null Beeld

'The Happening': neem nu M. Night Shyamalan en Mark Wahlberg

'Geloof me, de natuur beschikt over ongelooflijke wapensystemen. Zeg dus niet dat het verhaal van 'The Happening' onzin is: ik heb de biologie aan mijn kant!' M. Night Shyalamala... - enfin, u weet wie we bedoelen - over zijn nieuwste, zéér verontrustende thriller.

Redactie


En ik had er nog zó op geoefend. Sja-ma-lan, men spreekt de achternaam van M. Night Shyamalan uit als sja-ma-lan! Helaas: wanneer ik de regisseur van 'The Sixth Sense', 'Unbreakable', 'Signs', 'The Village' en het zwaar omstreden 'Lady in the Water' die ochtend in een Londense hotelsuite de hand schud, hoor ik mezelf enthousiast 'Goeiemorgen, meneer Shyalamalaman!' uitkraaien. De 37-jarige cineast kan er gelukkig hartelijk om lachen: 'Zeg maar gewoon Night, hoor.'

Ik ben hier om vragen te stellen over 'The Happening', een prent die door Night zelf wordt omschreven als 'een paranoïde thriller over een familie die op de vlucht slaat voor een ecologische crisis die de hele mensheid bedreigt'. Veel gaan we daar niet aan toevoegen - zo blijft het een beetje spannend - behalve dan dat het Shyamalans allereerste R-rated film is (wat zoveel betekent als: alleen voor sterke magen). O ja: 'The Happening' doet het op het eind zowaar zónder twist.

Straks mag ik ook nog een woordje wisselen met hoofdacteur Mark Wahlberg, maar eerst moet ik aan Night toch even kwijt dat ik door zijn schuld afgelopen nacht nauwelijks heb kunnen maffen.

HUMO De gruwelbeelden uit 'The Happening' zijn de hele nacht door mijn hoofd blijven spoken. Maar dat was misschien uw bedoeling?

M. Night Shyamalan «Yes! Ik wou een angstaanjagende film maken die keiharde mokerslagen uitdeelt en nog dágen blijft nazinderen. Dus als jij vannacht slecht hebt geslapen, dan heb ik mijn werk gewoon goed gedaan.»

HUMO U hebt het verhaal ergens omschreven als 'een ecologische nachtmerrie'. Maar hoe kwam u precies op het idee?

Shyamalan «Ik zat in mijn auto en dacht ineens: wat als de natuur zich ineens tégen ons zou keren? Wat als de natuur zou inzien dat deze planeet beter af zou zijn zónder de menselijke soort? Ik voelde een schitterend verhaal opborrelen, en net op dat moment kwam 'An Inconvenient Truth' uit - de tijd was duidelijk rijp voor een ecologische horrorfilm (lacht). Ik liet alles vallen en ben aan het script begonnen.

»Ik heb ter voorbereiding de plantenwereld een beetje bestudeerd, en wat me opviel is dat de meeste planten beschikken over een afweersysteem. Als een katoenveld wordt aangevallen door een zwerm bijen, dan stoten de bedreigde planten een bepaalde stof uit, als een soort waarschuwingssignaal. En vervolgens zullen de andere katoenplanten op hun beurt een stof vrijgeven die dodelijk is voor bijen! Het is dus alsof die katoenplanten tegen hun nog niet aangevallen kameraden zeggen: 'Ze komen eraan! Wees voorbereid!' En zo kan ik nog tientallen voorbeelden geven. Geloof me, de natuur beschikt over ongelooflijke wapensystemen. Zeg dus niet dat het verhaal van 'The Happening' onzin is: ik heb de biologie aan mijn kant!

»Trouwens, als de natuur ooit écht in opstand komt, zullen we snel worden overmeesterd. Als ik door het raampje van het vliegtuig naar beneden kijk, valt het me telkens weer op dat onze dorpen en steden zijn omringd door oneindige zeeën van groen. Angstwekkend!»

HUMO Het hallucinante aan 'The Happening' is dat de tegenstander onzichtbaar blijft. Er is geen vijand om op te schieten.

Shyamalan «Ik vond het net interessant om eens een thriller te maken over iets dat je niet kan zien. Kijk maar naar 'Jaws': in het eerste uur komt de haai niet eens in beeld.

»Alles wat ik weet over cinema, heb ik geleerd uit de films die ik zag als kind. Ik hield een notitieboekje bij, waarin ik na elk bioscoopbezoek mijn indrukken opschreef. Dat boekje slingert thuis nog steeds rond; ik noem het the filmmaker's handbook (lacht). Wel, één van de meest essentiële lessen leerde ik van 'Alien'. Daarin vindt één van de bemanningsleden een stuk vel op de vloer - wat erop wijst dat de alien zijn huid heeft afgeschud en dus aan het groeien is. En onmiddellijk neemt de suspense toe! Ik weet nog dat ik achteraf in mijn notitieboekje in moddervette letters het woord 'Vel!' schreef. Je hoeft het monster niet te laten zien om bij het publiek een gevoel van terreur op te roepen - gewoon een reepje vel volstaat.

»In 'The Happening' pas ik eigenlijk krék dezelfde techniek toe: ik laat gewoon zien hoe de wind opsteekt en wham, de toeschouwer zit met de daver op het lijf.»

Lees het volledige interview in Humo 3537

undefined

Humo's Apocalyps Top 10: de beste (post-)apocalyptische films

De mens is zijn eigen grootste vijand, en dus terecht bevreesd voor het einde van de wereld. Dat verklaart meteen waarom films over de teloorgang van de mensheid en, bij uitbreiding, de planeet zo'n aantrekkingskracht op ons uitoefenen, van klassiekers als 'The War of the Worlds' (1953) tot 'I Am Legend' (2007).

Klik hier voor Humo's Apocalyps Top 10

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234