null Beeld

'The Great Hack' maakt ongenadig duidelijk hoe onze democratie wordt aangetast door big data

Van ironie wordt weleens beweerd dat ze zoet is, maar die achter de Netflixfilm ‘The Great Hack’ heeft een bittere bijsmaak. De documentaire doet uit de doeken hoe het Brits-Amerikaanse databedrijf Cambridge Analytica de persoonlijke gegevens van miljoenen Facebookgebruikers misbruikte om de Brexit erdoor te duwen en om Donald Trump naar het Witte Huis te verhuizen.

Sam De Wilde

Maar ze is wel enkel te zien op een streamingdienst die zelf niet bepaald omzichtig omspringt met de privacy van zijn klanten. Regisseurskoppel Jehane Noujaim en Karim Amer wilden de hand die hen voedt duidelijk niet bijten want geen haan die naar Netflix kraait in hun twee uur durende film over het gigantische datalek waar Facebook-oprichter Mark Zuckerberg zich uiteindelijk publiekelijk voor verontschuldigde.

Maar goed, het is niet omdat ‘The Great Hack’ toevallig gemaakt werd met geld van een dubieus met data omspringend bedrijf dat de docu niets zinnigs te melden heeft over andere dubieus met data omspringende bedrijven. Zo valt bijvoorbeeld al snel te leren dat de data in kwestie op de financiële markten vandaag meer waard zijn dan ruwe olie, en dat de wetgeving van de meeste landen weinig vermag tegen de manier waarop die met datamining verzamelde persoonsgegevens ingezet worden in politieke campagnes. Via de verhalen van David Carroll, een New Yorkse mediaprofessor die Cambridge Analytica juridisch wil dwingen zijn gegevens terug te geven, en die van ex-werkneemster Brittany Kaiser maakt ‘The Great Hack’ ongenadig duidelijk hoe verregaand onze democratie wordt aangetast door processen die we nauwelijks begrijpen.

Wie zich in de materie verdiept moet als vanzelf gaan denken dat mensen even dom zijn als hun Facebookprofielen doen vermoeden, want Noujaim en Amer zagen zich om de een of andere reden genoodzaakt om naast de verhelderende getuigenissen ook onze dagelijkse datadiarree te verbeelden aan de hand van knullige animaties. Wat Kaiser op een bepaald moment weapons-grade communication tactics noemt, wordt met schattige, digitaal geanimeerde pixeltjes die van smartphones recht de lucht in gaan bijna opnieuw onschuldig. En dat terwijl voormalige CEO’s, COO’s en andere in maatpak gehulde drieletterwoorden vrijelijk spreken omdat ze weten dat ze onaantastbaar zijn. Wie het lelijke gezicht van hedendaags hoogtechnologisch kapitalisme wil zien, moet goed kijken naar Julian ‘als wij het niet hadden gedaan, dan was het wel iemand anders geweest’ Wheatland.

Een avondje Netflix and chill hoeft u met ‘The Great Hack’ niet te verwachten, maar u zult tenminste één nacht niet wakker liggen van de klimaatopwarming.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234