof dat ik er wel twintig keer ben doorgegaan – viel me een heel andere Jay op. Eigenlijk is hij een leeg vat, en hij zoekt koortsachtig naar iets dat zijn leven zin kan geven. Hij klampt zich vast aan het droombeeld van Daisy, maar is hij eigenlijk wel écht verliefd op haar, of eerder op haar schim?

»Eén van mijn favoriete scènes in de film is die waarin hij Daisy in zijn armen houdt: hij heeft haar na al die jaren naar zijn kasteel kunnen lokken, maar in plaats van daarvan te genieten, staart hij naar buiten. Alsof zijn zoektocht nog altijd niet voorbij is, en hij blijft zoeken. Dát was de Jay Gatsby die ik zo graag wilde vertolken.»

- Kortom: ’t kostte weinig moeite om u in het personage in te leven.

DiCaprio «Absoluut. Maar ik denk dat het publiek ’m ook makkelijk kan begrijpen: hij is een personage van eigen makelij – ooit was hij een arme luis in het Midwesten, maar hij heeft zichzelf herschapen volgens zijn eigen dromen, en nu gaat hij door het leven als de Grote Gatsby. De American dream, hè: we kunnen ons makkelijk identificeren met iemand die met tomeloze ambitie zijn dromen waarmaakt. Amerikaanser dan ‘The Great Gatsby’ zul je ’t moeilijk vinden.»

- Baz Luhrmann was al langer geïntrigeerd door het verhaal, maar de wereldwijde financiële crisis van 2008 bracht alles in een stroomversnelling: ‘The Great Gatsby’ gaat eigenlijk over ons, en over vandaag, zo besefte hij.

DiCaprio (knikt) «Het boek verscheen in 1925, maar Fitzgerald voorspelde op allerlei manieren de neerwaartse spiraal waarin Amerika na de beurscrash in Wall Street zou terechtkomen. Hij schrijft over de enorme weelde en rijkdom, en het hardnekkige geloof in een gouden toekomst, waardoor iedereen leefde en consumeerde alsof het niet op kon. Klinkt heel bekend, hè? Helaas hebben we er nog altijd geen lessen uit getrokken.»

- Over ongebreideld consumeren gesproken: in uw speech tijdens de Oscaruitreiking – dankzij uw vertolking in ‘The Revenant’ was het eindelijk zover – brak u alweer een lans voor het milieu.

DiCaprio «Ik ben een fervente aanhanger van schrijfster Naomi Klein, één van de belangrijkste stemmen in het klimaatdebat. Haar boek ‘No Time’ gaat over de relatie tussen het kapitalisme en het milieu: we zijn zo verblind door het geld dat we verslaafd zijn geworden aan olie, en blijkbaar is het nogal lastig afkicken. Van Naomi heb ik ook geleerd dat we met kleine stapjes van enkelingen nergens komen – je weet wel: minder vlees eten, je afval recycleren, een hybride wagen kopen. We moeten echt massaal onze manier van leven omgooien, en wel zo snel mogelijk. Maar ik heb goede hoop voor de toekomst, want wie weet wordt Bernie Sanders wel onze volgende president. Toen ze hem tijdens het eerste debat voor presidentskandidaten vroegen wat hij de belangrijkste uitdaging voor onze planeet vond, antwoordde hij: ‘De klimaatverandering.’ Heel inspirerend vond ik dat.»

undefined

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234